Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Kaptan Ufuk Teker, son aylarda Kızıldeniz’de yaşanan saldırılar ve bu saldırıların sigorta pazarına etkilerini değerlendirdi. Teker, sigortaladıkları bir geminin Husiler tarafından füze saldırısına uğradığını, gemide delik açıldığını açıkladı.

ürk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, son aylarda Kızıldeniz’de yaşanan saldırılar ve bu saldırıların sigorta pazarına etkilerini değerlendirdi.

Ufuk Teker, İsrail, Filistin savaşı nedeniyle, Kızıldeniz’de, bir süredir Husiler adı verilen Yemenli bir grup tarafından ticari gemilere saldırılar olduğunu belirterek, tüm ticari gemilerin bu rotayı kullanabildiklerini, geçişe kapalı olmadığını ancak bölgenin güvenli olmadığını söyledi.

Saldırılar nedeniyle petrol şirketlerinin son dönemde Kızıldeniz rotasını kullanmayacaklarını deklare ettiklerini kaydeden Teker, saldırıların geçen yılın kasım ayında başladığını halen devam ettiğini, saldırıların gemi kaçırma, insansız hava araçları veya füzeler ile vurma şeklinde sürdüğünü vurguladı.

KIZILDENİZ’DE PRİMLER 10 KAT ARTTI

Van Gölü'nde inci kefali için denetimler yapılıyor Van Gölü'nde inci kefali için denetimler yapılıyor

Ufuk Teker, konunun sigorta boyutuna da değinerek, her riskin sigortalanabildiğini, gerekirse mal bedeli kadar sigortalanabildiğini ifade etti ve şunları söyledi:

“Saldırılar nedeniyle şu anda malın bedelini, yani gemi ve yükün yaklaşık yüzde biri gibi bir bedele sigortalanıyor. Yani 50 milyon dolarlık bir gemiden bahsediyorsak 500 bin dolar gibi bir pirime oradan geçiş sigortalanabiliyor. Şu anda primler 10 katı kadar artmış durumda. Buna göre de Londra’daki Savaş Komitesi bu bölgeyi artık yüksek risk grubu, geçişi yüksek risk gurubunda olarak ilan etti. Sigorta vermeyi durdurmadı ama vermesi durdurulabilir de tabii. 24 saatlik dilimler halinde sistem yürüyor, 24 saat sonra sigorta vermeyi de iptal edebilirler.”

GEMİMİZDE KÜÇÜK DELİK AÇILDI

Ufuk Teker, Türk P&I Sigorta’da sigortalı olup da Kızıldeniz’de saldırıya uğrayan gemi bulunduğuna da dikkat çekerek, “Uluslararası filolardan sigortaladığımız, bizim takipçi sigortacı olarak küçük hissedarı olduğumuz bir filoda bir gemimizde küçük bir delik açıldı. Husilerin attığı bir güdümlü füzeyle açılan bir delik sebebiyle. Henüz hasar tutarı belli değil ama 1 milyon dolar civarında bir hasar oldu” dedi.

ÇOĞU BÖLGE RİSKLİ HALE GELDİ

Ufuk Teker, dünya üzerinde bugün için Karadeniz, Kızıldeniz’in riskli bölge, Suriye’nin ambargo bölgesi olduğunu, İsrail ve Libya’nın da riskli bölgeler arasında yer aldığını belirterek, “Sigorta tabi yüksek bir risk olduğu zaman riskin karşılığı pirim değerlendirmesini yaparak yaşamaya gayret ediyoruz. Frekansı öngörmeniz çok önemli. Yüksek matematik var bunun arkasında. Aktüeryal hesapları yapılınca her riskin karşılığı prim hesaplanabiliyor. Orada önemli olan riskin isabet edeceği frekansı öngörebilmek ve o frekans başına hasar tutarlarını öngörebilmek. Eğer bu yapılabiliyorsa sigortacı bu süreci de yönetir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sigorta Gazetesi

Editör: Nermin İstikbal