Husi militanlarının bir ay önce Hamas'ın yanında İsrail savaşına girmeye karar vermesinden bu yana büyük ölçüde istikrarsız hale gelen bir bölge olan Kızıldeniz'den geçen denizcileri terörize eden son eylemlerde, bugün Yemen yakınlarından geçerken gemilere ateş açıldı. 

Yemen'in Hodeidah kentinin 52 mil açığında, içinde silahlı kişiler bulunan bir sürat teknesi, Malta bayraklı bir dökme yük gemisine yaklaştı. Yaklaşmadan önce sürat teknesinin yakındaki Marshall Adaları bandıralı bir kimyasal/ürün tankerine ateş açtığı biliniyordu. Birleşik Krallık deniz güvenlik firması Ambrey'in güncellemelerine göre, tankerdeki özel silahlı güvenlik ekibi 10'a kadar ateşle karşılık verdi. 

İmamoğlu: "İstanbul için iki kritik konu var Melen Barajı ve Kanal İstanbul" İmamoğlu: "İstanbul için iki kritik konu var Melen Barajı ve Kanal İstanbul"

Son zamanlarda Husi saldırganlarıyla temas halinde olan diğer gemiler gibi, tanker de Yemen güçleri tarafından Hodeida'ya yönlendirilmek üzere çağrıldı ancak tanker bu çağrıyı görmezden geldi.

Başlangıçta Husilerin yarattığı tehdit, İsrail bayraklı, sahip olunan, işletilen ve yönetilen gemilere kadar uzanıyorken, Ambrey şimdi İsrail'le bağlantısı olan gemilerin de yüksek risk altında olduğunu değerlendiriyor. Cumartesi günü Husiler, İsrail limanlarına giden tüm gemileri potansiyel hedef olarak ilan etti. 

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün görev süresi sona eren genel sekreteri Kitack Lim Salı günü yaptığı açıklamada, ticari gemiciliğin asla "jeopolitik çatışmaların ikincil kurbanı" olmaması gerektiğini belirterek, sözlerine üye ülkeleri "engelsiz ve güvenli küresel navigasyon" sağlamak için birlikte çalışmaya çağırdığını ekledi. ” 

Husiler son haftalarda Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı birçok gemiye saldırıp ele geçirdi. Pazartesi günü Norveç'e ait bir kimyasal tanker, Bab-el-Mandeb Boğazı'ndan geçerken seyir füzesi tarafından vuruldu.

ABD, müttefikleriyle bir deniz konvoyu oluşturmayı tartışırken bir yandan da Husilerin nakit erişimini sınırlamanın yollarını arıyor. 

Editör: Nermin İstikbal