Tuzla'da değişen bir şey yok
 
Tuzla tersanelerinde yaşanan işçi ölümleriyle ilgili yapılan çalışmalar sonucunda yedi ölümle sonuçlanan olayda işverinin kusurunun yüzde 50 ve daha da üzerinde olduğu tespit edildi. 
 
Çalışma Bakanlığı Tuzla'da üç tersanenin bazı bölümlerinde üretimin durdurulduğunu açıkladı. Ancak eksikliklerini tamamlaması için süre verilen tersanelerde üretim 'kısmen' de olsa durmadı. Tersanelerden biri eksikliklerini tamamladı. Diğerleri ise hem çalışıyor, hem de eksik tamamlıyor

RADİKAL - ANKARA - Çalışma Bakanlığı, peş peşe ölümlerin yaşandığı Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde 20 Şubat 2008'de başlayıp halen devam eden teftiş kapsamında, üç tersane hakkında 'kısmi durdurma' kararı verildiğini açıkladı. Bakanlık tersanelerin ismini vermezken, faaliyetlerin kısmen (bazı bölümlerde) durdurulduğu açıklanan üç tersaneden ikisinde tüm faaliyetlerin devam ettiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde belirli tarihlerde denetimler yapıldığı belirtildi. Eylüldeki denetimlerde 196 bin 54 YTL, son denetimlerde de 1 milyon 964 bin 977 YTL idari para cezası uygulandı.

Kayıt dışı tespiti

Denetim süreci içinde kayıt dışı çalışmalarla ilgili olarak 25 işyeri hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu'na, 14 işyeri hakkında da vergi dairelerine bildirimlerde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, 28 işyerinin eksik prim gün sayılarının tamamlatıldığı, 70 özürlü işçi, 30 eski hükümlü işçi olmak üzere toplam 100 işçinin işe başlatılmasının sağlandığı belirtildi.

Yabancı uyruklu işçi çalıştırdıkları için üç işyerine ve çalışan üç yabancı uyrukluya toplam 15 bin 572 YTL idari para cezası uygulandığı kaydedildi.

Açıklamada, işçi giriş-çıkış bildirimlerinde bulunmayan 38 işyerindeki 8 bin 965 ihlalle ilgili de cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Bakanlığın açıklamasında, şöyle devam edildi: "20 Şubat 2008'de başlayıp halen devam eden teftiş kapsamında da 3 tersane hakkında kısmi durdurma kararı verilmiştir. Gerekçe olarak da çalışanların ani ölüm ve yaralanmalarına sebebiyet verecek hususların bulunması gösterilmiştir. Tüm bunlara rağmen, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde ölümle sonuçlanan iş kazaları yaşanmaya devam etmiştir."

Kısmi iş durdurma uygulamasının Sedef, Desan ve Dearsan tersanelerinde yapıldığı öğrenildi. Bunlardan Desan için tutulan tutanakta, işyerindeki elektrik temas, yüksekten düşme risklerinin bulunduğu raylı vinç hareket alanı etrafındaki elektrik pano ve bağlı kablolarının bulunduğu bölüm, raylı vincin denize bakan ve korkuluğu olmayan bölümüyle kızak üzerinde bulunan geminin bordasındaki iskelelerde yapılan çalışmaların durdurulması istendi. Komisyon üyesi Dok Gemi İş Sendikası Başkanı Necip Nalbantoğlu'nun kısmen durdurma kararına katılmadığı tutanakta işverenin talebi üzerine eksiklerin giderilmesi için 24 saatlik süre tanındı.

Dearsan yetkilileri, kendilerine eksikliklerin giderilmesi için bir ay süre tanındığını belirtirken, Sedef Tersanesi Genel Müdürü Cumhur Kuter tersanelerinde verilmiş herhangi bir iş durdurma kararı bulunmadığını belirtti.

Desan'ın yöneticilerinden Muhsin Divan, bir durdurma kararının söz konusu olmadığını, bakanlığın ancak tehlikeli ve iş güvenliği açısından yetersiz gördüğü bölümler için 'kısmı iş durdurma önerisi'nde bulunduğunu anlattı.

'Kan parası' iması

Divan'a göre, öneri işverene tebliğ edildikten sonra sorunların çözülüp çözülemeyeceği 'İşyeri Kapatma Komisyonu'nda inceleniyor.

Divan, Desan'a 11-12 maddelik eksiklikler ve bununla ilgili kısmi durdurma önerisine ilişkin tebligatın cuma günü yapıldığını ve aynı gün saat İşyeri Kapatma Komisyonu'na başvurduklarını belirterek şunları söyledi: "Eksiklikleri gidermek için 24 saat süre istedik. Kabul edildi ve biz de cumartesi günü eksiklikleri tamamladık. Kısmi durdurma önerisinde bulunulan bölümlerde de üretim sürüyor."

Açıklamada, kan parası imasında da bulunup, "Bazı ölümlerin, savcılıklara bile duyurulmadan ailelerin rızasıyla kapatılıyor oluşu, konunun diğer bir yanını oluşturuyor. Bakanlık olarak ailenin suç duyurusunda bulunduğu veya SSK'dan bildirilen olayları incelemekle sınırlı durumdayız" denildi.


Çelik: Denetimler sürecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, öncelikle kısa vadede denetimleri gerçekleştirip, idari para cezalarını uygulayacaklarını söyledi. Bu kapsamda öncelikle eğiticileri eğiteceklerini anlatan Çelik, tersanelerdeki mühendisler, doktorlar ve diğer teknik elemanları hızla eğitime alacaklarını vurguladı.


İki işçinin ölümü intiharmış

Son dönemde bakanlık müfettişlerinin gündeminde bulunan 25 ölümlü iş kazasının çok çeşitli nedenlere dayandığının belirlendiği kaydedilen açıklamada, "Patlama (2), yangın (1), ezilme-sıkışma (5), elektrik çarpması (6), düşme (5), intihar (2), kalp durması (1) bu nedenlerden bazılarıdır" denildi.
Söz konusu ölümlü iş kazalarında tespit edilen kusurlar da şöyle sıralandı:

  • Üç olayda yüzde 100 kaçınılmazlık tespit edildi
  • Yedi olayda işverenin kusuru yüzde 50 ve üzerinde
  • Bir olayda üçüncü şahıslar büyük oranda kusurlu (yüzde 60)
  • Dört olayda alt işverenin kusuru yüzde 50 ve üzerinde
  • 13 olayda işçiler yüzde 10 ile 40 arasında değişen oranlarda kusurlu
  • 13 olayda işveren-işçi ya da alt işveren-işçi ikilileri değişik oranlarda kusurlu bulundu
  • Bir olayda hiçbir kimse kusurlu bulunmadı. (Kalp durması)
  • Bir olayda sadece alt işveren kusurlu bulundu (yüzde 100)
  • Bir olayda işveren (10), alt işveren (10) ve diğer işverenler (80) kusurlu.

Radikal

Editör: TE Bilişim