Altınbaş: "Dünya denizlerine bir mücevher daha kazandırmanın sevincini yaşıyoruz"

Altınbaş Holding iştiraklerinden Galata Denizcilik’in Tuzla Gisan Tersanesi’nde 45 milyon dolar yatırımla inşaa ettirdiği “RUBY-T” isimli 21.000 DWT’luk tanker, Devlet Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’ın katıldığı törenle suya indirildi.

Enerji, finans, perakende, mücevherat, lojistik, eğitim ve spor alanlarında faaliyet gösteren Altınbaş Holding 8. Tankerini düzenlenen törenle Tuzla Gisan tersanesinden denize indirdi. Altınbaş Holding iştiraklerinden Galata Denizcilik’in inşaa ettirdiği 21.000 DWT’luk “RUBY-T”(Yakut) isimli tanker, holdingin kimyasal ve petrol taşımacılığı konusunda uzmanlaşmış bir diğer iştiraki Transal Denizcilik tarafından işletilecek.

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş indirme töreninde yaptığı konuşmasında ülkenin etrafını çevreleyen denizlerin uluslararası rekabette pek çok fırsatlar sunan en önemli zenginliklerden biri olduğunu söyledi. Dünyayı sarsan ekonomik krizlere rağmen Türk Denizcilik sektörünün gelişimine olan inançlarından dolayı aralıksız yatırıma devam ettiklerini belirten İmam Altınbaş, RUBY-T’nin filolarına katılmasıyla Transal Denizcilik’in işlettiği taşıma kapasitenin 100.000 DWT’a ulaştığını dile getirdi.

Galata Denizcilik’in Türk tersanelerinde verdiği toplam kapasite siparişinin 135.000 DWT’a  ulaştığını vurgulayan İmam Altınbaş, “Altınbaş Holding olarak ilkemiz; bu ülkede kazandığımızı bu ülkeye yatırmak, daha fazla katma değer, daha fazla istihdam ve daha fazla refah yaratmaktır. Ülkemizin kaynaklarıyla dünya denizlerine bir mücevher daha kazandırmanın sevincini yaşıyoruz” dedi.
Temelleri 1950’lerde atılan ve mücevherat sektöründe elde ettiği başarıyı diğer sektörlere taşıyan Altınbaş Holding, dünya denizlerinde taşımacılık yapan tankerlerine Topaz, Turkuaz, Saphire, Ruby(yakut) gibi değerli taşların isimlerini veriyor.

Bünyesinde barındırdığı 35 markasıyla 3 kıtada gerçekleştirdiği uluslararası yatırımlarla aktif büyüklüğü 4 milyar doları aşan ve 3500 çalışanı bulunan Altınbaş Holding, Türkiye’nin en hızlı büyüyen grupları arasında yerini aldı.

Kalkavan sektör çöktü dedi, yine teşvik istedi

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da gemi inşa sektörünün çöktüğünü belirterek, ihracat rakamlarının iyi gelmesinin iyi günlerin siparişleri sayesinde olduğunu, bu sayıların kimseyi yanıltmaması gerektiğini belirtti. Kalkavan, ekonomideki gelişmelere rağmen sektördeki olumsuz duruma değinerek, 2012'de gelecek olan gemi sipariş sayısının bir elin parmakları kadar olacağını söyledi. Kalkavan, "Şu anda sektör uçuruma doğru gidiyor.'' dedi. Deniz taşımacılarının piyasanın gidişini herkesten önce gördüğünü vurgulayan Kalkavan, dünyada korkunun bittiğini, tüketici bazlı hareketin başladığını belirtti. "İkinci dip palavra, çok ciddi uzun bir büyüme geliyor.'' diye konuşan Kalkavan, bu dönemde sektörün teşvik edilmesi ve rakip ülkelerle aynı rekabet koşullarına getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kalkavan, şu anda her devletin bir sonraki iyi dalgada pozisyon almaya çalıştığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Sayın Bakanım, temel bir hata yapılıyor, bir eksiklik, lütfen bunu düzeltin. Türkiye'de hiçbir sektör birbirinin benzeri değildir. Bir bakanımıza gittiğimizde, 'Size böyle yaparsak diğer sektörlere de ne yapacağız' diye bir şey var. O sizin beceriniz, sektörleri birbirinden ayırın. Bu kadar haksız rekabetin içine itilemeyiz. O zaman şu kararın alınması lazım; Tuzla'nın kapanmasını dahi, bunun konuşulması lazım. Teşvik kapanma teşviki olabilir ama, bu sektörde devlet olarak var olacak mıyız, olmayacak mıyız?''

Sektörde temelde hatalar olduğuna dikkat çeken Metin Kalkavan, sektörün taleplerini şöyle sıraladı: “Her sektöre aynı destek sağlanacak diye bir şey yok. Ancak gemicilik sektörünün ihracatımıza önemli katkıları oldu ve gelişime de açık. Biz sektör olarak rakiplerimizi destek olmadan kendimiz takip etmek zorunda kalıyoruz. Şu anda parite 2007 Ekim’in altında. Sürdürülebilir rekabet gücümüzü kaybettik. Ben Bakanımızdan sektöre teşvik yapılmasını talep ediyorum.”

Çağlayan: Sektörü doğmadan öldürmeyelim

Galata Denizcilik’in Tuzla Gisan Tersanesi’nde inşa edilen ‘Ruby-T’ isimli geminin indirme töreninde konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Gemi sektörüne verdiğimiz destekleri eleştirenler bir kez buralara gelmemiş. 35 senedir sanayinin her mevkiinde bulundum. Sektörün gitmesi gereken çok mesafe var. Bir sektörü doğmadan öldürmeyelim” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim