'İhraç amaçlı gemi inşaatında Kosbaş başarıya koşuyor'

Kosbaş Tersaneler Birliği Başkanı Vecdi Özek, yıllık 500 milyon dolarlık bir işlem hacmi yarattıklarını belirterek tersanelerde istihdam edilen her kademedeki işçi ve personel sayısının 2007 sonuna kadar 4000’e yaklaşacağını söyledi.  

Vecdi Özek, gemi ve yat inşa sanayii ağırlıklı olarak yapılandırılmış olan Kosbaş Kocaeli Serbest Bölgesi’nde toplam 350 bin metre alan üzerine kurulmuş 6 Admarin Tersanesi ile birlikte Çelik Yat İnşa, TVK, Uzmar, Soli ve Yay tersanelerinin yıllık 500 milyon dolarlık bir işlem hacmi yarattıklarını söyledi. Özek, tersanelerin tüm yatırım safhalarında, ayrıca inşaata geçiş döneminde Kosbaş Serbest Bölgesi yönetimi, Denizcilik Müsteşarlığı ve Kocaeli il yönetimi ile Serbest Bölge Müdürü’nün önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti. 

İstihdam edilen kişi sayısı 4 bin olacak

Özek, tersanelerde halen 3 adet 20.000 dwt, 2 adet 15.000 dwt, 2 adet 10.500 dwt’lik kimyasal tanker inşaatının sürdüğünü ve bunların tamamlanarak yıl sonuna kadar denize indirilmiş olabileceğini ifade etti. Vecdi Özek, tersanelerden istihdam edilen her kademedeki işçi ve personel sayısının yıl sonuna kadar 4000’e yaklaşacağını ifade ederek gemi inşa sanayiinin tüm gelişmiş ülkelerde ağır sanayinin kaynağı olduğunu belirtti. Vecdi Özek, gemi inşa sanayiinin uluslararası kurallara, klas kaidelerine uygun ve inşaatın her safhasında denetlenen bir ağır sanayi olmasının yanı sıra emek yoğun bir sanayi olmasıyla da Türkiye'nin sosyo-ekonomik kalkınmasında temel bir görev üstlendiğine işaret etti. "Gemi inşaatında binlerle ifade edilebilecek malzeme, makine ve donanım akışı yan sanayilere hayat vermektedir" diyen Özek, gümrük mevzuatı açısından önemli sıkıntılar yaşandığını sözlerine ekledi. Yasal çelişkiler nedeniyle zaman ve para kaybı meydana geldiğini ifade eden Özek, "Binlerce malzeme ve donanım girişi olan bu üretim biçiminde sonuçta inşa edilen gemidir ve Türkiye’den sadece bir malzeme çıkışı gerçekleşmektedir" dedi.

'Kalifiye eleman için kurslar başlattık'

Tek bir geminin tek bir beyannameyle ihraç edileceğini belirten Özek, bakanlıktan, genel müdürlükten, serbest bölge yasasından ileri gelen çelişkilerin izale edilmesi yönündeki beklentilerinin devam ettiğini aktardı. Birçok sorunu karşılıklı işbirliği sayesinde aştıklarını ifade eden Özek, eğitimli insan kaynağında yaşanan sıkıntıları aşmak için de gerek yerel idarelerle işbirliği yaparak ve gerekse ilgili sanayi firmalarıyla işbirliği tesis ederek kurslar düzenlediklerini söyledi. Bu konuda öncelikle kaynak elektrod üretimi yapan fabrikalarla başlattıkları kaynakçı eğitim kurslarının önem taşıdığını vurgulayan Vecdi Özek, gemi dizayn ofislerinin de çok başarılı projeler ürettiklerine işaret etti. Özek, Kosbaş Serbest Bölgesi'ndeki altı tersanenin yıllık 500 milyon dolarlık bir işlem hacmi yarattığını belirtti. Vecdi özek, tersanelerin zamanla belli bir sermaye yapısının da üzerine çıkarak çok daha güçlü bir sanayi şekline dönüşeceklerini ve hatta başka fabrikalar kurarak üretime katılmasının mümkün olacağını söyledi.

Kaynak: Osman Öndeş-Referans Gazetesi

Editör: TE Bilişim