'Üretim kapasitesini yüzde 40 düşürdük'

İzmir Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, krizin etkisiyle demir-çelik sektöründe üretim kapasitesinin yüzde 40 oranında düşürüldüğünü söyledi.

ABD kaynaklı Global Mali krizin boyutları tüm dünyayı sararken, Türkiye ekonomisini ayakta tutan stratejik sektörler de krizden etkilenmeye başladı. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, krizin Türkiye demir çelik üretiminin yüzde 40'ının üretildiği İzmir'in Aliağa ilçesindeki demircileri de etkilediğini belirtti.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka; imalat, yapı ve inşaat sektörleri başta olmak üzere üretimin hammaddesi olan demirde krizin etkileri sonucu fabrikaların üretim planlarını yenilediğini belirterek, "Dünya piyasasında mamul fiyatları 700 dolar civarına inmesine rağmen fiyatların daha da düşeceği endişesi yaşanıyor. Sektörde krizin etkisiyle son 2 ayda yüzde 40 oranında üretim kapasitesi düşürüldü. Küresel kriz nedeniyle bir çok üyemiz üretim planlamasını yeniledi. Üç vardiya sistemi, iki vardiyaya indirildi. Bazı işletmelerde ise üretime zaman zaman ara verilecek. Sektörde doğrudan 5-6 bin kişi çalışıyor. Buna liman, Gemi söküm, Denizcilik, taşımacılık gibi sektörlerde çalışanları da eklediğinizde en az 25-30 bin kişi bu durumdan olumsuz etkilenecek." dedi.

Saka, Türkiye'deki demir-çelik sektörünün yaklaşık 23 milyon ton üretim yaptığını, bunun 7 milyon tonunun iç piyasaya verildiğinin altını çizdi.

YENİDEN DÜZENLEME GEREKİYOR

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Türkiye'de Sanayici üzerinde üretim maliyetlerini arttıran ve dünya piyasalarıyla rekabeti güçleştiren konularda yeniden düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Doğalgaza son yapılan yüzde 20'lik artışla birlikte bir yıl içinde yaklaşık yüzde 60 dolayında artış olduğunu kaydeden Saka; "Ülkemizde enerji çok pahalı. Özellikle üretimin her aşamasında gerekli olan enerjiye yapılan zamlar, ülkedeki tüm üretim ve tüketim ilişkilerine yansıyor. İstihdam üzerindeki yükler, vergi oranları ve bürokratik engeller de ülkemizde üretimi olumsuz etkileyen faktörler. Bu konularda iyileştirme yapılarak sanayicinin üretim yapmasına ve istihdam kapasitesini sürdürmesi sağlanmalı" dedi.

Editör: TE Bilişim