Bu yaz tatilinizi tekne kiralayarak denizde geçirmek isteyenlerdenseniz dikkat etmeniz gerekenleri sıraladım. Ama en önemlisi iyi bir ekip olmak. Ayağına hizmet bekleyen arkadaşlarla tekne tatili olmaz!

ESİN GEDİK / [email protected]

Gezi Parkı olayları nedeniyle insanlar tatil planlarını bir süre erteledi ama artık temmuz ayı geldi, yavaş yavaş Güney’e yolculuk başladı. Kimi 5 yıldızlı tatil köylerini, kimi pansiyonları kimi de yazlıklarını tercih edecek ancak son yıllarda artan bir trend var ki bu yıl “Ben de yapayım” diyorsanız bu yazıyı okumanızı salık veririm. Bu trend tekne kiralamak…

Eğer teknelere aşinaysanız teknik anlamda bilginiz varsa ne yapacağınızı biliyorsunuzdur ancak henüz amatörseniz ya da ilk kez böyle bir tatil deneyimleyecekseniz dikkatli olmanızda fayda var. 

Artık Türkiye’de her bütçeye, her türlü zevke ve her türlü rotaya göre tekne kiralamak mümkün.

Peki, tekne kiralarken nelere dikkat edilmeli:

  • l Öncelikle tatilinizi iyi analiz edin. Yani nereye, ne zaman ve kimlerle gidecekseniz, kaç gün tatil yapacaksınız onu belirleyin. 
  • l Bu konuda çeşitli deneyimleri olan biri olarak en çok dikkat etmeniz gereken konu, tekneyi kiminle paylaşacağınız. Yani ekip çok önemli. 
  • l Deniz kültürüne uzak, paylaşmayı sevmeyen, 5 yıldızlı oteller gibi her hizmeti ayağına bekleyen kişilerle tatil tam bir kâbusa dönüyor. O nedenle ekibin birbirini tanıması gerek, en iyisi karar vermeden önce bu konuları karşılıklı olarak konuşmak. 
  • l Nasıl bir tekne kiralayacağınızda sıra. Büyük, küçük, motor yat, yelkenli, gulet… Seçenek çok! Eğer yelken yapmaktan hoşlanıyorsanız deneyiminiz varsa elbette iyi bir yelkenli tüm teknelerin kralıdır. Biraz daha rahatınıza düşkünseniz motor yatı tercih edin. Büyüklüğüne, hem bütçenize hem de kişi sayısına göre karar verebilirsiniz. 
  • l Şirket seçimi en önemli konulardan biri… Tekneyi kiralayacağınız şirketi araştırmanızı öneririm. Herhangi bir sorunda size nasıl yardım edeceği çok önemli. O nedenle referansları dikkate almanız tatsızlık yaşamamanızı sağlar. Yazılı bir sözleşme yapmayı da unutmayın. 
  • l Tekne mürettebatı da şirketin yapısıyla çok ilgili. Tatile çıkmadan önce mürettebat hakkında bilgi alın. Gerçi denizciler iyi ve uyumlu insanlardır ancak deneyimlerini, gideceğiniz rotayı bilip bilmediklerini öğrenmeniz size bir şey kaybettirmez. 
  • l Netleştirmeniz gereken bir diğer konu ise fiyat. Size teklif edilen fiyata nelerin dâhil olduğunu öğrenin. Mazot, yiyecek, içecek gibi ana harcamaların fiyata dâhil olup olmaması çok önemli. 
  • l Tatil sonunda tekne ücreti kadar daha para ödemek zorunda kalmayın. Yurtdışına çıkacaksanız vizeler, liman ücreti gibi konuları da önceden netleştirmeniz faydalı olur. 
  • l Deneyimli tatilciler için sorun olmasa da yeniler için rota bilgisi de çok önemli. Tekne kiralarken bu konuları yetkililerle netleştirin ancak onlar da size bazı önerilerde bulanabilir, tavsiyeleri de dikkate alabilirsiniz. 
  • l Artık tatil günü geldi limandasınız yola çıkmadan önce kaptan ve şirket yetkilisiyle birlikte oluşturduğunuz ‘checklist’ üzerinden kontrolleri yapın. Gerekirse yelkenleri kontrol edin… Kaygıları gidermek adına motoru da test edebilirsiniz. 
  • l Nerelerde mola verileceğini, yakıt ve yiyecek takviyesinin yapılacağı noktaları öğrenin, ilk yardım çantasını kontrol edin. 
Editör: TE Bilişim