Güçlü Fiyatlar Gemi Sökümcülerini Yeniden Düşünmeye Zorluyor

Faaliyetin yavaş olduğu ve gemilerin az bulunduğu bir  yaz mevsiminin sonuna yaklaşırken, gemi söküm fiyatları sabit kalmaya devam etmektedir, Brian Reyes yazıyor.

İyi gemiler hala kıymetli bir mal olmakla birlikte, hurdaya çıkarma seçeneğini benimseyen gemi sahipleri   güçlü fiyatlar sağlayabilmektedirler.

 Geçen aylar içinde çoğunlukla değişmeden kalan bu durum sektördeki birçok kimseyi yeniden düşünmeye teşvik etmiştir.

 Geçmişte çok işin olduğu süreler esnasında, büyük tankerleri sağlamaya çalışan Bangladeşli   alıcılar, kuru yük gemilerine yönelmişlerdir.  Bugünlerde bu alıcılar,  dolar olarak en büyük ödemeyi yapmaktadırlar.

 5,189 ldt’lik iki güverteli gemi Rak Won en yakın zamanda görülen bir vakadır.

   Bu gemi geçenlerde ldt başına 525 ABD Dolarından satılmış olup, belirtilen miktar bir kuru yük gemisi için şaşırtıcı bir bedel olmuştur.

 Diğer bir örnek de; Bangladeşli gemi sökümcüleri 15,121 ldt’lik Aframax tankeri Petrocom’un satın alınmasının peşine düşerek, bu tankeri ldt başına 535 ABD Dolarından Singapur’da “olduğu  gibi” satın almışlar, son teslimat Chittagong’da  yapılmıştır.  Hindistanlı gemi sökümcüleri yaz mevsimi esnasında da faal olmuşlardır, bununla birlikte Bangladeş ve Pakistan’dan gelen güçlü rekabet,  iş anlaşmaları sağlamayı bunlar için güç hale getirmiştir.

 Bildirildiğine göre, 5,550 ldt’lik dökme yük gemisi Baron için – özel, açıklanmamış şartlarda olmakla birlikte – Alang’dan bir sökümcü tüm zamanların rekor bedelini ödemiştir.

Bu fiyat, süratli bir gemi teslimi programı ve geminin de mükemmel bir durumda olması ile artmıştır.  Bu çerçevede,   Pakistan’da pek az faaliyet olmuştur, halbuki gemi sökümcüleri bu ülke için iyi işler  önermişlerdi.

 Sorun şudur ki, bu sökümcüler çoğunlukla, aynı gemiler için Bangladeşli alıcılarla rekabet etmektedirler.  Fiyat olarak Pakistan hala biraz geride kalmıştır.  ABD’de bulunan alıcı firma GMS (cash buyer) konuyu, “Gemi söküm fiyatları ve talep güçlü kalmaya devam etmektedir” diye özetlemiştir.

(03.09.2007 tarihli Lloyd’s List gazetesinde yayınlanmıştır).

(Türkçe çevirisi İMEAK DTO tarafından yapılmıştır).

DTO Web Sitesi

Editör: TE Bilişim