Geminin de yükün de sigortası yok

Fatsa Mendireğinde inşaat malzemesi yüklerken alabora olarak batan Amiral adlı geminin armatörü Ömer Çalap, içini DenizHaber'e döktü.

Ömer Çalap, "Gemimiz batmazdı. Yükleyen vinç operatörü vinçle gemiye çarparak geminin dengesini bozdu. Güvertede 2 koli tuğlayı bıraktı, sonra gemi haylandı, vinci geminin yan tarafına çarptırdı ve dengesi bozulan gemi rıhtım tarafına doğru alabora olmaya başladı. Her ne kadar gemiyi kurtarmaya kalktık ise de yardımcı olmadılar. Yükü boşaltmaya çalıştık vinç bulamadık operatörler kaçtı. Geminin de yükün de sigortası yok. Gemimiz gitti ona mı yanalım, 700 bin dolarlık yük gitti yük sahipleriyle papaz olduk ona mı yanalım, idaremiz bizden günde 1500 dolar istiyor gemi battı diye ona mı yanalım şaşırdım kaldım" dedi.

Ömer Çalap; Deniz Ticaret Odası'nın kendilerine sahip çıkmasını istediklerini belirtti.

Ömer Çalap; şöyle dedi:

"Bir fakir hastaneye gidince yeşil kart gösteriyor. Niz devletten yardım bekliyoruz. Biz zaten iflas etmişiz. Zor durumdayız. Gemi 700-800 bin dolarlık yükü de battı. Yük sahipleriyle de kötü olduk. 2000 senesinden beri buradayız. Burada 3 tane vinç var. Yardım etselerdi durum böyle olmaz gemimiz batmazdı".

"Artık armatör deyince herkes kaçar oldu""

Sektördeki krizden dolayı zaten zor durumda olduklarını belirten Ömer Çalap, ne kredi bulabildiklerini ne de kendilerine sahip çıkacak bir kulüp olduğunu savundu.

Ömer Çalap, "Denizcilik piyasasında 70 dolara gittiğimiz yere şimdi 14 dolara gidiyoruz. Arkamızda duracak bir kulüp yok. Darda  kalınca derdimizi anlatacağımız bir kulüp yok. Eskiden armatör deyince herkes ilgi gösterirdi. Şimdi armatör deyince herkes kaçıyor. Bakın Mersin'de bir arkadaşımız kendini vurdu."dedi.

"Yeni gemi almaya gidiyoruz kredi alamıyoruz."

Denizi sevdiğini, bu işe gönül verdiğini özellikle vurgulayan Amiral gemisinin armatörü Ömer Çalap, bankaların kendilerini kredi ile desteklemediklerini, sudan sebeplerle kredi başvurularının değerlendirilmediğini savundu. Başları sıkıntıya düşünce kendilerine uzanacak bir dost eli aradıklarını ama bulamadıklarını söyleyen Çalap; ""Şoförler cemiyeti kaza yapan arabaya vincini yolluyor. Bize yardım edecek bir kulüp bir merci yok mu bu dar günde?" dedi.

Yine de yılmayacağını denize yatırıma devam edeceğini söyleyen  Ömer Çalap; "Biz deniz kokusunu yosun kokusunu duymadan iş yapamıyoruz. Ben gene gemi alacağım." şeklinde konuştu.

Çalap; denizciliğe olan sevgisini tersane yaparak da göstermek istediğini, Çam burnunda tersane yapmak için başvurduğunu ancak bu kez de tersanelerin zor duruma düşmesi nedeniyle talihsizlik yaşadığını söyledi.

Çalap; dar günde kendilerini arayan DenizHaber'e müteşekkir olduğunu da ifade etti.

Editör: TE Bilişim