Ankaralı dalgıçlar 150 metreyi gördü

Ankara’da yaşayan Asutay Akbayır ve Gözde Kuşakçıoğlu, Kaş’ta şimdiye kadar sivillerin yaptığı en derin dalışı yaparak 150 metreye indi. Özel dalışı Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan dalgıç, SAT ve SAS komandolarına adayan iki dalgıcın ekipmanları toplam 110 kilogramdı. 150 metre derinlikte yaklaşık 272 ton basınca maruz kalan ikili dalışları boyunca normal hava yerine 5 farklı gaz solumak zorunda kaldı. Ekonomist Gözde Kuşakçıoğlu da Türkiye’nin en derine dalan kadını olurken ikilinin inişi 13 dakikada, çıkışları 93 dakika sürdü.

Su altına indikçe artan atmosfer basıncı türlü tehlikeler içerse de, insanoğlu keşfetme duygusuna engel olamıyor. Ankara’daki Aqua Club Dalış Okulu’nun sahibi ve Türkiye’nin en derin dalış eğitmenlerinden Asutay Akbayır, en derine dalan sivil dalgıç unvanını Kaş’ta elde etti. 

Uluslararası Dalış Eğitmenleri Profesyonel Birliği (PADI) Kurs Direktörü ve Karışım Gaz (Trimix) Derin Su Dalgıç Eğitmeni Asutay Akbayır, yetiştirdiği ilk Türk kadın derin su dalgıcı Gözde Kuşakçıoğlu ile özel bir planlama yaptı.

272 tonluk basınç

Uzman dalgıç Akbayır, yüksek risk içeren dalışı güvenle tamamlamak için soluduğumuz hava yerine çeşitli gazlarla hesaplamalar yaptı. İki dalgıç da 6’şar tüple suya girerken insanın alışık olduğu basıncın tam 16 katı basınçla karşılaşmaya kendilerini hazırladı. Vücutlarında hissedecekleri sıkışma ve baskıya psikolojik olarak da hazırlanan iki dalgıç, derinlere doğru dalışa geçti. 

Her 10 metrede normalin bir katı olarak artan basınç, dalgıçları 150 metrede 16 katla yani insan vücuduna 272 ton ağırlığa denk gelecek şekilde karşıladı. 

13 dakikada 150 metreye ulaşan ikili, 1 dakika daha sırtlarında taşıdıkları gaz karışımlarını soludu. İkili yükselirken gerektiği gibi yavaş hareket etti. 

Böylece, Türkiye’de bir ilki güvenle gerçekleştiren Asutay Akbayır, “Bu dalışa 1 yıldır hazırlanıyorduk. Hesaplamalar bile 20 saat sürdü. Dalışımızı Türkiye’nin ilk SAT komandolarından babam Yüksel Akbayır ile Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki dalgıç, SAT ve SAS birliklerindeki kahramanlarımıza armağan ediyoruz. Bu zorlu dalış onlara moral verirse ne mutlu bize” dedi.

Yukarıya çıkışta 4 istasyon kuruldu

İkili 150 metre derinlikte yoğunlukla azot, az oksijen ve helyum karışımı Trimix adlı gazı soludu. 84-30 metreler arasında oksijen miktarı artırılan Trimix, 30 ile 12 metre arasında ise sadece oksijen ve azot soludular. 12 ile 6 metre arasında ise oksijen ağırlıklı nefes aldılar. 6 metreden sonra ise yüzeye gelene kadar nitrox kullandılar. 

Gökhan Karakaş /Milliyet

Editör: TE Bilişim