‘Batuhan A’, 1971’de inşası tamamlanan gemi, 69 metre uzunluğunda bir kargo gemisiydi. Normal şartlarda 25 ila 30 yıl sağlıklı kullanılabilen gemilere göre 2 kat daha yaşlıydı. Mermer tozu gibi ağır bir yük taşıyan geminin, sert hava koşullarında sefere çıkması da ne yazık ki kayıplarla sonuçlandı.

2 GÜN ÖNCE AYRILMIŞ!

BATUHAN A isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürerken, kayıp mürettebatın isimleri de belli oldu. Mermer tozu yükünü Gemlik Limanı'na götürmek üzere, dün saat 20.30'da Marmara Adası Badalan Limanı'ndan kalkış yaptığı öğrenilen gemide, kaptan Hasan Mehmet Uyanık (69), başmühendis-makinist Murat Çalışkan (33), usta gemici ve aynı zamanda geminin sahibi olan Murat Altıntaş (51), gemici olarak kayıtlarda yer alan aşçı Zeynep Kılınç (33), makine stajyeri Ahmet Atav (22) ve yağcı olarak görev yapan Doğuşcan Yaylak'ın (24) olduğu öğrenildi. Ancak tüm bu bilgileri ve gidişatı değiştirecek haber gemide yağcı olarak görev yapan Doğuşcan Yaylak’tan geldi. Son videosunda teşekkürlerini sunduğu görülen Yaylak’ın Batuhan A gemisinden 2 gün önce ayrıldığı ortaya çıktı.

TCG Kınalıada Japonya yolcusu! TCG Kınalıada Japonya yolcusu!

Milliyet.com.tr'ye konuşan Doğuşcan Yaylak bilinenin aksine hayattaydı ve daha iyi bir iş bulduğu için gemiden ayrılmıştı.

‘AYRILMASAYDIM BEN DE OLACAKTIM’

Doğuşcan Yaylak, gemiden ayrılırken aşçı Zeynep Kılınç ve kaptan Hasan Mehmet Uyanık’ın kendisine kalması konusunda ısrarcı olduğunu ancak kendisinin kabul etmediğini belirtti. Arkadaşları için çok üzgün olduğunun altını çizen Yaylak, gemide çektiği son görüntüleri de paylaşarak şunları söyledi:

“Ben daha 2 gün öncesine kadar gemideydim. Hiçbir sıkıntımız yoktu, çalışıyorduk. 'Ben büyük gemiye gitmek istiyorum' dediğimde, 'Son seferi yapalım, öyle git' dediler. İzine gidiyorum diye ayrıldım, çıkarken onun için listede adım yazıyor. Uyandım bir baktım gemi batmış, ben de uyanınca haberi aldım. Benim yerime başka bir yağcı arkadaş gelecekti, ben onu görüp tanımadan gemiden ayrıldım. Adını bilmiyorum. Emniyet'e bilgi verdim, beni görüntülü aradılar. Hangi kamarada kim kalıyor diye konuştuk ve onlara krokiyi çizdim. Tüm ailem beni öldü biliyor. İzinlerimiz tamdı zaten, izin almasak çıkamayız. Yaşlı gemi ama kötü havalarda da çıkıyorduk. 2021’deki kazada ben yoktum. Eski gemi olduğu için su almış olabilir. Düne kadar arkadaşlarımla konuşuyordum, birden yok oldular. Stajyer yağcı Ahmet de gemideydi. O da kayıplar arasında."

Editör: Nermin İstikbal