Biden yönetimi, Çin'den açıkça Husileri dizginlemek için İran üzerindeki nüfuzunu kullanmasını istedi; Financial Times ve CNN'e göre yetkililer artık ABD'nin Umman'ın aracılık ettiği İranlı yetkililerle gizli görüşmeler  yaptığını kabul etti.

Yemen'deki Husi isyancı hareketinin, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki deniz ticareti karşıtı kampanyaya verilen destek de dahil olmak üzere, İran ordusundan doğrudan destek aldığına inanılıyor. 

Hem İranlı hem de Amerikalı yetkililer görüşmeleri FT'ye doğruladı. Ocak ayında Beyaz Saray'ın en üst düzey Ortadoğu danışmanlarından ikisi, İranlı mevkidaşlarıyla "yakınlık" görüşmeleri yapmak üzere Umman'a gitti. İran heyetine Tahran'ın nükleer müzakerecisi dışişleri bakan yardımcısı Ali Bagheri Kani başkanlık etti.

Beyaz Saray temsilcileri, İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerin yanı sıra, İran'dan bugüne kadar üç denizcinin ölümüne ve bir geminin kaybına neden olan Husi kampanyasına verdiği desteği durdurmasını istedi. 

İran ile ABD'nin 1980'den bu yana resmi diplomatik ilişkileri yoktu. Bu toplantıda iki taraf aynı binadaydı ancak yüz yüze etkileşimde bulunmuyordu ve mesajların ileri geri iletilmesi sürecini Ummanlı aracılar yürütüyordu. Bir yetkili, CNN'e yaptığı açıklamada, toplantının bir kez gerçekleştiğini ve o zamandan beri yeniden toplanılmamadığını söyledi. 

Van Gölü'nde inci kefali için denetimler yapılıyor Van Gölü'nde inci kefali için denetimler yapılıyor

Dışişleri Bakanlığı görüşmeleri onaylamadı ancak FT'ye, Tahran'ın bölgedeki eylemlerinin tamamı hakkında İran'a mesaj iletebilecek birçok kanalın bulunduğunu söyledi. 

Editör: Nermin İstikbal