Turizmde Türk-Kazak Ortaklı Dev Proje

Güney Ege’de Bodrum ile Didim arasında, içinde 7 koyun da yer aldığı 4 milyon 820 bin metrekarelik alan turizme açılıyor.

Kaplankaya Turizm Projesi adını taşıyan ve Kazak sermayesinin ağırlığını oluşturduğu Capital Partners isimli şirket Milas Bozbük Köyü bölgesinde 1.5 milyar dolarlık bir yatırımla çok amaçlı bir turizm projesini hayata geçirecek.

İki yıl satışta kalan ve Aralık 2005 yılında Capital Partners tarafından 60 milyon dolar bedelle satın alınan arazinin yüzde 7’lik kısmı Kaplankaya Projesi çerçevcesinde inşaata açılırken yüzde 93’e yakın kısmı yeşil ve açık alan olarak korunacak.  

Özel arazi için Turizm Bakanlığı ve ilgili kurumlardan tüm izinlerin alındığı ve projenin başlatılmasına yönelik hiçbir hukuki sorun bulunmadığı açıklandı. Arazinin yer aldığı bölgede bulunan 4 köy için de sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde kapsamlı bir kalkınma planı uygulama kondu. Projenin temeli Kasım 2007’de atılacak ve ilk aşaması 2009’da tümü de 2012’de tamamlanmış olacak. Kaplankaya Turizm Projesi yüksek gelir grubunu hedefliyor ve küresel turizm hareketlerini bölgeye çekmeyi amaçlıyor.

Capital Partners, çok amaçlı olarak nitelediği turizm projesini, bugün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı.

YILDA 70 BİN KİŞİ AĞIRLANACAK

Verilen bilgiye göre, turizm projesinde villalar, evler, oteller, yat limanı, alışveriş ve eğlence alanları, okullar, sağlık ve spor merkezlerinden oluşacak ve turizm tesisleri ile konut alanları bir arada yer alacak.

Her biri farklı bir karaktere sahip beş ayrı bölgeden oluşacak projede, bölgeler birbirlerinden, tepelerden denize kadar uzanan doğal koridorlarla ayrılarak, konuklara, kişisel alanlarını ve doğal sınırlarını koruma olanağı sağlayacak. Kaplankaya’da toplam 2.058 konut ve 2.000 yatak kapasitesine sahip 5 otel yer alacak.

Capital Partners kurucu ortağı Burak Öymen Kaplankaya’nın birinci aşamasının 2009 yılında, tamamının da 2012’de bitirilmiş olacağını, her yıl 70 bin yerli ve yabancı konuğun ağırlanacağını, inşaat döneminde ve sonrasında yaklaşık 5 bin kişiye iş olanağı sağlanacağını belirtti. Öymen proje sayesinde yılda yaklaşık 350 milyon dolarlık döviz geliri yaratmayı hedeflediklerini belirterek, projede dünyaca ünlü mimarlarla çalışacaklarını kaydetti.

BİRLİKTE KALKINMAK

Burak Öymen Kaplankaya projesini bölgesel kalkınmanın önemli bir katalizörü olarak gördüklerini, projeyi ticari bir proje olduğu kadar sosyal sorumlulukları da olan bir proje olarak ele aldıklarını belirterek “yöre halkıyla kapsamlı görüşmelerin ardından, bölgenin ve tarımda etik ve ekolojik uygulamalarının desteklenmesi, Milas’taki çocuk kütüphanesinin sponsorluğu, bölgedeki ilköğretim okulunun yenilenmesi ve ek bina inşası, öğrencilere servis araçları temin edilmesi, çevre köylerdeki altyapı ihtiyaçlarının karşılanması gibi unsurları içeren kapsamlı bir ekonomik ve sosyal kalkınma programını uygulamaya koymuş bulunuyoruz.

Geçen yıl toplam 12 ton organik zeytinyağı ürettik. Kullanılmayan bir karakolu restore ederek kültür evine dönüştürdük. Capital Partners olarak yakın dönemde, yerel sanatlar alanında, çalışanlarını ve öğrencilerini bölge halkından kişilerin oluşturduğu bir halk eğitim merkezini hayata geçirdik. Merkez, gelecek dönemde Kaplankaya ziyaretçilerini bölgenin kültürel mirası konusunda bilgilendirirken, üretilen yerel sanat ürünlerinin satışıyla da yeni istihdam olanakları sağlayacak” dedi.

Burak Öymen’in verdiği bilgilere göre Capital Partners, 2001 yılında Kazakistan’ın başkenti Almatı’da kuruldu.Devam eden ve plan aşamasındaki projelerle birlikte Capital Partners’ın piyasada değeri 16 milyar dolar civarında. Şirketin, Almatı, Moskova, Kiev ve İstanbul’da ofisleri var ve toplam 357 kişi çalışıyor. Projelerde yaratılan toplam istihdam ise Kazakistan’da 20 bin, Rusya’da 10 bin Ukrayna’da 500 ve Türkiye’de ise 5 bin kişi olaraka açıklandı.

Alıntı: Haberler.Com

Editör: TE Bilişim