İzmir Ticaret ve Deniz Ticaret Odaları'nın çabalarıyla Alsancak Limanı atağa geçti:

"Kruvaziyer"e merhaba!

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin, armatörlerin programlarına İzmir'i almalarını sağlaması ve İTO'nun da her turist için 2 dolar ayakbastı ücretini ödemesiyle kruvaziyer turizminde rakamlar artış gösterdi.

KRUVAZIYER (büyük yolcu gemisi) turizmiyle geçen yıl 150 bin kişiyi ağırlayan İzmir Alsancak Limanı'na, bu yılın 6 ayında 115 bin yabancı turistin geldiği açıklandı.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nden edinilen göre, uluslararası kruvaziyer şirketleri, İzmir Alsancak Limanı'na yıl boyunca toplam 107 gemiyle 301 bin 892 yabancı turisti taşımayı hedefliyor.

GEÇEN YIL 150 BİN

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Türkiye'nin en büyük kon-teyner limanı olan Alsancak Limanı'nın, son yıllarda kruvaziyer turizmde de atağa geçtiğini söyledi. İzmir'e 2003 yılında 8 kruvaziyer gemisinin geldiğini söyleyen Dologh; "2004 yılında 32, 2005 yılında 26 adet kruvaziyer gemisi, yaklaşık 135 bin turisti İzmir'e getirdi. 2006 yılında toplam 87 gemi İzmir'e 150 bin turist getirdi" diye konuştu.

ÖNEMİ KEŞFEDİLDİ

Dologh, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin, Türkiye ve İtalya ile gerekli girişimlerde bulunarak, armatörlerin prog-' ramlarına İzmir'i almalarını sağlaması ve İzmir Ticaret Odası'nın da her turist için 2 dolar ayakbastı ücretini ödemesiyle kruvaziyer turizminde rakamların artış gösterdiğini söyledi. Kruvaziyer turizminin öneminin keşfedilmesiyle Türkiye'nin atağa geçtiğini belirten Dologh, şunları kaydetti:

PARLAYABİLİRİZ

"Türkiye, kruvaziyer turizmi açısından son derece önemli bir bölgede, Akdeniz çanağında bulunuyor. Bunun yanında Türkiye, iklimi, tarihsel ve kültürel değerleriyle kruvaziyer turizminde parlayabilecek yıldız. Costa'nın ardından sektördeki diğer dünya devi MSC'nin uğrak limanlan arasına girmeyi başaran İzmir'in, kruvaziyer turizminde önemli atılımlar yapacağına inanıyorum."

HEDEF; 400 BİN KİŞİ

Ege Seyahat Acentalan Derneği (ESAD) Başkanı Alex Baltazzi de, 2007 yılında uluslararası şirketlerin 300 bin kişiyi İzmir Alsancak Limanı'na getirmek üzere program yaptığını kaydetti.

Hedeflerinin 400 bin yabancı turist olduğunu söyleyen Baltazzi, şunları ifade etti:

"Ayak bastı ücretlerinin İTO tarafından ödenmesi, limanın biraz düzene girmesi ve bizim çabalarımız, yabancı turist sayısındaki artışın temel nedenleri. Bu yıl 300 bin kişinin geleceğini biliyoruz. Hedefimiz bu rakamı 400 bin yapmak. Bu konuyla ilgili görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 2008 yılında kruvaziyer gemileriyle gelen turist sayısının 2007'ye göre de yüzde 20 artış göstereceğini umuyoruz.

ANKET HAZIRLIĞI

öte yandan kruvaziyer gemileriyle gelen turistlerin döviz bırakmadığına ilişkin yargının da yanlış olduğunu savunan Baltazzi, Alsancak Limanı'na gelen turistlerin harcamalarını izlediklerini, konuyla ilgili istatistiki veri elde etmek üzere anket hazırlayıp turistlere uygulayacaklarını belirtti.

Kaynak: Gazetem EGE


 

Editör: TE Bilişim