Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Swedish Club  Arasında Eğitim Alanında İşbirliği

Swedish Club ile  Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi arasında imzalanan   protokol ile Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi  ülkemizde MRM -Denizcilik Kaynakları Yönetimi-  eğitimlerinin verilmesi konusunda yetkilendirilmiştir.

Denizcilik Kaynakları Yönetimi  (Maritime Resource Management) Scandinavian Airlines System (SAS), Hollanda Kılavuzluk Teşkilatı, Finlandiya Denizcilik İdaresi, Norveç Armatörler Birliği, SAS Uçuş Akademisi, Silja Line, İsveç Denizcilik İdaresi, İsveç Armatörler Birliği ve Swedish Club, tarafından ilk olarak “SAS Köprüüstü Kaynakları Yönetimi” adı altında  1993 geliştirilmiş olan bir eğitim programıdır.

Güverte ve makine zabitleri, kaptan, başmühendis, kılavuz kaptan ve denizcilik şirketlerinin kara personeline yönelik olarak hazırlanmış olan MRM eğitimi, insan  kapasitesi ve sınırlılıkları  hakkındaki farkındalılığı arttırarak;  emniyet ve takım çalışmasına yönelik  olumlu bir yaklaşımı geliştirerek, deniz taşımacılığında insan hatasından kaynaklanan kaza riskinin azaltılmasını ve emniyetin arttırılmasını amaçlamaktadır.

MRM eğitimi  dünya genelinde 25 ülkede 50’ye yakın  eğitim kurumda, Swedish Club akreditasyonu ile verilmektedir. MRM eğitimi halen güverte zabit ve gemi kaptanlarınıza yönelik olarak verilmekte olan BTM(Bridge Team Management) ve BRM (Bridge Resources Management) eğitimlerinin bir üst seviyesi olarak kabul edilmekte ve tüm denetimlerde BTM/BRM sertifikaları yerine kabul görmektedir. MRM eğitimleri  STCW Kod, Bölüm B-VIII/2 / 3-1  gereklerini karşılamaktadır.

Swedish Club  arasında imzalanan   protokol ile  Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi eğitim altyapısı, eğitmen niteliği ve  BTM ve BRM eğitimi alanlarında 10 yılı aşan eğitim  tecrübesi ile  Swedish Club tarafından MRM eğitimlerinin verilmesi yönünde ülkemizde yetkilendirilmiştir.

MRM Eğitim programı ile;

• Detaylı sefer planının hazırlanması ve icrası,
• Geminin emniyetli seyiri için elde mevcut tüm imkanları etkin olarak kullanılması,
• Köprüüstü ekibinin (kılavuz kaptan dahil) kendi arasında ve gemi dışı ile etkin iletişimi,
• Seyir sırasında oluşabilecek acil durumlara etkin müdahale edilebilmesi,
• Gemi manevra bilgilerinin etkin olarak kullanılması ve yorumlanması,
• İnsan unsurunun seyir emniyeti üzerindeki etkisinin seyirin her aşamasında göz önüne alınması gerekliliği,
• Gemi kaptanlarının liderlik rolünün öneminin kavranması bilgi, beceri ve farkındalılığının kazandırılması hedeflenmektedir.

MRM eğitim programı, tutum ve yönetim becerileri, kültürel farkındalılık, iletişim ve  brifing, yönetim  tarzları, iş yükü, hatalarda insan etkisi, karar verme, acil durumlarda liderlik, kriz ve kalabalık yönetimi, durum muhakemesi ve otomasyon farkındalılığı  başlıklarında hazırlanmış bulunan  bilgisayar destekli eğitim modüllerinden oluşmaktadır.  Eğitim ayrıca tartışma oturumları, örnek olayların değerlendirilmesi, detaylı sefer planlamalarının hazırlanması, harita işlemleri ve simülatör uygulamalarını içermektedir. 

 

Editör: TE Bilişim