10 ayda 8 ölüm

Tuzla tersaneler bölgesinde her ay yaşanan iş kazası sayısı ortalama 40'a yaklaştı. Yoğunlaşan teftişlere rağmen bölgede Aralık 2006-Eylül 2007 arasındaki 10 ayda 8 ölüm, 2 uzuv kaybı ve 376 yaralanma ile sonuçlanan toplam 386 iş kazası meydana geldi.

Geçen yılın Kasım ve Aralık aylarında bölgede teftişler gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, bölgede yaşanan iş kazaları nedeniyle iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının etkin şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla bu yıl Eylül-Ekim aylarında yeniden teftişler yaptı.

Tersanelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Teftiş Projesi-2 adı verilen çalışma kapsamında, 43 iş yerinde teftişler yapıldı.

Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği'nde yer alan işlerin yapıldığı bu iş yerlerinde çalışanların çoğunluğunun alt işveren işçisi olması dikkati çekti. İş yerlerinde, 5 bin 320 asıl işveren, 8 bin 811 alt işveren işçisi olmak üzere toplam 14 bin 131 işçinin çalıştığı tespit edildi.

Teftişler sonunda hazırlanan değerlendirme raporuna göre, 50'den fazla işçi çalıştırılan 31 iş yerinden 27'sinde iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik eleman, 30'unda iş yeri hekimi, 27'sinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulduğu belirlendi.

Teftişlerde, 2 iş yerinde eksikliğe rastlanmadı. 41 iş yerinde 103 maddede sıralanan 590 eksiklik tespit edildi. Eksiklik tespit edilen iş yerlerine, toplam 196 bin 54 YTL idari para cezası uygulanması uygun bulundu.

Rapora göre, Aralık 2006-Eylül 2007 döneminde bölgede faaliyet gösteren iş yerlerinde, 8 ölüm, 2 uzuv kaybı ve 376 yaralanma ile sonuçlanan toplam 386 iş kazasının meydana geldi. 2 işçinin düşme, 2 işçinin kalp krizi, 3 işçinin elektrik çarpması, 1 işçinin sıkışma sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. İşçilerden birinin elektrik çarpması, diğerinin de düşme sonucu uzuv kaybına uğradığı tespit edildi.

Yaralanma ile sonuçlanan 376 iş kazasının çoğunlukla düşme, göze çapak kaçması, cisim çarpması, makine, sıkışma, kesilme, cisim batması, yanma, elektrik çarpması sonucu meydana geldiği belirlendi.

EN FAZLA EKSİK EĞİTİM VE KORUYUCU DONANIM

Değerlendirme raporuna göre, iş yerlerinde en fazla eğitim ve kişisel koruyucu donanım kullanımı konusunda eksiklik saptandı.

Teftişlerde, 17 iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri kapsamında yıllık eğitim programının uygulanması konusunda eksiklik belirlendi. Mevzuata göre iş yerlerinde bu programa göre eğitimler verilmesi gerekiyor.

Yine 17 iş yerinde kişisel koruyucu donanım kullanımı konusunda mevzuata aykırılık tespit edildi. Oysa, işverenin, işçilerin kişisel koruyucu donanımlarını uygun şekilde kullanmaları için her türlü önlemi alması gerekiyor. İşçilerin de kendilerine verilen kişisel koruyucu donanımları, aldıkları eğitime ve talimata uygun olarak kullanma yükümlülükleri bulunuyor. İşçilere verilen kişisel koruyucu donanımların her zaman etkili şekilde çalışır durumda olması, temizlik ve bakımının yapılması, gerektiğinde yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor.

Teftişlerde 15 iş yerinde de risk değerlendirmesiyle ilgili eksiklik tespit edildi. Mevzuata göre, işverenin, iş yerinde yapılan işlerin özelliklerini dikkate alarak, kullanılacak ekipmanın, kimyasalların seçimi, iş yerindeki çalışma düzeni gibi konular da dahil, işçilerin sağlık ve güvenlik yönünden tüm risklerin değerlendirmesi gerekiyor.

İşverenin, değerlendirme sonucunda işçilerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden korunma düzeyini yükseltme ve bunu iş yerinin idari yapılanmasının her kademesinde uygulama yükümlülüğü bulunuyor.

Teftişlerde iş müfettişlerince belirlenen diğer bazı eksiklikler ve karşılaşılan iş yeri sayıları şöyle:

-Meslek hastalığına yol açabilecek işlerde çalışan işçilerin sağlık kontrolleri (15)
-Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların periyodik sağlık kontrolleri (8)
-Yangın ekibi (13)
-Yangın ve tahliye tatbikatı (10)
-Elektrik tesisatının kontrolü (16)
-Topraklama tesisatının kontrolü (14)
-Kompresörlerin periyodik kontrolleri (12)
-Patlayıcı ortam oluşturabilecek alanların sınıflandırılması (12)
-Patlayıcı ortamlarda risk değerlendirmesi (10)
-Patlamaların önlenmesi ve korunma (9)
-Sıvı oksijen tankının güvenlik mesafesi (14)
-Gaz tüplerinin taşınması ve depolanması (12)
-İskeleler (9)
-Korkuluk (9)

''İYİLEŞME VAR ANCAK...''

Tuzla tersaneler bölgesinde daha önce düzenlenen Tersanelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Teftiş Projesi, 16 bin 173 işçinin çalıştığı 51 iş yerinde gerçekleştirilmiş, teftişlerde 99 madde başlığı altında toplam bin 61 noksanlık tespit edilmişti.

Projenin değerlendirme raporunda, 2006 yılında tersanelerde 276 iş kazası yaşandığı, bunların 258'sinin yaralanma, 6'sının uzuv kaybı, 12'sinin ölümle sonuçlandığı bildirilmişti.

Değerlendirme raporunda, her iki projenin sonuçlarıyla ilgili kıyaslamaya yer verilerek şunlar kaydedildi:

''Bu durum Tuzla tersaneler bölgesinde daha önce yapılan proje teftişleri ile belirli bir oranda iyileşme sağlandığını göstermektedir ancak iş kazası sayısı ve kaza sonucu meydana gelen kayıplar açısından ilk sıralarda yer alan ve çalışma şartları yönünden çok riskli olan tersane iş yerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin etkin bir şekilde alınması ve sürekli geliştirilmesinin sadece teftiş hizmetleri ile sağlanamayacağı açıktır. Bu nedenle işveren, işçi ve ilgili tüm tarafların, iş sağlığı ve güvenliği konusuna öncelik vererek, önleyici yaklaşımı esas alan, çalışanların katılımını hedefleyen bir çizgide yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.''

A.A.

Editör: TE Bilişim