Somali'de son 24 saat içinde Birleşmiş Milletler'e ait iki kargo gemisi silahlı kişilerce kaçırıldı. Korsanlar M/V Semlow isimli geminin personelini serbest bıraktı.

Gemi, güneydeki liman kentlerinden Merka'da taşıdığı gıda yardımlarının yarısını bıraktığı sırada korsanların saldırısına uğradı.

Korsanlar, daha sonra 10 kişilik mürettebatı olan MV Miltzow adlı geminin limandan derhal ayrılmasını istedi. Gemiyle anlaşması olan BM Dünya Gıda Programı, deniz güvenliğinin kötüleşmesi sebebiyle yardımları karadan gönderme seçeneğini değerlendirdiklerini duyurdu.

BBC'nin bölgedeki muhabiri, bu tür bir nakliye yönteminin ağır mali yükü olacağını, üstelik güvenliğin de garanti olmadığını söyledi.

Kenya Hükümeti, dün Kenya bandıralı gemilere yönelik saldırıların ardında, geçici Somali hükümetinden yetkililerin olup olmadığını soruşturmakta olduğunu açıklamıştı.

Hükümet sözcüsü, Kenyalı yetkililerin şu sırada Somali hükümetiyle bu tür olaylarla mücadele yöntemlerini tartışmakta olduğunu duyurdu.

Deniz ticareti yetkilileri, Somali karasularını dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri olarak nitelendiriyor. Korsanlar, 100 gün boyunca ellerinde tuttukları başka bir BM gemisi ise geçen hafta bırakmıştı.

Kenya hükümeti, son dönemde artan korsanlık ve adam kaçırma olayları nedeniyle, vatandaşlarından Somali karasularına deneme bonusu veren siteler yelken açmamalarını istedi.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim