Kuraklığın vurduğu Panama Kanalı, tüm küresel deniz ticaretinin %3'ünü oluşturan su yolunda ciddi transit kesintilerinin başlamasına neden oluyor.  Bekleyen gemilerin sayısı, sadece 24 saat içinde %13 arttı. 

Kaydedilen en kurak yılın ardından Panama Kanalı Otoritesi (ACP), hem günlük geçiş hacimlerini azaltıyor hem de gemi geçişi başına ortalama 52 milyon galon tatlı su gerektiren bir su yolu olan kanal boyunca taslak kısıtlamalar uyguluyor. 

Geçen hafta, normal zamanlarda maksimum 40 olan sefer sayısının şubat ayına kadar sadece 18'e düşmesini sağlayacak önemli transit kesintileri duyuruldu. 

Pek çok nakliyatçı ve gemi sahibi, konteyner gemilerinin önümüzdeki aylarda sınırlı mevcut slotlardan aslan payını nasıl tüketeceğinin bilincinde olarak alternatif rotalar seçmeye karar verdi. 

Panama merkezli kuru yük operatörü Sagitta Marine, ACP'nin ağırlıklı olarak büyük gemi sahiplerinin lehine olan slot rezervasyon sürecinin Amerika kıtasının büyük bölümünde tüketiciler üzerinde enflasyonist baskılara yol açabileceği konusunda uyardı.

Somalili korsanların dönüşü ile yeni deniz güvenlik firmaları ortaya çıkıyor Somalili korsanların dönüşü ile yeni deniz güvenlik firmaları ortaya çıkıyor

Sagitta Marine'in genel müdürü Thomas Zaidman, konteynerli ve büyük gaz taşıyıcı sektörlerin maliyetleri kolayca aktarabildiğini ve kuru yük sahiplerinin "kurumaya bırakıldığını" söyledi.

Zaidman; "Bu, ışıkları açık tutan, yerel ekonominin işleyişini ve gelişmekte olan ülkelerde insanların beslenmesini sağlayan yük taşıyan sayısız küçük gemiyi etkili bir şekilde devre dışı bırakıyor" dedi.

Yaklaşan kaçınılmaz gemi sapmalarının, büyük olasılıkla Panama'nın komşu ülkelerini etkileyecek gıda ve diğer emtia fiyatları üzerinde enflasyonist etkileri olacağını tahmin ediliyor.

Editör: Nermin İstikbal