Son İsteği Lojistik Devi Olmak

Kargo sektörünün temellerini atan ve bu sektöre Aras Kargo’yu kazandıran Celal Aras’ın vefatından sonra şirketin başına kızı Evrim Aras geçti. Evrim Aras, babasının rahatsızlığı döneminde bu göreve hazırlanıyordu... 300 milyon dolar cirolu grubun başına geçen Evrim Aras’ın gündeminde ne var?
Evrim Aras, bu sorumuza, babası ile yaptığı son görüşmeyi anlatarak yanıt verdi.
“Kardeşimle (Baran Aras) birlikteydik, ellerimizi tuttu, ‘Ne istiyorsunuz?’ diye sordu, ‘Bu zor bir iş’ dedi. Biz de ‘Sen ne istiyorsun’ dedik. O da ‘Lojistik devi olmanızı istiyorum’ dedi. Biz de bu karardayız. Aras Lojistik 2000’de kurulmuştu. Butik hizmet veriyor, dağıtımda kargodan destek alıyor. Kargosunun olması büyük avantajı. Şimdi önce Aras Kargo’yu tamamlayacağız ve sonra sıfırdan yeni bir lojistik firması inşaa edeceğiz. Bu alana önemli yatırımlarımız olacak. Araç alacağız ve depolar kurulacak.”

‘Aras, baba yadigârı, olmaz’
Aras Kargo, kendi sektöründe önemli bir firma. Yaygın bir ağı var. Bilinirliği yüksek, aktif. Türk şirketlerine yabancılardan ortaklık ve satın alma teklifi yağan bir dönemden geçtik. Aras Kargo’ya hiç teklif geldi mi acaba? Evrim Aras, bu sorumuza şu yanıtı verdi:
“Yoğun şekilde görüşme talepleri geldi. Onlara, ‘Aras için gelmeyin’ dedik. Kurye ve Fillo Kargo olabilir. Buradan fon sağlayıp bir lojistik devi oluşturma hedefimize yaklaşabiliriz, görüşmeler yaptığımız da oldu. Aras Kargo baba yadigârı, olmaz. 100. yılını kutlayan şirket olmasını istiyordu, kutlayacak.”

Onayladı, yüzde 25 zam oldu
Evrim Aras’ın ‘babasına danışarak’ aldığı son karar çalışanlara zam konusunda olmuş. Bu konuyu şöyle anlattı:
“Taban ücretleri değiştirdik. Bir kuryemiz devletteki bir memur kadar ücret alabiliyor. Ciddi iyileştirme yaptık. Yüzde 25 artış oldu. Maliyetlerimize direkt etkisi oldu ama bu kararı verdim. Babamın vefatından önceki son onayı bu konuda oldu. Özellikle bu yıl için hiç olmayacak bir şey yaptık böylece ama personele iyi bir mesaj oldu.  Her gün 5 şubeyi arıyorum, dolaşmaya çıkıyoruz. Lider değişikliği sonrasında birebir ilişki kurmaya çalışıyorum. Maillere kendim dönüyorum.”

Cepten kargo okutacak
Aras Grubu’nda kargo, sigorta, lojistik, kurye, catering, turizm (Aras Otel), poşet üretimi ve matbaa sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Toplam 8 bin çalışanı, kayıtlı 40 bin müşterisi var. 2007’yi yüzde 15 büyüme ile kapatmış. Bu yıl yüzde 25 büyüme hedefliyor. Evrim Aras, bundan sonrası için bir yol haritası hazırlamış: “Lojistik ve Catering işini büyüteceğiz. Sigorta işinde büyümek istiyoruz. Kargoda  mobil imza yaygınlaştığında hızlanacağız, cepten kargo okutacağız. GSM operatörlerini bekliyoruz.”

‘Yöneticilerimizin yüzde 44’ü kadın’
Evrim Aras, önce 3 yıllık bir operasyonla her şeyi yerli yerine oturtacağını, sonra kurumsallaşma adımlarının geleceğini belirtti. “Doğru insanları seçme sürecindeyiz” diyen Evrim Aras, şirketteki yönetim yapısı hakkında şunları söyledi:
“Babam 1.5 yıldır hastaydı. Son zamanlarda ben zaten daha aktiftim ancak sürekli ilgisini sürdürüyordu. Bunu şöyle yapalım mı diye sorardım. Son olarak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı’ydım. Son altı ayda Aras Kargo Genel Müdürü ve Holding Başkanvekili olarak çalıştım. Kardeşim İngiltere’de ekonomi mastırı yaptı, döndü. DHL’de staj yaptı,  Aras Lojistik Genel Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda yönetim kurulu üyesi. Amcalarımın kendi işleri var. Eşimin de kendi tekstil işi var, bize katılmaz. Aras Kargo’da 830 şubenin yöneticisinin yüzde 44’ü kadındır.”

100 bin ağaç daha...
Aras Grubu, Celal Aras’ın sağlığında ‘Aras Ormanları’ projesi başlatmıştı. Evrim Aras, bunu sürdüreceklerini belirtti:
“18 Mayıs’ta Kars - Selim’e (Celal Aras’ın memleketi) 100 bin ağaç dikeceğiz. Yerini Celal Aras tespit etmişti. Orman Bakanlığı’ndan alıyoruz. Sponsorluk çalışmalarımız da devam ediyor. Fenerbahçe Bayan basketbol Takımı’nın ana sponsoruyuz. Babamın döneminde kulüple başlayan ilişkiyi devam ettiriyoruz. Okullarda Çekül ile birlikte çevre, orman eğitimi vereceğiz, başladık. Filomuzun yüzde 25’ini yeniledik, çevreci araçlar aldık.”

Milliyet

Editör: TE Bilişim