Ulaştırma Bakanı Yılmaz: Türkiye, dünyada en büyük gemi inşa eden dördüncü ülke olacak 

ZONGULDAK - Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, "Yatırımlar bittiğinde Türkiye dünyada en büyük gemi inşa eden 4. ülke olacaktır. İşte bu sessiz devrimdir" dedi.
Yılmaz, Zonguldak'ın Kilimli beldesinde, iş adamı Nihat Demir'e ait tersanenin açılışında yaptığı konuşmada, bakanlıklarının amacının insanlara birinci sınıf hizmet vermek olduğunu, bu dönemde de bunu başardıklarını söyledi.

Tersanenin kurulduğu alanın eski bakanlardan Veysel Atasoy zamanında Bakanlar Kurulu Kararı ile gemi söküm yeri olarak belirlendiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Gemi söküm bölgesi için dönemimizde gemi inşasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıkartıldı. Şimdi burası 2 asfalt gemisini yabancılara yapmak için sözleşme yapmaktadır ve 400 kişi istihdam edecektir. Gemi inşası emek sektörüdür. Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki insanlarımız emek ve kendi kaynaklarını dökerek denizi doldurdular, 4 bine yakın insana da iş sağladılar. Ereğli'de gemi inşası demir çeliği geçecek ve bastıracaktır."

Yılmaz, tersanelerin tamamının 2015 yılına kadar dolu olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye gemi inşasında 2002'de dünyada 23. sıradayken bugün 8'incidir. Devam eden tersane yatırımlarımız var. Sürmene'de, Samsun'da, Ordu'da, Yalova'da, Sakarya'da ve İskenderun körfezinde yatırımlarımız tamamlandıktan sonra dünyanın 4. gemi inşa eden devleti olacağız. Şu anda Kore 1'inci, Japonya 2'nci, Çin 3'üncü ve Almanya 4'üncü sıradadır. Yatırımlar bittiğinde Türkiye dünyada en büyük gemi inşa eden 4. ülke olacaktır. İşte bu sessiz devrimdir.

Bu dönemde gemi inşasında 100 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. Bu öyle sektördür ki her bir gemi yüzen bir şehirdir. Bir kentte ne varsa elektrikçisi, elektronikçisi, muslukçusu, tuhafiyecisi ne gerekiyorsa gemilerde de vardır. Tersanede çalışan her insan için yan sanayide 7 kişi çalışır. Dolayısıyla Türkiye'nin 1 milyona yakın insanı doğrudan ya da dolaylı olarak gemi inşa sektöründe istihdam edilmektedir."


Kara ve Hava yolları yatırımları


Bakan Yılmaz, 2002'de 20 civarında havaalanı halkın hizmetindeyken şu anda 40'ın üstünde havaalanının faaliyet gösterdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"GAP Havaalanı tamamlandı, bu ay içinde uçak iniyor. Hatay'da da havaalanı tamamlandı gibi. Dün ilk uçak indi, eylül ayında halkın taşınmasına başlanacak. 2002'de hava yoluyla 8 milyon insan taşınırken bugün bu sayı 29 milyona ulaştı. Bunun içerisinde 8 milyon insan, hayatında ilk defa uçağa bindi. Eskiden hava yolu ayrıcalıklı imtiyaz yoluydu. Biz hava yolunu, imtiyaz halinden ihtiyaç haline getirdik. Bir şekilde halkın yolu haline getirdik. Bu çerçevede Çaycuma ilçesindeki havaalanı ruhsat aşamasına geldi. En kısa zamanda halkımızın hizmetine sunulacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın.

Kara yollarının yasası bile yoktu. İlk defa Kara Ulaştırma Yasası çıktı. Eskiden yaşanan trafik kazaları sayısına, bir de şimdikilere bakın, ikisinin arasında düşüş olduğunu göreceksiniz. İnsanlar daha az trafik kazası riskine maruz bırakıldı. İşte bu da insanlarımıza değer vermektir. Geçenlerde sayın başbakanımızın katılımıyla Karadeniz otoyolu açıldı. Sarp'tan Samsun'a kadar bu Karadeniz ring otoyolunun devamıdır. Samsun'dan Edirne'ye kadar Karadeniz ring yolunun bölümü de gelecek dönemde yapılacak. Böylece, bu bölgenin de kara yoluyla ulaşım sorunu çözümlenmiş olacaktır."


İletişimin önemi


Ulaşım ve iletişim sağlanmadan ülkenin kalkınmasının mümkün olmadığını anlatan Bakan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Yine bu dönemde iletişimde de çok büyük devrimler yapıldı. 2002'de 22 milyon civarında bir GSM abonesi varken, bugün 55 milyona ulaştı. 2002'deki cep telefonu faturalarına bakın, bir de şimdiki faturaları dikkate alın. Yüzde 8.9 enflasyona rağmen, kat kat altındadır. Fiyatlar azalmıştır.

2002'de ADSL hemen hemen hiç yokken, bugün 4 milyona yakın abone vardır. Bütün okullarımıza ADSL bağlanmıştır. Bunların ücretleri de bakanlığımızın Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanmaktadır. Eskiden laf vardı, 'İlim Çin'de de olsa gidip alın'... Artık bu geniş bant internetle Çin'e gitmeye gerek kalmayacak, ilim insanlarımızın ve öğrencilerimizin ayağına gelecek. Böylelikle de çağdaş eğitimle çağdaş uygarlık düzeyi üzerine çıkacağız. Her alanda Türkiye'nin bugünü dünden daha aydınlık ve iyidir. Yarını daha aydınlık olacaktır."

Haber: Cihan Haber Ajansı

Alıntı: www.haberler.com
 

Editör: TE Bilişim