Uzmanlar, Somali açıklarından geçen ticaret gemilerinin korsanları korkutmak için dünyaca ünlü bir şarkıcının eserlerini yüksek sesle çaldıklarını ve başarılı olduklarını iddia ediyorlar. Peki korsanları korkutmak için sesi kullanılan ünlü kadın şarkıcı kim?

Uzmanlar, Somali açıklarından geçen ticaret gemilerinin korsanları korkutmak için dünyaca ünlü şarkıcı Britney Spears'ın şarkılarının yüksek sesle çaldıklarını ve korsanları korkutmada başarılı olduklarını söylediler.

KORSANLAR BATI KÜLTÜRÜNE TAHAMMÜL EDEMEDİKLERİNDEN...

Korsanlara karşı alınan en ilginç önlemin Amerikalı ünlü popçu Britney Spears'in şarkıları olduğu ortaya çıktı. İngiliz Donanma yetkilileri, Aden Körfezi'nden geçecek gemilere son ses Britney Spears'in şarkılarını açmalarını söyledi. İngilizlere göre Batı kültürüne katlanamayan korsanlar, Amerikalı popçunun sesini duyunca gemiden uzak duruyor.

Aden Körfezi'nde bir dönem gemilerin korkulu rüyası olan korsanlardan yaklaşık iki yıldır hiç ses çıkmıyor. Dünyada uluslararası ticari taşımacılığın yüzde 90'ı gemiler aracılığı ile gerçekleştirilmesi nedeniyle, korsanların durdurulması çok önemli bir adım oldu. Peki korsanlar nasıl durduruldu? Britney Spears'in konser vermesi mi bekleniyordu?

Korsanlar, birkaç yıl öncesine kadar gemicilerin en büyük korkularından biriydi. Gemi kaçırma olayları en fazla Afrika Boynuzu'nda görülüyordu.

2005 yılından önce bu bölgede gemi kaçırma olayları aile işi olarak yapılıyordu. Mini korsan grupları, gemi başına ortalama 300 dolarlık kazanca razı oluyordu.

Ancak 2005 yılından itibaren korsanlık faaliyetleri küresel bir suç ağına dönüşmeye başladı. Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve Interpol'ün ortak raporuna göre, korsanların dünya ekonomisine zararı yılda 18 milyar dolara ulaştı.

Rapora göre, korsanlar 2005 ile 2012 yılları arasında toplamda yaklaşık 400 milyon dolarlık fidye elde etti. Sadece 2011 yılında 170 gemiyi kaçırdılar. Bu gemilerden bazıları hala korsanların elinde.

Rapordaki eski korsan ifadelerine göre, gemi başına en az 75 bin dolar fidye isteniyor. Kaçırılma sırasında bazı kurallar geçerli. Örneğin gemi mürettebatı yanlış bir hareket yaparsa 5 bin dolardan başlayan ekstra cezalar kesiliyor.

Veya gemiye ilk çıkan korsana 10 bin dolara kadar ulaşan ödüller veriliyor. Geçmiş yıllara göre daha organize olan korsanlar, fidye görüşmelerini İngilizce yapıyor. Bu esnada kur farkları veya paraların nasıl paketleneceğini bile şart koşabiliyorlar.

Alınan son küresel tedbirlerle gemi kaçırma olayları ciddi oranda azaldı.

Ancak alınan en ilginç önlemin Amerikalı ünlü popçu Britney Spears'in şarkıları olduğu ortaya çıktı. İngiliz Donanma yetkilileri, Aden Körfezi'nden geçecek gemilere son ses Britney Spears'in şarkılarını açmalarını söyledi. İngilizlere göre Batı kültürüne katlanamayan korsanlar, Amerikalı popçunun sesini duyunca gemiden uzak duruyor.

Aden Körfezi'nde bir dönem gemilerin korkulu rüyası olan korsanlardan yaklaşık iki yıldır hiç ses çıkmıyor. Dünyada uluslararası ticari taşımacılığın yüzde 90'ı gemiler aracılığı ile gerçekleştirilmesi nedeniyle, korsanların durdurulması çok önemli bir adım oldu. Peki korsanlar nasıl durduruldu? Britney Spears'in konser vermesi mi bekleniyordu?

SİGORTA OYUNU MU?

Görüştüğüm bazı gemicilere göre; korsan hikayelerinin arkasında aslında çok farklı detaylar var. Örneğin bazı şirketleri gemilerinin özellikle korsanların eline düşmesini istedikleri iddia ediliyor. Şirket yöneticileri korsanlarla anlaşma yapıyor. Dev gemiyi 3 – 5 kişiyle ele geçiren korsanlar, 1-2 milyon dolar fidyeyi ceplerine indirip gemiyi birkaç gün sonra salıveriyor. Ancak bu esnada, gemidekilerle fidye aldıkları konusunda yazılı bir anlaşma yapıyorlar. Hatta anlaşmanın altına isimlerini ve imzalarını bile atıyorlar. Gemidekiler böyle bir anlaşmayı patronlarına göstermek zorunda olduklarını söylüyor. Korsanlar kabul ediyor. Ancak anlaşmada korsanlara ödenen fidye genellikle 1-2 milyon dolar değil de en az 5 milyon dolar olarak gösteriliyor. Şirket daha sonra anlaşmalı olduğu sigorta şirketinden korsanlara verdiğinin fazlasını geri alıyor.

GÜVENLİK ŞİRKETLERİ DEVREDE

Bir de korsan eylemlerinin güvenlik şirketleri boyutu var. Büyük şirketlere ait gemileri Afrika Boynuzu'ndan genellikle özel güvenlik şirketleri geçiriyor.

Bu şirketlerin en büyüklerinin Rus ve İsrailli olduğu biliniyor. Güvenlik elemanlarının eski Mossad veya FSB ajanı olduğu söyleniyor. Güvenlik şirketler, gemileri korsanlardan korumak için milyonlarca dolar alıyor. Dolayısıyla bazılarına göre korsan vakalarının bu denli yükselmesinin arkasında.

KÜRESEL ISINMA TETİKLEDİ

'İklim değişikliği 2030'a kadar 100 milyon insanı yoksullukla karşı karşıya bırakabilir…' Bu uyarı Dünya Bankası'na ait. Küresel ısınmadan dolayı ortaya çıkan ve önümüzdeki yıllarda etkilerinin katlanması beklenen acı tablo en çok Afrika Boynuzu'nu etkiliyor. Etiyopya, Somali, Eritre ve Cibuti'yi kapsayan bölgeye Afrika Boynuzu deniliyor. Bir grup güvenlik ve iklim uzmanına göre, bölgede etkili olan kuraklık ve kıtlık nedeniyle iyice yoksullaşan halk, çareyi yasa dışı yollarda buluyor. "Somalili korsanlar" ifadesini çok sık duymamızın arkasında küresel ısınma faktörü var. Bu gruba göre korsanlık faaliyetleri şimdilerde de sürüyor. Ancak El Kaide, Eş Şebab, Boko Haram ve IŞİD gibi terör örgütlerinin son zamanlarda eylemlerini çok fazla artırması gözleri Somalili korsanlardan çekti.

Diğer taraftan Somali korsanlarını ticaret dökenler de olmuştu. Bazı ABD'li turizm şirketleri macerasever müşterilerini on binlerce dolar karşılığında Somalili korsanların karşısına çıkarıyordu. Hatta ödedikleri para miktarı oranına göre turistlere korsanlara el bombaları atmalarına veya otomatik silahlarla ateş etmelerine izin veriliyordu.