Teknelerin Yunan adalarındaki sorunları çözüldü

Geçtiğimiz yıl Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların liman çıkışları, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yasaklanmasının ardından Muğla'nın Bodrum ilçesinde Yunanistan adalarına giden Türk bayraklı tur tekneleri, gemiler ve yatlara limandan çıkış izni verilmiyordu. Antalya’da geçen gün gerçekleştirilen “Türk Denizciliğine Bakış” panelinde konuyla ilgili bir açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka teknelerin artık Yunan adalarına sorunsuz sefer yapabileceklerini açıkladı.

Yunanlı yetkililerle anlaşmaya varıldığını belirten Aka “ Yunan adalarına seferler sorunsuz yapılabilir” müjdesini verdi.

Suat Hayri Aka şunları söyledi:

”Yunanistan ile Akdeniz'de kırk yıldır kardeş kardeş çalışmakta iken bir anda Türk yatlarını ve Türk feribotlarını sıkı bir şekilde denetlemeye başladı. Denetim tabii, hiç kimsenin denetimden kaçma şansı yok ama bu denetimleri yaparken uluslararası kuralları zorlamaya, biraz da deniz turizmi bölgesel rekabet dengeleri için de bir şeyleri değiştirmeye niyetli bir takım kararlar almaya başladı. Seferden can mal seyir emniyeti veya çeşitli gerekçelerle alıkonulan, tutuklanan her gemi, Türk deniz ticaret filosunun, Türk bayrağının siciline negatif bir sicil kaydı olarak yansıyor. Bu da ne yazık ki en sonunda, denetimle tutuklanan veya seferden alıkonulan gemilerimizin sayısındaki oran belli bir seviyenin üstüne gidince, o bayrağa sahip gemiler bir alt listeye düşmesine neden oluyor. Bu daha çok denetlenmeniz ve seferden alıkonmanız, engellenmeniz demektir. Sonucunda tabii bu durum, deniz ticaret filomuzun, deniz turizmi tekneleri dahil olmak üzere uluslar arası rekabet gücünü negatif olarak engelleyebilirdi. Yunanistan’ın bu kural dışı tutuklama ve seferden alıkoymaları biraz bu dengeleri bozmaya çalışmıştı. Yunan hükumeti ile görüşmelerde bulunmak suretiyle, diplomasi yaparak, kuralların daha adil ve uygun uygulanmasını, gemilere uygun standartlarda denetim yapılmasını, bu gemilerin deniz turizmine katkısı, özellikle guletlerimizin kendine özgü tasarımı ile farklı bir kategoride değerlendirilmesi gerektiği gibi hususlarda girişimlerde bulunduk. Sonradan anladılar, teknelerin statüsünü ve denetim kategorilerini değiştirmek suretiyle şimdi sorunu çözmüş görünüyoruz. Önümüzdeki aylarda deniz turizmi faaliyetleri hareketlenir. Yunan adalarına giden teknelerin maruz kaldığı denetim sırasındaki muamelelerden yeni değerlendirmeler yapabiliriz. Ama şu anda herhangi bir sorun söz konusu değildir. Teknesinin statüsünü yeni belirlediğimiz statüdeki belgelerle değiştirerek bütün guletlerimiz serbestçe Yunan adalarına gidebilirler. Gitmesine bir süre müsaade etmeyişimizin nedeni bu gemilerin istenmedik veya beklenmedik şekilde haksız alıkonmalara maruz kalmalarına engel olmaktı. Bir yandan da her bir alıkonma sicilimize negatif olarak işlenecekti bunu engellemiş olduk. Ama Yunan hükümetiyle, denizcilik idaresiyle mutabakat sağlandı. Tekneler artık rahatlıkla çalışabilir hareket edebilirler."

Denizhaber.Com/ Özel haber

Editör: TE Bilişim