Amerika Birleşik Devletleri Başkanı dün, talihsiz Dali konteyner gemisindekilerin, Baltimore'da bir köprüye çarpmadan hemen önceki hızlı hareketlerini övdü ve onların birçok hayat kurtardığını söyledi.

Francis Scott Key Köprüsü'nde yol onarımı yapan 6 kişinin, dün saat 01.30 sıralarında 300 metre uzunluğundaki yük gemisinin gücünü kaybedip sütunlardan birine çarpması ile buzlu Patapsco Nehri'ne düşmesi sonucu hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

WISTA Türkiye, sektörü uluslararası konferansta buluşturdu WISTA Türkiye, sektörü uluslararası konferansta buluşturdu

Büyük bir cadde olan köprü hemen çöktü, ancak çarpışmadan hemen önce gemiden gelen çağrılar, daha fazla araba ve insanın risk altında olmamasını sağladı.

Çarpmadan hemen önce kaydedilen radyo trafiğinde Maryland Ulaştırma Otoritesi'nden bir yetkilinin, "Dümenini kaybetmiş bir gemi yaklaşıyor" dediği duyuluyor.

“Gemideki personel, hepinizin bildiği ve bildirdiği gibi, Maryland Ulaştırma Bakanlığı'na geminin kontrolünü kaybettikleri konusunda uyarıda bulunabildi. Sonuç olarak yerel yetkililer, çarpmadan önce köprüyü trafiğe kapatmayı başardılar ve bu da hiç şüphesiz hayat kurtardı” dedi.

Başkan Joe Biden dün. Maryland valisi Wes Moore mürettebatı "kahramanlar" olarak nitelendirdi ve yetkililerin çağrı ile çarpışma arasındaki iki dakika içinde köprüye giden araç trafiği akışını durdurmaları nedeniyle hızlı müdahalelerinin "hayat kurtardığını" söyledi.

Eyalet liman pilotları grubu tarafından brifing verilen Amerikan Pilotlar Birliği'nin genel müdürü Clay Diamond'a göre, gemi tamamen elektrik kesintisine uğradı.

Olayın video görüntüleri de bunu doğruluyor; gemi açıkça güç kaybediyor.

Geçtiğimiz yıl Şili'deki bir limanda Dali'de yapılan incelemede , gemide "tahrik ve yardımcı makine" ile ilgili bir eksiklik olduğu bildirilmişti.

27 Haziran'da San Antonio limanında gerçekleştirilen denetimde, eksikliğin ölçü aletleri ve termometrelerle ilgili olduğu belirtildi.

9.962 teu Dali, Grace Ocean Investment'a ait olarak VesselsValue'da listeleniyor ve Singapur'da kayıtlı. Olayda, iki pilot dahil mürettebatın tamamı yara almadan kurtulurken, geminin pruvası ağır hasar gördü. Denizcilik veri platformu MarineTraffic'e göre gemi Pazartesi sabahı saat 01.00'de Baltimore'dan ayrıldı ve Colombo, Sri Lanka'ya doğru yola çıktı.

Dali, Maersk tarafından kiralanıyor ve Asya ile ABD Doğu Kıyısı arasındaki 2M hizmetinde Synergy Group tarafından yönetiliyor.

Maersk dün yaptığı açıklamada, Baltimore'un bölgeden geçiş için güvenli olduğu kabul edilene kadar öngörülebilir gelecekte tüm hizmetlerinden muaf tutulacağını söyledi.  Enkaz ayrıca birçok gemiyi limanda mahsur bıraktı.

Baltimore Commodities 1024X632

Editör: Nermin İstikbal