Güney Kore, otonom gemiciliği geliştirme çalışmalarında yeni kilometre taşlarına ulaşacak  konteyner gemisini denize indirdi. 

Ülkenin Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığı, geminin Seviye 3 otonom gemicilik için tasarlanan ilk büyük gemi olduğunu belirterek, bu yılın sonlarında bu gemiyle ilk uzun mesafeli uluslararası otonom gemi gösterilerini başlatmayı planlıyor.

Gemi indirme töreninde, Güney Kore'nin Ulsan kentindeki gemi yapımcısı Hyundai Mipo Tersanesi, Pan Ocean için inşa edilen Singapur Pos'un yüzdürülmesini ve isimlendirilmesini kutlandı.

 2022 yılında sipariş edilen gemi, 564 feet (172 metre) uzunluğunda ve 1.800 TEU kapasiteye sahip. Liberya'ya kayıtlı 22.200 dwt'luk konteyner gemisinin bu ay sonunda teslim edilmesi planlanıyor ve daha sonra otonom sistemin donanımına ve testlerine başlanacak.

Otonom denizciliğe yönelik bu proje, hükümetin araştırma ve teknoloji geliştirme için 120 milyon dolardan fazla taahhütte bulunmasıyla 2020 yılında başlatıldı. 

SANMAR, “KOCAÇAY IX” isimli römorkörü denize indirdi SANMAR, “KOCAÇAY IX” isimli römorkörü denize indirdi

Teknoloji endüstrisinin yanı sıra gemi inşası ve gemicilik alanında da kamu-özel sektör ortaklığı başlatıldı. Bakanlığa göre bu sistem, IMO Seviye 3'e ulaşmak için tasarlandı; bu, geminin mürettebat olmadan otonom olarak çalışabileceği anlamına geliyor. Operasyonlar tamamen uzaktan kumandayla gerçekleştirilecek.

Teknolojinin en son versiyonunun gösterileri 2023 yılında daha küçük bir yerli gemi olan Ocean Nuri'de (69 ton) başladı. Plan, Pos Singapore'un ilk gösterilerini Eylül 2024'ten itibaren uluslararası bir rotada gerçekleştirmesini amaçlıyor.

Editör: Nermin İstikbal