HALİÇ'İN ÇELİK AKSAMI CEMRE'DEN

Yalova Altınova’daki Cemre Tersanesi, bir büyük projeye daha imza atacak. 
 
Leonardo Da Vinci'nin 1502 yılında Haliç için tasarladığı köprü projesi yaşama geçiyor. Köprünün 21. yüzyıl versiyonunu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çizdi. Çelik aksamı ise, Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi’nde faaliyet gösteren Cemre Tersanesi tarafından yapılacak.

Da Vinci , kurguladığı proje için “Köprüyü öylesine inşa edeceğim ki, ortasında yüksek bir kemer oluşturacak ve en hızlı giden gemiler bile hızlarını hiç düşürmeye gerek kalmadan köprünün altından rahatlıkla geçecekler” diye yazıyordu 1502 tarihli mektubunda. İşte o hayal, içinden raylı sistem ile araç yolu geçebilen çelik ve cam karışımı inşa edilecek Haliç Köprüsü ile hayata geçiyor.

Cemre Tersanesi, farklı işlere imza atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde dalış destek gemisini Norveç’e teslim eden tersanenin kızağında şimdi de biri araştırma, diğeri platform destek olmak üzere iki gemi daha var. 

Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek’in asıl mesleği makine mühendisliği. Yalova’ya Tuzla’dan gelenlerden. Haliç Köprüsü’nü öğrenince soruyoruz, başlıyor anlatmaya: “Haliç Köprüsü ihalesini Gülermak-Astaldi ortaklığı aldı. Biz de projenin çelik aksamı aşamasında bulunuyoruz. Köprünün çelik aksamını biz inşa edeceğiz. Yaklaşık 12 bin ton çelik kullanılacak. Köprüyü tersanede hazırlayıp, montaj için deniz yoluyla yerine götüreceğiz. ‘Altın Boynuz’ mizanseninden hareketle altın rengine boyanan parçaları Gülermak’ın uzman elemanları orada birleştirecek. Böylece, tersanelerde yalnızca gemi değil, başka işler de yapılabileceğini kanıtlamış olacağız.”

15283

Gemi inşa sanayinde işler yolunda gitmese de, kriz Cemre’ye pek de uğramış gözükmüyor. Çünkü, kızaklarında iki gemi görüyoruz. Biri araştırma, diğeri de platform destek gemisi. Tersane, bundan kısa bir süre önce de bir dalış destek gemisini denize indirmiş.

Cemre Tersanesi’nin sahibi Orhan Gülcek, emsallerine göre oldukça pahalı olan bu gemilerin büyük kısmını Türkiye’de tamamladıkları halde, kalan bölüm için Norveç’e gönderildiğini, buradaki eklentilerin de, kendi aldıkları meblağın 5-6 katı olduğunu söylüyor. Gemilerin Norveç’te tamamlanmasına en büyük neden olarak ise, 10 yıla yayılan cazip kredi olanaklarını gösteriyor.

Bu özel gemilerden yılda 1-2 adet yapabildiklerini ifade eden Gülcek,  “Bir geminin anahtar teslimi fiyatı yaklaşık 150 milyon Euro’yu bulabiliyor. Bu, 10 yıla yayıldığında 1.5 milyon Euro demektir. Böyle bir krediyi Türk bankalarından bulmak da şu şartlarda mümkün gözükmüyor” sözleriyle açıklıyor niçin geminin tamamını Türkiye’de inşa edememelerinin nedenini…

Dünyanın en büyük ikinci araştırma gemisi krediye takılmış

Orhan Gülcek, birkaç tersane alanını birleştirerek oluşturmuş Cemre’yi… Kriz ortamında yaptıkları bu yatırımı ise şu sözlerle açıklıyor:

“165 metre boyunda ve 31.5 metre genişliğinde, yaklaşık 7 bin ton ağırlığındaki dünyanın en büyük ikinci araştırma gemisini inşa etmek için anlaşmıştık. Bu tersaneyi birleştirip büyütme nedenimiz de, yalnızca o gemiyi yapabilmek içindi. 18-20 ay gibi bir inşa süresi yaşanacak, yalnız o gemide 600 kişi çalışacaktı. Fakat, proje şimdilik kriz nedeniyle rafa kaldırıldı. Sipariş sahipleri finansör ortak arayışındalar. Bulunca, en kısa zamanda başlarız diye düşünüyoruz.”

LOJİSTİK EKİPMANLAR

Editör: TE Bilişim