Baltimore limanında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, konteyner gemisi Dali ile Francis Scott Key Köprüsü arasındaki çarpmanın nedenine ilişkin soruşturma sürüyor.

Federal yetkililerden gelen ilk raporlar, herhangi bir yanlışlık belirtisi bulunmadığını ve bunun nedeninin güç kaybı olabileceğini öne sürüyor. 

Marmara'da batan ‘Batuhan A’ mahkemeye taşındı Marmara'da batan ‘Batuhan A’ mahkemeye taşındı

Geminin bayrak devleti olan Singapur Denizcilik ve Liman İdaresi, yerel basına, gemi operatöründen aldığı ilk bilgilere dayanarak Dali'nin "anlık itiş gücü kaybı" yaşadığını ve yönünün kontrolünü kaybettiğini söyledi. MPA, mürettebatın çarpışmadan önce demir attığını doğruladı ve iskele tarafındaki çapa zinciri, olay yerinden çekilen fotoğraflarda kolayca görülebiliyor. 

Amerikan Pilotlar Birliği (APA) başkanı Clay Diamond, New York Times'a geminin "tamamen elektrik kesintisi" yaşadığını söyledi. Baltimore Sun tarafından elde edilen ilk Sahil Güvenlik zayiat raporu ayrıca köprü ekibinin "güç sorunları, köprüde birden fazla alarm ve olaydan önce itiş gücü kaybı" gözlemlediğini öne sürüyor.

Salı öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında Başkan Joe Biden, "Şu ana kadar her şey bunun korkunç bir kaza olduğunu gösteriyor. Şu anda elimizde herhangi bir kasıtlı eylem olduğuna dair hiçbir belirti veya neden yok."dedi.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu olay yerinde ve kazanın temel nedeninin belirlenmesinde öncü rol oynuyor. NTSB Başkanı Jennifer Homendy, geminin güç kaybettiğine dair raporlar da dahil olmak üzere bu erken aşamada kazanın ayrıntıları hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak kurum, müdahale ortaya çıktıkça veri topluyor. 

Veri kaydedicisi (VDR) soruşturmanın önemli bir parçası olacak. NTSB, arama ve kurtarma operasyonları tamamlandıktan sonra VDR'yi Dali'den almayı planlıyor, ancak acil durum müdahalesine müdahale etmediğinden emin olmak için bekliyor. Homendy, ajansın kayıt ekibinin muhtemelen Çarşamba günü gemiye bineceğini söyledi. 

Homendy, "Şu anda mesele insanlarla ilgili. Konu ailelerle ilgili" dedi. 

Editör: Nermin İstikbal