Çinli Fatih Sultan Mehmet!

Tarih sayfaları 1453 yılında Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in Haliç kıyısındaki demir zincirlerin üzerinden yağlı kütükler vasıtasıyla gemilerini kızak yöntemiyle kaydırmasından sonra, Çinli Sun Wang adlı kadın mucidin geliştirdiği 'balon yoluyla kızaklama' yöntemiyle ikinci kez karşılaşıyor. Ustaoğlu Yat ve Gemi Sanayi tarafından Türkiye'ye getirilen sistemde gemi beton bloklar üstüne inşa ediliyor. Geminin inşası bittikten sonra da geminin altına sistematik şekilde yerleştirilen balonlar şişirilip, geminin denize indirilmesi sağlanıyor. Kamil Ustaoğlu yöntemin gemi sahipleri için avantaj sağlayacağını, normal şartlarda geminin inşası bitmeden 1 ay önce kerestelerden yapılma iskelelerin kurulması gerektiğini, balon sisteminde ise gemi denize indirilmeden bir gün önce hazırlık yaptıklarını ifade etti. Ustaoğlu, "Balon yöntemini eski yöntemle karşılaştırırsak, gemiler bir ay önce denize indirilebiliniyor. Bu da gemi sahibine 1 ay erken kullanım olanağı sağlıyor. Ayrıca normal şartlarda 8-10 bin tonluk bir geminin denize indirilmesi için en azından 100 bin dolarlık ek bir iskeleye ihtiyaç duyulur. Bu sistemi satın alan tersaneler bu yükten de kurtulmuş olacak. 10 bin tonluk bir gemiyi denize indirmek için 25-30 adet balona ihtiyaç duyulur. Bu kadar balonun fiyatı da 150 bin dolar civarında. Yani tersane sahibi bir kez balonları satın aldıktan sonra denize bir gemi indirdiğinde sistemin parasını çıkarmış olacak" dedi. Sisteme 1 hafta içinde 5-6 tersane sahibi ilgi gösterdiğini belirten Ustaoğlu, "1 yıl içinde 20 tane balon sisteminden satıp, bu alanda 3-3.5 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Satış sonrası desteği de biz vereceğiz" diye konuştu.

AYNI ZAMANDA ÇEVRE DOSTU

Balonla kızaklamanın ekonomik ve zamandan tasarruf sağlamasının yanı sıra diğer yönteme göre çevreye de duyarlı olduğunun altını çizen Ustaoğlu, "Normal şartlar altında 10 bin tonluk bir gemiyi denize indirmek için en azından 3 tır dolusu ağaç kullanılırdı ve bu ağaçlar denize indirilirken parçalandığından tek kullanımlık olurdu. Balon sistemiyle bir gram ağaç israf edilmiyor. Ayrıca ağaçların kaydırılması için en az 2 ton özel yağdan kullanılması gerekirdi. Bu yağın yüzde 25'i de denize karışırdı" dedi. Ustaoğlu, Ereğli'deki tersanelerin Tuzla'dakilere göre teknoloji açısından bir farkı bulunmadığını söylerken, Ereğli Demir-Çelik'e yakınlığın ise önemli bir avantaj olduğunu kaydetti.

120 metrelik gemi 45 saniyede denize iniyor

Beton blokların üzerine kurulmuş olan geminin inşası bittikten sonra geminin altında konuşlanmış olan balonlar baştan sona havayla şişirilmeye başlanıyor. Son sıralardaki balonlar ilk baştakilere göre daha az havayla şişiriliyor. Böylece yüzde 1 civarında bir eğim verilmiş oluyor. Balon sistemiyle resimde görünen 120 metrelik MV Ofmar gemisinin denize indirilmesi 45 saniye alıyor.

Armatörü ikna etmek zor

Ustaoğlu, Türkiye'de balon sistemiyle indirilen ilk geminin Ergün Atasoy'un sahip olduğu MV Ofmar adlı gemi olduğunu, Atasoy'un gemisinin balon sistemiyle indirilmesine ikna etmek için çok uğraştıklarını vurguladı. Ustaoğlu, "Bir tersane sahibi olarak bana da gelip bu tarz bir sistem var, geminizi balonla indireceğiz deseler, ben de çok düşünürdüm. Gözümle görmeden inanmazdım. Ergün Bey'i ikna etmek kolay olmadı. '120 metrelik gemiyi bu balonlarla mı indireceksin?' diye sordu. Gemi indikten sonra da yapımı süren diğer gemilerinin de balon yöntemiyle inmesini rica etti. Ofmar'ı denize indirdiğimiz gün herhangi bir duyuru veya tören yapmadık ama çevrede 20'den fazla tersane sahibini görmek mümkündü" dedi. Ustaoğlu balonlama sisteminin özellikle Yalova bölgesindeki tersaneler için elverişli olduğunu, yeni yapılacak tersanelerin de balonlar sayesinde 1-1.5 milyon dolarlık iskeleler yapmaktan kurtulacağını kaydetti. Ustaoğlu, kendi tersanesinde 4 adet 'demirbaş' şeklinde nitelendirdiği iskelelerden bulunduğunu, fakat bundan sonra balon sistemi sayesinde iskeleleri kullanmayacağını sözlerine ekledi.

Kamil Ustaoğlu (ortada) Çinli yetkililerle.

Balonlar 100 gemiyi denize indirmeye olanak sağlıyor.

Aynı sistemle ayrıca gemiler karaya çıkartılabiliyor.

Kaynak: Sabah Gazetesi

Editör: TE Bilişim