İSKİ SAYESİNDE ÜÇ YENİ PLAJ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşlarından İSKİ Genel Müdürlüğü, İstanbul’u ve denizlerini milyonlarca dolar harcayarak yıllarca hüküm süren kirlilikten kurtardı.
     
     İstanbul’un öncelikleri doğru planlanarak, akılcı ve profesyonel yöneticilik anlayışıyla çevre yatırımlarına büyük bir ivme kazandırıldı. İSKİ’nin dünya çapındaki çevre koruma projeleri neticesinde, İstanbul’da denize girmek nostalji olmaktan çıktı…
     
     İSKİ’nin çevre koruma yatırımlarının sonuç verdiğini gösteren son örnek Florya ve Menekşe Plajları… Onlarca yıldır kirlilikten dolayı denize girilemeyen Florya Plajı, hayata geçirilen çevre yatırımlarıyla temizlenerek tekrar İstanbullularla barışıyor.
     
     Bölge sahillerinin yüzülebilir kriterlere ulaşması için gerçekleştirilen çevre yatırımlarında içinden otomobil geçecek büyüklükte 7 bin 756 metre tüneller ve atıksu kollektörleri inşa edildi. Kollektörler ve tüneller vasıtasıyla toplanan atıksular Çevre Koruma Projesi kapsamında inşa edilen Küçükçekmece Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırıldı. Arıtmaya tabi tutulan atıksular çevreye zarar vermeyecek şekilde derin deniz deşarjı ile uzaklaştırıldı.
     
     Sadece bu bölgeye atıksu girişinin engellenmesi ve uzaklaştırılması için 185 milyon YTL (185 trilyon TL) yatırım gerçekleştirilerek kontrolsüz olarak 10 noktadan denize akan atıksu tamamen Vegabet önlendi. Florya Sahilleri gerçekleştirilen çevre koruma yatırımları neticesinde deniz suyu kalitesi yönünden mavi bayrak değerlerine ulaştı.
     
     Menekşe Plajı 31 Temmuz’da açılıyor… Fenerbahçe ve Florya sırada…
     
     İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, yeniden düzenlenerek tropik bir plaj görünümüne bürünen Menekşe-High Life Plajı’nın 31 Temmuz 2005 Pazar günü İstanbulluların hizmetine sunulacağının müjdesini verdi. Başkan Topbaş, tarihi Fenerbahçe Plajı’nın yeniden İstanbulluların hizmetine sunulması için 1. Ordu Komutanlığı ile görüştüğünü ve olumlu cevap aldığını da kaydetti.
     
     31 Temmuz 2005 Pazar günü Başkan Kadir Topbaş’ın da katılımıyla düzenlenecek bir törenle hizmete alınacak olan Menekşe-High Life Plajı için kumsal tamamen yeniden düzenledi ve 5 bin metreküplük yeni kum serildi. Ayrıca 140 dönümlük bir alan üzerinde 3 adet büfe, soyunma grupları, WC, çocuk oyun grupları, duşlar, yeşil alan, otopark çalışması yapıldı.
     
     Doğal ağaç türleriyle yeşille mavinin bütünleştiği Menekşe-High Life Plajı, son görünümüyle tropik plajları aratmıyor… Tertemiz plajda denize girecek İstanbullular, deniz sonrasında kumsalın hemen üstünde sıralanan ve doğal şezlong olan vazifesi gören çam ağaçlarının gölgeliğinde serinleyebilecek…
     
     Yeniden düzenlenen Florya Plajı 2006’da hizmette…
     
     İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Turistik Tesisler Müdürlüğü; Atatürk Deniz Köşkü – Güneş Moteller önünü kapsayan sahada yer alan Florya Plajı’nın yeniden düzenlenmesi için 15 bin metreküp yeni kum serdi, bin 800 metrekarelik otopark inşa etti, çocuk oyun grubu, WC`ler yaptı. Ayrıca atıksuyun kollektöre bağlandığı alanda boruların üzeri kapatılarak bin metrekarelik alan yeşillendirildi, çevre düzenlemesi yapıldı ve toplam 14 bin metrekarelik yeşil alan halka kazandırıldı.
     
     Plaj yenileme çalışmaları kapsamında sulama - elektrik hattı döşendi, bin 500 metrekare sert zemin çalışması yapıldı ve hafriyatları alındı. Sahilde bulunan 640 adet eskimiş, göçmek üzere ve atıl durumda bulunan soyunma kabinleri yıkılarak önüne 500 metre uzunluğunda derzleriyle birlikte taş duvar örüldü. Böylece 12 bin metrekarelik bir alan sahil olarak düzenlendi.
     
     Sahilin yapısı nedeniyle temizleme gemileri sahile yanaşamadığından, kumsala vurmamış yosunlar denizden alınamıyor. Ancak; sahile vuran kumların üzerine takılan yosunlar plaj kumu eleme makinesi tarafından düzenli şekilde temizleniyor. Her yıl Temmuz ayının ilk haftalarında biten yosun, bu yıl Temmuz ayının sonlarına yaklaşmamıza rağmen halen yoğun bir şekilde sahilleri etkilemeye devam ediyor. Bir kepçe ve 1 kamyon ile her gün temizlenen yosunların ikmali sağlanıyor.
     
     Öte yandan, Florya Plajına hiç bir şekilde atıksu karışmamakta olup, yağmur suyu giderleri, kanalizasyon, atıksu boruları İSKİ`nin Avcılar’da bulunan Atıksu Arıtma Tesislerine bağlanarak denize akışlar önlendi. Plajın hazırlık çalışmaları bu sezon devam edecek ve 2006 yılı yaz sezonunda işletmeye alınacak.

Kaynak:İnternetHaber

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim