Perşembe Rotası'nda 27 Ekim 2005 Tarihinde yayınlanan Dekaş ve Medmarine şirket yetkililerinin açıklamaları karşılıklı suçlamalar şeklinde. Açıklamaları aşağıya alıyoruz:


DEKAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sökmen:

Med Marine kamuoyunu yanıltıyor

13 Ekim'de yayımlanan Pilotaj ve Römorka] Hizmetleri başlığı altında yapmış olduğumuz haberde görüşlerini aldığımız Med Marine Pilotaj ve Römorkaj Genel Operasyon .Müdürü'nün açıklamaları DEKAŞ'ın tepkisini çekti, DEKAŞ Pilotaj Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sökmen, Erkan

DEKAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sökmen

 Erözden'in Deniz Kılavuzluk A.Ş.'nin kurucu ortağı ve halende pay ortaklığı devam eden kişi olduğunu kamuoyunu yanıltıcı bilgiler verdiğini savundu.

Kaptan Ali Sökmen konuyla ilgili şunları söyledi: "Deniz Kılavuzluk AŞ kılavuzluk teşkilatı ile Med Marine Römorkör Şirketi arasında yapılan anlaşma, başlangıçta 5 sene olup bu anlaşma Med Marine tarafından 5 sene sonunda noter tarafından ihbarname ile gönderilen 23.08.2001 tarihinde tek taraflı fesh edildi. Bunu takiben kısa süreli protokoller bir süre birlikteliğe devam etmiştir. 1 Ağustos 2003 tarihinde kılavuzluk ve römorkör tarifeleri yeniden düzenlemiş Müsteşarlık, her bölüm kendi yaptığı işin ücretini alır ibaresini koymuştur. Deniz Kılavuzluk AŞ 7 sene kendi payından Med Marine'ye aktardığı % 35lik aylık ödemeyi durdurmuştur. Erkan Erözden'e göre her şey basit. Yedi sene römorkörcülük yapan Med Marine isterse kılavuzlukta yapabilir. Yeter ki gerekli ve teknik şartlar yerine gelsin. Bu şartlar yerine geldi. İlk yazımda açıkladığım gibi biri 64,4 yaşında diğeri 60 yaşında iki Kılavuz Kaptanla gerekli ve teknik şartlar çok güzel yerine getirilip işe başlandı görüntüsünü verdiler. Ancak Körfez'de faciaya ramak kalmış olaylar ve kazalar bazı ulusal gazetelerin başlıklarını oluşturdu. Deniz Kılavuzluk A.Ş. 19.03.2004 tarihinde römorkör hizmeti vermeye başladı. Bunda bizi Med Marine mecbur bıraktı.18 Eylül 2003 tarihinde Kılavuz Kaptan Halil Tatlıdede'ye ben römorkör yollamıyorum. 03 Ekim 2003 tarihinde Kılavuz Kaptan Hüseyin Keskin'e römorkör yollamıyorum. Biri benim personelime bağırıyor diğeri römorköre halat vermiyor. Bunlar hep noterle tespit edildi. Siz firmanız T.C. Hükümetinin verdiği yetkiyi kullanan bir kılavuz kaptana römorkör yollamıyorsunuz. Pilot Billerinin üstünde "Pilotage Towage and Mooringboat Services are under U.K. Towage Contract Conditionş." yazar. Bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuzdur. Siz burada kılavuz kaptanları değil çok memnun dediğiniz müşterileri cezalandırdınız.

Danıştay 10. Dairesinin verdiği karar tamamıyla zihinleri bulandırmak amacıyla ve konu çarpıtılarak yorumlanmıştır. Anayasa Mahkemesi tarafından 491 sayılı Denizcilik Müsteşarlığının kuruluş ve görevleri hakkındaki kararname iptal edildiğine göre, iptal edilen bir kurumun çıkardığı yönetmelikle ilgili maddelerin geçerliği elbette kalmayacaktır. Nitekim Danıştay 10. Dairesi 2004/763 Esas Sayılı dava dosyasında anılan yönetmeliğin durdurulmasına karar verildiğinden bu yönetmelik esas alınarak bir uygulama işlemi yapılmayacaktır gerekçesiyle 18.08.2005 tarihinde 5 kişinin İzmit liman Kılavuzluğu stajına başlamaları ile uygulama işleminde hukuka uyarlılık kalmadığı gerekçesiyle İzmit liman Başkan-lığı'nın 10.03.2005 tarih ve 489 sayılı işlemi yönünden yürütmenin durdurulmasına 18.08.2005 tarihinde karar verilmiştir. Bu haliyle halen işlemi iptal edilenlerin ehliyetlerine el konulması gerekirken keyfiliğin devamındaki tutum bir yerde idari yargılama usulü kanunun 28. maddesini ihlal sebebiyle görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu gibi anayasamızın 125 ve 138 inci maddelerini de ihlaldir.

Bizim tek işimiz var oda kılavuzluk bizler başka bir şey bilmiyoruz. Bütün gayemiz bu mesleği Avrupa normlarına taşımak. 212 Kılavuz Kaptan ortağımıza elimizden geldiği kadar yardım etmek emekli ağabeylerimizin her an yanında olmak emekliliklerinde mutlu olmaları için çaba göstermek ve diğer çalışanlarımıza Deniz Kılavuzluk A.Ş. çalışma ayrıcalığını ve gururunu yaşatmaktadır.


Med Marine Operasyon Genel Müdürü Kaptan Erkan Erözden

DEKAŞ kanuni uygulamayı kanunsuz gösterme çabasında

DEKAŞ yönetiminin İzmit Körfezinde tek kalarak tekel şeklinde hizmet vermek istemesini doğal karşıladıklarını

Med Marine Operasyon Genel Müdürü Kaptan Erkan Erözden

 söyleyen Med Marine Operasyon Genel Müdürü Kaptan Erkan Erözden, DEKAŞ'ın kamuoyunu yanıltıcı bilgi vermek yerine Med Marine şirketinin de böyle bir hakkı olduğunu kabul ederek bu anlamsız polemik girişimlerine son vermesini diledi.

"Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı 06.06.1996'da DEKAŞ ve Med Marine'e müşterek yapmak esasına göre İzmit Körfezi'nde Kılavuzluk ve Römorkaj hizmeti iznini vermiştir" diyen Erözden şu açıklamalarda bulundu: "26.12.2003 tarihinde DEKAŞ'ın yaptığı itirazlar üzerine. Denizcilik Müsteşarlığı Deniz İşleri Genel Müdürü imzası ile her iki şirkete gönderilen yazının son paragrafı şöyledir: "İdaremizce, İzmit ve İskenderun Körfezleri'nde pilotaj ve römorkaj hizmeti yapma yetkisinin DEKAŞ-MED MARİNE müşterek teşebbüsüne verildiği gerçeği göz önünde bulundurularak, Kılavuzluk ve Römorkaj Hizmetlerinin müşterek teşebbüsü oluşturan her iki tarafça da verilmesinde müşterek teşebbüsü hukuken devam ettiği sürece herhangi bir sakınca görülmemektedir. Uygulamada her iki şirket arasında başka bir prosedür uygulanmıyorsa taraflar arasında zımni veya yazılı anlaşma kendi aralarında geçerli olup bu husus Müsteşarlığımızı ilgilendirmemekte bundan sonra ortak girişim anlaşması çerçevesinde konuyu kendi aralarında çözüme kavuşturmaları gerekmektedir." Açıklamada yetkili devlet makamınca kılavuzluk hizmetinin sadece DEKAŞ'a verilmediğinin açık ispatıdır. Kaldı ki Med Marine 2004 Şubatından bu yana 21 aydır Kılavuzluk hizmeti de vermektedir. Eğer bu durum kanunsuz olsaydı bu kadar uzun süremezdi.

Kanunlara uyuyoruz

"DEKAŞ , Med Marine kılavuzlarının nasıl staj yaptığını esasında Danıştay 10. dairesinin bunlan iptal ettiğini" söylüyor. Oysa iptal edilen yönetmelik 2003 tarihlidir. Med Marine stajyerleri Deniz Müsteşarlığı'nın öngördüğü 1997 Yönetmeliğine göre staj yapmışlardır. Ortada kanunlar vardır. Uygulamalar da bu kanunlara göre olmaktadır. İspanyolların kurduğu kılavuzluk odası varsa, şu anda mevcut olan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği ve Deniz Pilot Kaptanlar Dernekleri bu konu da çalışma yapsınlar. Yalnız unutmayalım ki, orası İspanya Burası Türkiye , her memleketin kendine özgü bir yapısı vardır. DEKAŞ, "Loyd's Register'de İzmit Bölgesi yetkili teşkilatı DEKAŞ Pilot olarak gösteriliyor." demiştir. Bu dayanaksız.. Eğer Admiralty List of Signals 286(3) Eylül baskısına bakılırsa Med Marine'in de yetkili kılavuzluk teşkilatı olarak ilan edildiği görülür. İzmit liman Başkanlığı ordinolarının üzerinde DEKAŞ Pilot diye de bir ibare yok. Bu ibare sadece "DEKAŞ -MED MARİNE" olarak vardır. İzmit Körfezi'nde kanundan doğan haklarıyla DEKAŞ ve Med Marine kılavuzluk hizmeti veriyorlar. İkisi de izni aynı anda aldıklarından rekabet kavramına tam uymaz. 29.06.2005 imtihanı 1997 Yönetmeliğine uygun yapıldı. Kılavuzluk sınavı için ortada bir yönetmelik varken yeni yönetmeliğin beklenmesi anlamsızdı. Kılavuz Kaptanlar ticari amaçla yetiştirilmezler. İlgili yönetmeliklere göre staj yaparlar, devlet sınavından geçerler ve ehliyetlerini alırlar. Gemi manevralarında hukuken mesuliyetleri yoktur. Gemi Kaptanının danışmanı sıfatını taşırlar. DEKAŞ-Med Marine konsorsiyumu ilk üç sene tam bir uyum içinde çalışmıştır. Daha sonra DEKAŞ yeni yönetimi sırasında bu uyum bozulmuş ve 2003 yılında bugünkü De-Facto durum ortaya çıkmıştır. Günümüzde karma ekonomiden serbest pazar ve tam liberal endüstri ötesi topluma geçebilme çabası içinde olan Türk ekonomisinde, kılavuzların federasyon altında toplanması bugün için gerçek dışı bir hayalden öteye geçmez. Şimdiye kadar ve şu anda da limanlarımızda, tekel hakkı özelleştirme nedenleriyle o limanlan işleten kamu veya özel şirketler, kılavuzluk teşkilat izni almış özel şirketler, boğazlarımızda da yalnız kamu şirketleri kılavuzluk hizmeti vermektedir. Bu açıdan Türkiye hiçbir zaman kıyı hükümdarlığını kaybetmez.

Kaynak: Murat ERDOÐAN/Perşembe Rotası

Editör: TE Bilişim