Yatçılıkta hedef zirve

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım , Türkiye ’nin gemi inşasında büyük mesafe aldığını belirterek, “Hedefimiz dünyada yat inşasında ikinciliğe, gemi inşasında ise 4’üncülüğe yükselmek” dedi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım , Türk denizcilik sektörünün son 5 yılda büyük gelişme gösterdiğini söyledi. Vira Dergisi ’ne konuşan Yıldırım, ÖTV ’nin düşürülmesi sonrasında kabotaj hakkındaki deniz taşımacılığında önemli ölçüde artış olduğunu bildirdi. Yıldırım, bu gelişmenin Akdeniz ’deki ticari yat işletmeciliğine de büyük katkılar sağlandığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Türkiye gemi inşasında dünyada 23’üncü sıradan 8’inci sıraya yükseldi. Sadece Tuzla ’da değil tüm sahil bandımızın hemen her yerinde tersane yatırımları yapılıyor. Gelecek döneme yönelik çalışmalarımızın başında deniz taşımacılığı ve gemi inşaatında kazandığımız bu avantajı devam ettirmek geliyor.”

TERSANE KURACAĞIZ

Türkiye ’nin son dönemde yat inşası konusunda da büyük ilerlemeler gösterdiğinin altını çizen Yıldırım, yat inşasında da alınacak daha çok yol olduğunu söyledi. Yıldırım, “Yat inşasındaki hedefimiz dünyada ikinci, gemi inşasında ise 4’üncü sıraya yükselmek” diye konuştu. Önümüzdeki dönemde limanların daha düzenli gelişmesi için bir master plan çalışma yürüteceklerini dile getiren Yıldırım, “Kafamızda yine küresel yerli ve yabancı yatırımcıların katkısıyla kapasitesi büyük bir liman. Bir adet büyük ölçekli tersane yapımı için gerekli şartları oluşturmak var.

HEDEF BEYAZ LİSTE

Paris Memorandumu çerçevesinde eksikliklerden dolayı Avrupa limanlarında tutulan Türk bayraklı gemi sayısına büyük azalma yaşandığını belirten Yıldırım, Türkiye ’nin kara listeden gri listeye yükseldiğini kaydetti. Yıldırım, “Hedefimiz gri listeden beyaz listeye yükselmek. Beyaz bayrak ülkesi olabilmek. Bunun için de gerekli gayreti gösterdiğimizden emin olabilirsiniz” dedi.

HALİÇ MÜZE OLACAK

Binali Yıldırım , Türk denizcilik tarihinin bir anlamda merkezi olan Haliç ’in müze yapılması konusunda çalışmalar olduğunu söyledi. Yıldırım, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’nin koordinasyonunda bir çalışma yapılacak. Bu konuda bizim üzerimize ne düşerse yapacağız, ama asıl görev Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’ne düşüyor” diye konuştu.

THY ’NİN YIL SONU CİRO HEDEFİ 3.5 MİLYAR $

T HY Genel Müdürü Temel Kotil , 5 yıllık büyüme stratejilerinin 2007 yılı sonunda çok güzel bir şekilde tamamlanacağı ve yeni 5 yıllık büyüme planında da aynı başarıyı beklediklerini bildirdi. Avrupa Havayolları Birliği ’nin (AEA ) toplantısına katılan Kotil , 2007 yılı sonunda THY ’nin toplam cirosunu 3.5 milyar dolar olarak beklediklerini kaydetti. 5 yıllık büyüme stratejisini açıkladıkları 2003 yılında 1.5 milyar dolar, 2006 yılında 2.7 milyar dolar ciro yaptıklarını ifade eden Kotil , ‘’2006 ile 2007 yılları arasındaki ciro farkımız yüzde 31. AEA ’nın hiçbir üyesi, böyle bir artışı başaramadı. Bundan dolayı da AEA ’da çok tebrik aldım. 5 yıllık büyüme stratejimizin son yılı olan 2007’de yaptıklarımızın bütün meyvelerini çok güzel topluyoruz’’ dedi. 2008’de yeni 5 yıllık büyüme stratejilerini açıklayacaklarını vurgulayan Kotil , bu dönemde yeni hatlar açılacağını bildirdi. Kotil , her zaman Türkiye ’nin dış politikadaki hedeflerini göz önünde tuttuklarını, bu doğrultuda Afrika ve güney Amerika ülkelerinde de yoğunlaşacaklarını dile getirdi. Yeni stratejiler kapsamında Türkiye ’nin etrafındaki yakın şehirlere de uçmaları gerektiğini kaydeden Kotil , yabancılar için de büyük ilgi gören ve THY ’nin merkezi olan İstanbul ’u ‘’bir çekim merkezi’’ olarak gösterdi.

Bugün

Editör: TE Bilişim