Beşiktaş Tersanesi yeni gemi onarım merkezi olmaya aday

Yalova Altınova'daki en son tekniklerle donatılmış Beşiktaş Gemi İnşa ve Onarım Tersanesi gemi inşaatı yanında, panamax tonajlarına kadar her türlü gemiye onarım hizmeti veriyor.
 
Yalova Altınova bölgesindeki Beşiktaş Tersanesi'nin 100 bin metrekarelik bir alanda kurulu olduğunu belirten Beşiktaş Şirketler Grubu CEO'su Yavuz Kalkavan, tersanede gemi inşa ve onarım faaliyetlerinin bir arada yürütüldüğünü söyledi.

Ekim ayında gemi onarımı amaçlı kuru havuzun tamamlanmasıyla birlikte onarım hizmeti vermeye başladıklarını belirten Yavuz Kalkavan, şunları söyledi: "Bu yılın başında İtalyan Grimaldi Grubu ile sahibi oldukları ro-ro gemilerinin Beşiktaş Tersanesi'nde havuzlanması konusunda anlaşma yaptık. Bu aydan itibaren Grimaldi'ye ait gemiler Beşiktaş Tersanesi kuru havuzunda onarıma girecekler. İlk gemi 19 Ocak'ta havuza alınmıştır ve onarımı en yüksek verimlilikle devam etmektedir."

Beşiktaş Gemi İnşa Tersanesi'ni gemi inşa ve gemi onarım olanaklarını çok ön planda tutarak planladıklarını, tersane alanında adeta iki ayrı yatırımı gerçekleştirdiklerini ifade eden Kalkavan, "Gemi onarımını ve bakımını bizim için ana faaliyetlerden biri gördük ve geliştirdik. İstanbul ve Marmara, İzmit Körfezi bölgeleri gemi tamiri piyasasındaki konumları itibariyle son derece cazip coğrafi bir imkanı ortaya koymaktadır. Avrupa'da artık ağır sanayi olarak kabul edilen gemi tamir hizmeti çok zorlaşmaktadır. İşçilerin sosyal hakları, sendikaların tersaneler üzerinde yaptıkları baskılar, çalışma saatlerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle Avrupa tersaneleri faaliyetlerini son derece zorlukla götürmekteler veya bazıları kapanmakta. Verdiğim örneklere, Malta ve Yunanistan tersaneleri de dahil. Bu nedenle Türkiye'deki tamir tersanelerinin önemi artmaktadır. Gelecek dönemde bu önem daha da artacak ve Avrupalı armatörlük firmalarının gemilerini onarım için Türk onarım tersanelerine göndermeleri oranı yükselecektir" diye konuştu.

Kriz dönemi olması nedeniyle halen beklenen onarım talebinin görülmediğini kaydeden Kalkavan, bunun armatörlerin filolarındaki yaşlı gemileri onarıma göndermek yerine hurdaya çıkarmalarından kaynaklarındığını söyledi.
 
UN Ro-ro gemileri Beşiktaş Tersanesi'nde onarıma giriyor

Beşiktaş Gemi Onarım Tersanesi'nde halen bir onarım boşluğu olduğunu, ancak önümüzdeki dönemde bu boşluk diliminin dikkat edilecek bir şekilde azalacağı görüşünü dile getiren Kalkavan, "Nitekim gemilerinin onarım kalitesine son derece özen gösteren UN Ro-Ro filosundaki gemiler de yaptığımız anlaşma uyarınca artık Beşiktaş Tersanesi'nde onarıma gelecekler. Tersanemizin gemi onarım kapasitesi çok daha fazla artacaktır. Avrupa son üç yıllık süreçte onarım ve gemi inşa sektöründen giderek çekilmekte. Avrupa'daki bazı tersaneler ise turistik yolcu gemileri gibi çok sofistike gemilere kendilerini odakladılar. Türkiye gemi onarım sektöründe daha önemli rol almaya hazırlanmaktadır. Beşiktaş Tersanesi böyle bir tasarımla projelendirilmiş ve hayata geçirilmiştir" dedi.
Kuruyük gemilerinin büyük onarımı için günümüzde fiyat bakımından en cazip ülkenin Çin olduğunu belirten Kalkavan, bunun fiyat avantajından kaynaklandığını söyledi. Kalkavan, "Zira gemi sacını devlet teşvikiyle indirimli fiyatlarla alıyorlar. Böylesine devlet destekli tersaneler nedeniyle Türk onarım tersanelerinin büyük onarımlar için şansı kalmıyor. Bazı armatörler Uzakdoğu'da çalışmayan gemilerini Türk onarım tersanelerine yönlendiriyorlar. Bunlar konteyner gemileri, tankerler, ro-ro'lar, feribotlar, düzenli hat taşımacılığında yer alan muhtelif tip gemiler, araç taşıma gemileri gibi, bizler için sürekli ve güçlü bir müşteri portföyü oluşturuyorlar. Örneğin Neptun Line'ın Gölcük-İtalya bağlantılı ihraç otomobil taşımaları mevcut. Grimaldi bir diğer örnek" dedi.

Türkiye'nin en büyük avantajının ise, Akdeniz- Ege bölgesindeki tek onarım tersaneler bölgesi olması ve bu bölgelere yakınlığı olduğunu ifade eden Kalkavan, "Bir diğer avantajımız ise İstanbul-Atina arasında uçakla seyahat imkanının verdiği büyük kolaylıklar. Atina, Pire'de Yunan denizciliğinin çok güçlü firmalarının genel merkezleri var. Yunanistan'da kendimi evimizde gibi hissediyoruz. Geleneklerimiz bizi birbirimize çok kolaylıkla kaynaştırıyor. Yunanistan'ın dünyada denizci yapısıyla lider olması, bizler için de büyük bir avantaj. Zira yanıbaşımızdalar. Yunanistan Amerika kıtasında olabilirdi. O zaman çok uzun seyahatler yapmak zorunda kalacaktı" diye konuştu.
 
 
TÜRKİYE'NİN GEMİ ONARIMINDA ŞANSI BÜYÜK

Kuru havuzun panamax tip gemileri alabilecek şekilde ölçülendirildiğine işaret eden Yavuz Kalkavan şu bilgileri verdi: "40 metre iç genişliğinde ve 235 metre uzunluğundadır. Tersanede gerek kendi personelimiz ve gerekse alt üstlenici firma personeli olarak bin kişi çalışmaktadır. Boya ikmalcilerimiz Jotun, International, Hempel, Sigma, Chugoku, Amerion ve Marine Line. Tersanede kule vinçleri, Jib kreynler, gantry kreynler hizmet vermektedir. Ayrıca cherry pickers, telehandler, forklift, bobcats gibi özellikli araçlar bulunmaktadır. Günde kuru havuzda 30 ton saç işleme kapasitesine sahibiz. Atölyeleri çok kapsamlı taleplere cevap verecek şekilde donattık."

İnsan kaynaklarını ise doğru deneyimde, doğru verimlilik alanlarında en üst faydayı yaratacak şekilde bir araya getirdiklerine dikkat çeken Kalkavan, "İnanıyorum ki Beşiktaş Gemi İnşa ve Onarım Tersanesi gemi onarımı ile Türkiye'nin iftihar ettiği onarım tersanelerinden biri olacak. Biz bu konuya çok önem veriyoruz. Türkiye'nin gemi onarımı sektöründeki şansının yüksek olduğunu görüyoruz ve altyapı yatırımlarımızı artacak taleplere uyum sağlayacak şekilde daha da artırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Yılda 40-50 arasında gemiye onarım servisi verebildiklerini, kuru havuzda ise gemilerin büyüklükleri esas alınmak kaydıyla iki gemiye hizmet verilebildiğini anlatan Yavuz Kalkavan, "Yine 500 mt'lik onarım iskelesinde de bir gemiye olmak üzere toplamında 3 geminin aynı anda onarım hizmetini yürütebiliyoruz" dedi.
 
Palmali Denizcilik'e 10 gemi inşa ediliyor

Uzakdoğu tersaneleriyle rekabetin çok zor olduğunu belirten Yavuz Kalkavan, "Aynen onarım alanında olduğu gibi gemi inşaatında da büyük maliyet avantajları var. Çin'de işgücü çok ucuz, Güney Kore'de deneyim birikimi çok güçlü, yan sanayiler çok donanımlı. Gemi inşada biz rakip olamayız. Ancak Türk gemi inşa sanayisi olarak çok akıllı hareket edersek ayakta kalabiliriz. Bölgemizde mevcut güçlü denizcilik kuruluşlarıyla çok iyi ilişkiler geliştirmemiz gerekir. Avrupa'da Shortsea Operator dedikleri yakın limanlararası taşımalar yapan gemi işletmecilerinin sahip olduğu küçük tonajlı belli teknolojileri haiz gemileri var. Bu armatörlerle, iyi ilişkiler kurarak onları Türkiye'de gemi inşa ettirmeye ikna etmemiz lazım" diye konuştu.
 
Cemre Mühendislik ideal bir örnek

Cemre Mühendislik firmasının Norveç'teki off-shore sektörüne hizmet eden bir firma ile kurduğu işbirliğinin buna çok önemli bir örnek oluşturduğunu ifade eden Kalkavan, şunları söyledi: "Altınova'daki tersanelerinde seri halde spesifik gemiler inşa etmekteler. Bu örneklerin artması lazım. Elimizdeki kaynakları çok ustaca planlamayla gerçeğe dönüştürebiliriz. Cemre Mühendislik bu yönde ciddi bir örnektir."

Beşiktaş Gemi İnşa ve Onarım Tersanesi'nde Palmali Denizcilik Grubu tarafından verilen siparişle 2010 Aralık- 2013 Eylül sürecinde olmak üzere 10 adet 7100 ton taşıma kapasiteli 10 adet nehir ve deniz tipi Ice Class kimyasal/oil tip tanker inşa ediliyor. Yavuz Kalkavan, imzalanan bu anlaşmanın gemi inşa sanayisi için çok büyük önem taşıdığını ve Beşiktaş Tersanesi'nde bu gemilerin inşasında görev yapacak bin kişiye istihdam sağlandığına işaret etti.

Editör: TE Bilişim