DNV, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşıyıcılarının sahiplerinin, ABB ve MAN Enerji Çözümleri tarafından geliştirilen yeni Çift Yakıtlı, Elektrik+ (DFE+) çözümünü kullanarak elde etmeyi bekleyebilecekleri kazanımları ölçtü. MAN'ın dört zamanlı 49/60DF çift yakıtlı motoru ile ABB'nin Dinamik AC güç dağıtım ve kontrol sistemini içeren çözüm, gemi tipine özel verimlilik zorluklarının üstesinden gelmek için geliştirildi.

DNV'nin Denizcilik Danışma değerlendirmesi, DFE+ konseptinin "en verimli geleneksel çift yakıtlı LNG taşıyıcı tahrik tasarımlarına bile rekabetçi ve enerji açısından daha verimli bir alternatif" olduğu sonucuna varıyor. Daha küçük makine alanı gereksinimleri, yüzde 5 daha fazla kargo kapasitesi yönünde "temkinli bir tahmin" sağlayabilir. DNV, performansı optimize etmeye yönelik diğer adımlarla birleştirildiğinde, DFE+ konseptinin, geminin artan nakliye işi göz önüne alındığında genel olarak yüzde 6 ila 7,5 oranında enerji tasarrufuna katkıda bulunabileceğini söylüyor.

Haliç Tersanesi 4. Kez Bir Mega Yatı ağırlıyor! Haliç Tersanesi 4. Kez Bir Mega Yatı ağırlıyor!

1 Ocak 2023'ten itibaren Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), gemi sahiplerinin gemilerini Enerji Verimliliği Tasarım Endeksi'ne (EEDI), Enerji Verimliliği Mevcut Gemiler Endeksi'ne (EEXI) ve operasyonel Karbon Yoğunluğu Endeksi'ne (CII) göre raporlamalarını zorunlu kıldı. Bu araçlar, gemi sahiplerinin, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik IMO hedeflerini karşılamak için ne yapmaları gerektiğini bilmelerini sağlamak amacıyla gemileri kıyaslamaktadır.

MAN'ın dört zamanlı portföyünün en yeni üyesi olan MAN 49/60DF motor, LNG için optimize edilmiştir. Ayrıca, motorların optimum hızlarda çalışmasına olanak tanıyarak, toplam yakıt tüketimini önemli ölçüde artıran, geleneksel AC'nin avantajlarını değişken frekansın avantajlarıyla birleştiren ABB'nin Dinamik AC sistemiyle de son derece uyumludur.

DNV Bilimsel Danışmanı Prof. George Dimopoulos, "LNG taşıyıcılarının sahipleri, verimlilik kazanımları açısından sınırlı potansiyele sahip tahrik çözümlerine güvenmeleri göz önüne alındığında, düzenlemelere uyma konusunda belirli zorluklarla karşı karşıyadır" dedi. "ABB – MAN tahrik konsepti, LNG taşıyıcılarının giderek sıkılaşan emisyon düzenlemelerini karşılamaları ve aynı zamanda yakıt maliyetlerini azaltmaları için son derece etkili bir yol sunmayı amaçlıyor."

ABB Marine Stratejik Pazar Geliştirmeden Rune Lysebo şunları söyledi: "200'den fazla gemiyi kapsayan LNG taşıyıcıları için mevcut küresel sipariş defteri ve sıkılaşmaya devam eden emisyon düzenlemeleri nedeniyle, gemi sahiplerinin bu özel gemi sınıfına uygulanan gereksinimleri karşılamak için yeni teknolojilere ihtiyacı var." ve Bağlantı Noktaları. “DNV'nin, ABB ve MAN Energy Solutions tarafından geliştirilen yeni çözümle LNG Taşıyıcılarının elde edebileceği kazanımlara ilişkin tanıklığı, bu gemi türü için yeni nesil teknolojileri keşfetme zamanının doğru olduğunu kanıtlıyor.”

DFE+, eğirme rezervi olarak çalışacak bir enerji depolama çözümüyle birlikte kurulabilir veya ABB'nin Azipod® elektrikli tahrik sistemiyle birleştirilebilir. ABB ve MAN, teknoloji olgunlaştıkça yakıt hücrelerinin entegre edilmesini de araştıracak.

ABB'nin Proses Otomasyonu iş kolu, enerji, su ve malzeme tedarikinden mal üretimine ve bunların pazara taşınmasına kadar çok çeşitli temel ihtiyaçları karşılayan endüstriyel operasyonları otomatikleştirir, elektriklendirir ve dijitalleştirir. Yaklaşık 20.000 çalışanı, lider teknoloji ve hizmet uzmanlığıyla ABB Proses Otomasyonu, proses, hibrit ve denizcilik endüstrilerindeki müşterilerin operasyonlarının performansını ve güvenliğini artırmalarına yardımcı olarak daha sürdürülebilir ve kaynak açısından verimli bir gelecek sağlıyor. go.abb/processautomation

ABB, daha sürdürülebilir ve kaynak açısından verimli bir gelecek sağlayan, elektrifikasyon ve otomasyon alanında teknoloji lideridir. Şirketin çözümleri, nesnelerin nasıl üretildiğini, taşındığını, çalıştırıldığını ve çalıştırıldığını optimize etmek için mühendislik bilgi birikimini ve yazılımı birleştiriyor. ABB'nin 140 yılı aşkın mükemmellik deneyimine dayanan 105.000'den fazla çalışanı, endüstriyel dönüşümü hızlandıran yenilikleri desteklemeye kararlıdır. www.abb.com

Editör: Fulya Tekin