Çin'in Jiangsu Hantong Ship Heavy Industry tersanesi, pervanesine uygulanan özel kovan sistemi ile yakıttan %14 tasarruf sağlayan dökme yük gemisi AQUILA'yı teslim etti.

Delphin adlı armatörlük kuruluşuna teslim edilen Aquila adlı 57.000 DWT'luk supramax dökme yük gemisi, Mewis Duct adı verilen pervaneye uygulanan  özel bir kovan sistemine sahip. Kovan, paervane boyunca su geçişini hızlandırarak pervane dönüşündeki devir başına güç gereksiniminiin azaltıyor ve toplam pervane itme etkinliğini arttırıyor. Geminin ana makinesi de bu özel pervane sistemine uygun olarak yeniden planlandı.

Mevis Duct sistemi uygulanmamış aynı büyüklükteki bir dökme yük gemisinin 14 knots hızda 29,4 metrik ton yakıt tüketeceği, Mewis Duct kovan sistemi ile bu tüketimin 26 metrik tona düşürülebildiği bildiriliyor. Bu etkin kullanım nedeniyle geinin makine gücü 1.000 kw düşürülebildi ve 8500 kw ana makine takıldı. Normalde bu gemiye aynı etkinliği elde etmek için 9500 kw ana makine takılması gerekiyordu.

Aquila adlı supramax dökmeci bu serinin Çin'de inşa edilen ilk gemisi.

Teslim töreninde konuşan Jiangsu Hantong Group başkanı Meng Cheng Jun, teslim edilmekte olan  geminin tersanede inşa edilmiş olan 55. gemi olduğuna değindi. Geminin aynı zamanda tersanede inşa edilmiş optimize dizayna sahip ilk gemi olduğunu söyleyen Meng Cheng Jun, geminin SDARI tarafından yapılan dizaynı temel alarak kendi tersanelerinde optimize edilen bir dizayn ile inşa edildiğini, gelecekte daha çevre dostu gemiler inşa edebilmek için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Editör: TE Bilişim