Elektrikte Arz-Talep Bıçak Sırtında

ANKARA - TEİAŞ yetkilileri, elektrik arz-talebinde ''düşük talep senaryosu ve yüksek talep senaryosu'' olmak üzere 2 senaryo hazırlandığını belirtti.

Bu yılın Ocak-Şubat döneminde elektrik talebinin yüzde 14,5, Mart-Nisan döneminde yüzde 5,6, Mayıs döneminde ise yüzde 9,7 arttığına dikkat çeken TEİAŞ yetkilileri, yılın ilk 5 ayındaki talep artışı dikkate alındığında, projeksiyondaki düşük talep senaryosuna hiç bakılmaması, tamamen yüksek talep senaryosu üzerinden konuşulması gerektiğini bildirdiler.

TEİAŞ'nin, mevcut, lisans almış ve inşa halindeki santraller göz önüne alınarak hazırladığı yüksek talep senaryosuna göre, bu yıl yedeksiz olarak adeta ''bıçak sırtında'' giden arz-talep dengesi 2009 yılından itibaren bozulmaya başlayacak.

2009 yılında elektrikte toplam güvenilir üretim kapasitesi enerji talebinin altında kalacak, yedek ise yüzde 2 ile negatif değerlere ulaşacak.

TEİAŞ'nin projeksiyonunda güvenilir enerji sistemlerinde birincil kaynak türlerine göre belirli oranlarda güç ve enerji yedeği bulundurulmasının bir zaruret olduğu vurgulandı. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim