Hidrovias do Brasil SA için Uzmar Tersanesinde inşa edilen , Robert Allan  özel tasarımlı iki modern itici römorkör Brezilya'da operasyona başladı. 

Römorkörler, Amazon Nehir taşımacılığında, dökme ürünler içeren mavnaları itecek. 

HB MAPARÁ ve kardeş gemisi HB DOURADA, RApide 4600-Z3Bu sığ çekişli itme tekneleri  İzmit'teki Uzmar Tersanesi tarafından başarıyla tamamlanmıştı.

Her iki gemi de ABS ve Brezilya Bayrak Devleti (NORMAM-02/DPC) gerekliliklerini karşılayacak ve mürettebat konforu ve güvenliği açısından en yüksek standartları sağlayacak şekilde tasarlandı. Kaptan köşkü, ön güvertedeki çalışma alanının yanı sıra ilerideki mavnaların konvoyunun da engelsiz bir şekilde görülmesini sağlayan bölünmüş ön kontrol istasyonu ile maksimum çepeçevre görüş sağlıyor.

Güçlü RApide 4600-Z3 ana hat itme tekneleri, her biri 2.000 tonun üzerinde ölü ağırlığa sahip otuz beş mavnadan oluşan mega konvoyları itmek için tasarlandı. Bu iki gemi, Robert Allan Ltd. tarafından özellikle bu alanda kullanılmak üzere tasarlanan en yeni nesil yüksek güçlü L tahrikli itici römorkörleri temsil ediyor.

RApide 4600-Z3, ana güvertedeki geniş mutfağı ve yemekhanesiyle 18 kişiye kadar konaklama kapasitesine sahip. Tahrik sistemi, her biri 1.670 ekW geliştiren üç bağımsız Wärtsilä 8L20 orta hızlı dizel jeneratörden oluşan dizel-elektriktir. Elektrik motorları, çekişi azaltan özel tasarımlı nozullarla donatılmış Schottel SRP 430 FP azimut tahriklerine (L-Tahrikler) ve nehir kalıntılarından kaynaklanan darbelere dayanacak ağır hizmet tahrik bileşenlerine güç sağlar. Bu kombinasyon ileride 65 tonluk bir Mantar Çekme kuvveti üretir. 

14 Yıl Sonra İlk; Fincantieri Yeni Yolcu Gemisini Teslim Ediyor 14 Yıl Sonra İlk; Fincantieri Yeni Yolcu Gemisini Teslim Ediyor

Dizel-elektrikli tahrik ise, mürettebatın bu gemileri sığ sularda verimli ve güvenli bir şekilde çalıştırmasına olanak tanıyor.

RApide 4600-Z3'ün başlıca özellikleri şunlardır:

  • Toplam uzunluk: 45,6 m
  • Kiriş, kalıplanmış, aşırı: 16,5 m
  • Derinlik, kalıplanmış (gövde): 4,0 m
  • Minimum çalışma çekimi: 2,1 m
  • Normal çalışma draftı: 2,65 m
Editör: Nermin İstikbal