Gemi İnşa Sanayii 2011'de Çökebilir

Lloyd’s List’in 6 Ağustos tarihli haberinde belirtildiğine göre Kore Endüstriyel Ekonomi Enstitüsü yayınlamaya hazırladığı raporda aşırı arz sürdüğü sürece 2011 yılında gemi inşa sektörünün çökeceğini açıklamış bulunuyor.

Blok inşa eden tesislerin tersaneye dönüştürülmesinin yanı sıra Hyundai, Samsung, Daewoo gibi dev gemi inşa isimlerinin hem ülke içinde hem dışarıda büyümesini buna örnek olarak veren Rapor, bundan dolayı Çin’de daha fazla büyümenin yaşandığına da dikkat çekiyor. Rapor’da belirtildriğine göre 2007’nin ilk yarısında global gemi inşa siparişleri 69 m GRT olmuş ki bu rakam 2006’nın toplamı olan 51,79 m GRT’nin bile üstünde.

Haber, şu andaki yoğunluk dolayısıyla artan eğitimli iş gücü, dolayısıyla emek maliyeti ve malzeme maliyetinin piyasada düşüşün yaşanmaya başlayacağı gelecek birkaç yıl tıpkı 1970 ve 80’lerin ortasında olduğu gibi sorunlar yaratacağına vurgu yapıyor ve kapasite arttırımının artan siparişleri karşılanamaz hale getirdiğini ortaya koyuyor. Çin’le ortaklaşa çözüm üretilerek sorunun çözülmesi gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: İMEAK DTO Web Sitesi www.denizticaretodasi.org

Editör: TE Bilişim