“KALİTEYİ ARTIRMAK VİZYON İŞİDİR”

Türk gemi sanayisinde bir ilke ve büyük bir ileri görüşlülük örneğine imza atıldı. Tuzla Shipyard, geçen yılki çözüm ortaklarını, belirlediği kriterlere göre değerlendirip en iyi firmalara plaket sundu. Bu sürpriz organizasyonla kaliteye önem verenler onore ve teşvik edildi.

Şubat ayında GİSBİR Lokali sürprizli bir öğle yemeğine ev sahipliği etti. Yemekli toplantıya Tuzla Shipyard’ın davetlisi olarak katılan on bir yüklenici ve on üç tedarikçi firmanın temsilcilerinin ne o gün olacaklardan ne de aylardır mercek altında bulunduklarından haberleri vardı. Bu yirmi dört temsilci, Tuzla Shipyard’a 2009’da ağırlıklı çözüm ortağı olarak eşlik eden firmaların temsilcileriydi.
Tuzla Shipyard, tersane olarak hedeflediği ve müşterisine vaat ettiği kaliteye, çözüm ortaklığı yaptığı firmalardan aynı kalitede hizmet aldığında daha kolay ulaşabileceğini biliyordu. Kalitenin ancak her zeminde arttırılmasıyla Türkiye’nin gemi sanayisinde bir marka haline gelip varlığını sürdürebileceğini görebilecek vizyona da sahipti. Henüz kimsenin haberi yoktu ama Tuzla Shipyard çözüm ortaklarını değerlendirerek süzgeçten geçirmesini, dolayısıyla çözüm ortaklarının kendilerini denetlemesini sağlayacak ve toplamda tüm sektörde kalitenin artmasına hizmet edecek bir performans değerlendirme sistemi kurmuştu: “Erkal Uluslararası Nakliyat ve Ticaret A.Ş. Çözüm Ortakları 2009”.

İşte o gün GİSBİR’deki o öğle yemeğinde, iki kategorili “Erkal Uluslararası Nakliyat ve Ticaret A.Ş. Çözüm Ortakları”nın tanıtımı yapıldı ve 2009 değerlendirmesi sonucunda övgüye layık görülen en iyi tedarikçi ve yüklenici firmalar açıklanarak plaketle onurlandırıldı.

Belli bir puanın altında kalan firmalarla sonraki yıl bir yıl süreyle çalışmama kararı alan Tuzla Shipyard, kendi kalitesinin ve marka gücünün farkında bir firma olarak, özensiz çalışan yüklenicilerden kendini korumaya çalışıyor. Aynı zamanda kendisiyle çalışmak isteyen tüm firmaları belli bir kalitede hizmet vermek zorunda bırakarak tüm sektörde kalite artışını teşvik ediyor.

Sistemin fikir babası Tuzla Shipyard Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, modeli sürekli geliştirmek suretiyle bu performans değerlendirmelerini gelenekselleştirmeyi hedefliyor.

Murat Kıran, global pazarda Tuzla’nın tek başına bir anlam ifade etmediği, yabancı armatörler karşısında birlik olarak bir Türkiye markası yaratmak gerektiği görüşünde. Zira burada iş yaptırmış yabancı bir armatör sohbetlerinde Tuzla’yı değil Türkiye’yi adres gösteriyor.

“Sektörde Amerika’dan başlayan, sonra Avrupa’ya, şimdi de bölgemize sıçrayan bir doğuya kayma hareketi var. Sebebi fiyatlar. Fiyatla rekabet edemiyoruz, dolayısıyla kaliteli işçilik özelliğimizi kaybettiğimiz gün biteriz. Şu anda Çin’deki gemi tamir pazarının dezavantajı bizim kalitemizde olmamaları. İnsan emniyeti açısından çok gerimizde kalmaları ve çevre korunmasına önem vermemeleri de bizim avantajlarımız. Ama zaman içerisinde bu üç konuda da gelişecekler. O zamana kadar bölge olarak ayakta kalmamız lazım” diyor Murat Kıran.

Bunun yolu kaliteden geçiyor. Ülkenin bir tersanesinde yapılan iyi iş nasıl diğer tersanelerine olumlu yansıyorsa, kötü işler de tüm bölgeyi baltalıyor. Bütün müşterileri doğuya kaptırmamak için bir kalite standardı oturtmak şart.

Fikrin çıkış noktasını “Bunun için böyle bir operasyona başladık. Başta iyi ve kötüyü birbirinden ayırmak için yapıyoruz” diye açıklıyor Murat Kıran ve ekliyor:

“Bu bir vizyon işidir.”

Değerlendirme Kriterleri:

  • Mali kayıtların düzgünlüğü
  •  Maliye, SSK ve diğer devlet birimlerine karşı sorumluluk
  • Yeterli sayı ve kalitede eleman istihdamı
  • Malzeme/hizmet ihtiyacını temin süresi
  • Firmaya ulaşılabilirlik – Haberleşme
  • Teknik ekipman yeterliliği
  • Firma istikrarı ve disiplin
  •  Ortaklık yapısı görev paylaşımlar
  •  Fiyat politikası ve istikrar
  •  İş güvenliği ve çevre politikamıza uygunluğ
  • Tersane personeli ile uyumluluk ve iletişim
  • Hizmet ve ürün kalitesi
  • Diğer Firmalar ile beşeri ilişkiler ve uyumluluk
  • İş hacmine göre yeterli miktarda eleman temini
  • Günümüz teknolojisine uyumluluk
  • Yabancı dilde iletişim
  • İş kazası sayısı


Kıran Holding’in yan kuruluşu olan Tuzla Shipyard, Tuzla Körfezi’nin en büyük yüzer havuzuna sahip tamir ve bakım tersanesidir. Müşterileri arasında Maersk, Mitsubishi, Genmar, KGJS gibi dünyanın önde gelen firmaları vardır.

Tuzla Shipyard misyonunu “gemi tamir ve değişiminde en iyi olmak ve çevrenin büyüyen sanayisini yaratmak” olarak belirlemiştir. Misyonuna uygun olarak da, kendi kalitesini arttırmanın yanı sıra Türkiye’yi global gemi sanayisinde bir marka haline getirme amacıyla “Erkal Uluslararası Nakliyat ve Ticaret A.Ş. Çözüm Ortakları” performans değerlendirme sistemini kurdu.

Editör: TE Bilişim