Camialtı Tersanesi İçin İmza Kampanyası

Kampanyanın başlatılması ve konunun kamuoyuna aktarılması amacıyla 27 Şubat 2009 Cuma günü Saat 11:00’de Kaşımpaşa’da Camialtı Tersanesi önünde  Basın Açıklaması yapılacak.

Gemi Mühendisleri Odası, bir duyuru yaparak 27 Şubat Cuma günü Kasımpaşa'daki Camialtı tersanesi önünde imza kampanyasının başlatılacağını açıkladı.

Duyuru şöyle:

"2 Şubat 2009 tarihli gazetelerde, Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah GÜL’ün bir süre önce öğle yemeğinde ağırladığı sinemacıların önerisi üzerine, Camialtı Tersanesi’nin sinema platosuna dönüştürülmesi için bir çalışma başlatılmış olduğu; işlemlerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütüldüğü haberleri yer almıştır.

Bu girişim, Camialtı Tersanesi ve diğer tersaneler ile ilgili olarak yakın geçmişte alınmış her “karar”ın, gerek tarihi gerekse ekonomik ve stratejik açıdan ülkemiz için bu kadar önem taşıyan bir konuda, hala bütünlüklü bir strateji geliştirilememiş olduğunu; dünya endüstriyel arkeolojik mirası olarak kesinlikle korunması gereken bölgenin, basit bir “kent arsası” olarak değerlendirilmeye çalışıldığını göstermesi açısından son derece üzücüdür.

Camialtı Tersanesi, İstanbul’un fethinin hemen ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulmaya başlanan Tersane-i Amire’nin bir parçasını oluşturmakta olup; kuruluşundan bu yana 6 asırdır gemi yapım faaliyeti yürütülen; bu özelliği ile de dünya üzerinde başka örneği olmayan bir sanayi işletmesidir. Ülkemizde mühendislik eğitiminin başlangıcı kabul edilen ve günümüz İstanbul Teknik Üniversitesi’nin temeli olan Mühendishane-i Bahri-i Hümayun da Tersane-i Amire’nin içinde yer almaktadır. Tarihi süreç içinde pek çok tahribata uğramasına rağmen, bugün hala bu tersaneden günümüze intikal eden önemli yapılar ve eserler de bulunmakta ve bunların koruma altına alınması, mevcut araç, gereç ve malzemelerin muhafazası, hayatî önem taşımaktadır.

Öte yandan, İstanbul’un en önemli sorunlarından olan ulaşım konusunda büyük imkanlar sunan deniz ulaşımının geliştirilmesi için gerekli olan deniz taşıtlarının yapımında uzmanlaşmış olan Camialtı Tersanesi’nden bu alanda yararlanmanın düşünülmemesi de kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.

Tersane’nin gemi yapım faaliyetinin durdurularak, arazisinin ve üzerindeki varlıkların başka amaçlar için tahsis edilmesi; yalnızca büyük bir ekonomik değerin ve önemli bir istihdam potansiyelinin gözden çıkarılması anlamına gelmeyecek; aynı zamanda ve daha da önemli olarak, İSTANBUL 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ arifesinde dünyanın en az 6 asırdır hala üretimini sürdüren tek sanayi tesisinin, gemi yapım işlevini devam ettiren tek endüstriyel arkeolojik SİT’in yok edilmesi; gelecek kuşaklara aktarmamız gereken tarihsel mirasın ve manevi değerin heba edilmesi sonucunu da doğuracaktır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, söz konusu girişimin durdurularak; Camialtı Tersanesi’nin Taşkızak ve Haliç Tersaneleri ile birlikte ülkemizin ve İstanbul’un ihtiyacı olan gemilerin yapımını, bakım ve onarımını gerçekleştirmek üzere yeniden yapılandırılması için çalışmalara başlanması talebimizi iletmek üzere Gemi Mühendisleri Odasınca bir imza kampanyası başlatılacaktır."

Yeri: CAMİALTI TERSANESİ Önü, Kasımpaşa-İSTANBUL
Günü, Saati: 27 Şubat 2009 Cuma, 11:00

Editör: TE Bilişim