TARLADA ''GULET'' YAPIYORLAR

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Bozburun beldesinde gulet yapım yerlerinin büyük bir bölümü sit ve Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇK) olması nedeniyle lüks ahşap guletler tarlalara kurulan kızakların üzerinde yapılıyor.
    
Marmaris'e 52 kilometre mesafede bulunan Bozburun beldesinde yaşayanların büyük bir bölümü geçimini ahşap gulet yapımı ve balıkçılıkla sağlıyor. Beldede her evin önünde yapımı süren ahşap gulet veye tekne görmek mümkün. Beldede ahşap gulet yapım çalışmalarını yakından takip eden Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi, tarlada gulet yapan ustaları ve işçileri ziyaret ederek sorunları hakkında görüş alışverişinde bulundu.
    
20 MİLYON DOLARA TEKNE
    
Mengi, Marmaris'te Deniz Ticaret Odası kayıtlarına göre 5 bin 525 tane deniz aracı ve 8 bin 725 deniz adamı olduğunu belirterek, ''ahşap gulet ve tekne inşasında Bozburun en ön planda. Bozburun'da bu işle uğraşan 28 iş yeri tespit ettik. Bunların sadece 21'i gerçek anlamda yat ve tekne inşa yeri, geri kalanı mobilyacı atölyesi çıktı.'' dedi.
    
Tarlada inşa edilen dev guletlerin iş makineleri ile güçlükle denize taşındığına işaret eden Mengi, ''Bu sorunlar yıllardır sürüyor. Bununla ilgili olarak yaklaşık 16 yıl önce bir çalışma yaptık. Çalışma kapsamında, teknelerin yapılacağı ve kışın kalacakları yerler farklı olacaktı. Görüş birliği sağlanamadığı için çalışma hayata geçirilemedi'' diye konuştu.
    
Mengi, tarlada yat ve tekne yapanların aynı alana yerleştirilmesinin önemli olduğunu ifade ederken, ''Bozuburun tekne ve gulet yapımında şu an bölgede ön sırada. Bozburun'da 500 bin dolara da, 5 milyon dolara da, 20 milyon dolara da tekne yapılıyor. Tarlada, sokakta yapılan tekneleri günün şartlarına, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun bir tersanede inşa etmek lazım.''
    
Bozuburun Belediye Başkanı Salih Taşkın ise beldelerinin denizcilikte ön plana çıktığını anlatarak, şöyle konuştu:

''Beldemizde, 130 ahşap gulet ve 100 balıkçı teknesi var. Yaklaşık bin hane geçimini denizden sağlıyor. Bozburun Belediyesi olarak burada artık eskiden uzanmış tekneler haricinde tekne uzatmıyoruz. 100 dönüm civarındaki Bük mevkisinde mevzi imar planını yaptırdık ve bundan sonra Tersaneler Genel Müdürlüğünün verdiği proje doğrultusunda tekneler ve atölyeler oraya taşınacak. Tahmin ediyoruz, önümüzdeki yıl içerisinde tarlada yapılan guletleri ve buradaki iş yerlerinin tamamını bu bölgeye taşıyacağız. Burada AB standartlarına uygun bir proje hazırlayarak gerekli çalışmaları tamamladık. Bunun yanında tekne çekek yerimiz de var. Buranın da mevzi imar planını tamamlayarak yörenin tüm teknelerini artık buraya taşıyacağız.''
    
GULET USTALARI DERTLİ

    
Bölgenin sit ve Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasından dolayı kapalı alanlar yapamadıklarını öne süren gulet ve tekne ustaları da, tekneleri açıkta yapmak zorunda kaldıklarını ve bunun çok sağlıklı olmadığına işaret ederek, özetle şunları kaydettiler:

''Teknenin güneş ve yağmurdan korunması açısından kapalı alanda yapılmasının çok faydası var. Kendi imkanlarımızla, zor şartlar altında tekneleri burada imal ediyoruz. Bu guletlerin tamamı ahşaptan yapılıyor, guletlerde çok az metal malzeme kullanıyoruz. Marmaris'in Bozburun, Söğüt, Selimiye, Turgut, Hisarönü gibi belde ve köylerinde tarla tersaneciliği oldukça yaygın. Tekneler, tarlada kızağa konulduktan sonra bitinceye kadar burada kalıyor ve daha sonra ustalar, tekneleri kendi olanakları ile 200-300 metre uzaklıktaki denize indiriyor. Devletin bize destek vermesi lazım. Devlet bize destek verirse Türk guletlerini bütün dünya tanıyacak.'' (aa)
 


 

 

Editör: TE Bilişim