SolonPort Liman Otomasyonu, yabancı yazılımlara kafa tutuyor

Solon Bilgisayar Yazılım Hizmetleri A. Ş. Genel Müdürü E. Oktay Okşak , Teknoloji kullanımının lojistik sektöründe yoğun bir şekilde kullanılmakla beraber konteynır limanlarında doruk noktasına ulaştığını vurgulayan Solon Bilgisayar Yazılım Hizmetleri A. Ş. Genel Müdürü E. Oktay Okşak, Liman otomasyon yazılımının bir liman için stratejik bir ürün olduğunu, bu üründe ise bir limanın bütün planlarının ve gizli bilgilerinin bulunduğunu ifade etti. Solon olarak, Liman otomasyon yazılım konusunu, her şeyin üstünde tuttuklarını ve büyük önem verdiklerini  belirten Okşak, SolonPort Liman Otomasyonu yazılımının uluslararası standartlarda çalışan bir yazılım olduğunun da altını çizdi.
 
AMBAR - Firmanızın yapısından ve çalışmalarından bahseder misiniz?

Oktay Okşak - Solon, Türkiye'nin yazılım sektöründe 1989 yılından beri faaliyet göstermektedir. Faaliyet alanımız sadece yazılım geliştirmektir. Firmamız, ürün çeşitliliği olarak geniş sayılabilecek bir yelpazeye hitap etmektedir Paket programlardan, sektörel yazılımlara ve özel yazılımlara kadar bir çok dalda faaliyet göstermekteyiz. Hedefimiz daima çalışan projeler ortaya çıkartmak ve yüksek verimlilik ile hizmet eden bir noktada teslim etmektir. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren ve operasyonlarını tamamen bilgisayar ortamında, hem sabit, hem de mobil cihazlar ile takip etmek ve bilgiyi kontrol altında tutup işinin her köşesine hükmetmek isteyen firmalarda, ölü yazılım yatırımları ne yazık ki çok yüksek bir orandadır. Bizde, Solon olarak böyle sıkıntıları ne yaşatmak, nede yaşamak istemediğimiz için işimizi doğru yapıyor ve firmalar için iyi ürünler ortaya çıkartıyoruz.
 
AMBAR - Lojistik sektöründe teknoloji kullanımının gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? özellikle limanlarda kullanılan teknoloji/otomasyon konusunda diğer ülkelerle bir karşılaştırma yapar mısınız?

O.O. - Teknoloji kullanımı lojistik sektöründe yoğun bir şekilde kullanılmakla beraber konteynır limanlarında doruk noktasına ulaşmaktadır. Belirli bir kapasitede çalışan konteynır elleçleyen bir limana girdiğinizde teknolojiyi ve gücünü her yerde görür ve hissedebilirsiniz Bu tür limanlarda, teknoloji, bilgi ve kabiliyet konuşur Genel yük, dökme yük ve sıvı yük limanlarının birkaç tanesi hariç uluslararası standartları yakalaması için daha çok teknoloji yatırımları yapması gerekmektedir. Solon olarak, 1999 senesinde başladığımız liman otomasyonu yazılımımız bu gün itibari ile yabancı yazılımlara kafa tutacak bir noktaya gelmiştir. Türkiye koşullarına uygun fakat uluslararası standartlarda çalışan ve elde edilebilirliği daha kolay, uygulamaya geçiş süresi çok kısa olan bir çözüm ortaya çıkarttık. Liman otomasyonları konusunda, Türkiye'yi diğer ülkelerle aynı seviyeye getirdiğimizi söyleyebiliriz. Donanım altyapısı bakımından da Türkiye diğer ülkelerle karşılaştıracak olursak iyi bir konumdadır.

AMBAR - Hangi sektörlere yönelik özel çözümler sunuyorsunuz? Türkiye liman işletmelerinde yaşanan sıkıntılar, firma olarak sizi nasıl etkiliyor?

O.O. - Solon olarak lojistik sektörüne ve özelliklede limancılık sektörüne yoğunlaşmış bir durumdayız. Açıkça söylemek gerekir ise Türkiye'de limancılık sektörü yatırım açışından son senelerde artan bir çizgide altın çağını yaşıyor Bu gelişme bize de olumlu olarak yansıyor. Sıkıntılara gelecek olursak en büyük sıkıntı izinler ve ikinci olarak da yetişmiş personel. Şu anda sektör, ihtiyaçtan dolayı doğal olarak personel transferi ile gelişimine devam etmeye çalışıyor.
 
AMBAR / Ağustos 2007

Editör: TE Bilişim