Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda ki (ERDEMİR) demir çelik işçileri ile Türkiye Taş kömürü Kurumu’nda (TTK)çalışan maden işçileri ’Özel İstihdam büroları ve esnek çalışmaya hayır’ konulu imza kampanyası başlatıldı.
Türk Metal Sendikası Şube Yöneticileri, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve yönetim kurulu üyeleri ‘Özel istihdam büroları ve esnek çalışma’ yayasına karşı başlatılan imza kampanyasında bir araya geldi. Kdz. Ereğli Belediyesi Eski Binası karşısındaki Abdi İpekçi Sergi Salonu önünde başlatılan imza kampanyası ile ilgili konuşan GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez özel istihdam bürolarının kölelik sistemi olduğunu söyledi. Bu tasarının geri çekilmesi için imza kampanyası başlattıklarını dile getiren Eşitmez "Kamuoyunda kölelik işçilik olarak bilinen iş kanunu ile kanunda değişiklik yapılması için kanun yasa tasarısı meclis alt komisyonundan geçmiş olup, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulmuş durumdadır. Yaklaşık 10 milyon çalışanı kiralık işçilik yoluyla modern köleliğe itecek olan bu tasarı bir an önce geri çekilmelidir. Bu yasa çıkarsa işsizler özel istihdam bürolarına kaydolacak, köle gibi savunmasız çalışmaya başlayacaklardır. Örgütlenme, sendikalaşma, Kıdem tazminatı ve sosyal haklardan mahrum kalacaklardır. Saatlik işlerde çalıştırılabileceklerdir. İş güvenliği kavramı yok olacak, sağlıklı çalışma ortamından uzak olacaklardır. Taşeronlaşmayı arttıracak, bu köle düzeni ile karşı karşıyayız. Biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Türkiye’nin önünde o kadar önemli sorunlar varken, hükumetin kıdem tazminatı, kiralık işçilik, özel istihdam büroları ve esir çalışma gibi 21. yüzyılda uygulamak istediği bu kölelik düzenine sendikalar ve işçiler olarak şiddetle karşı çıkıyoruz. Çalışma bakanlığı çalışma meclisi kurultayında sendikalarla anlaşmadan bu yasanın çıkmayacağını söyleyenleri buradan sert bir dille uyarıyoruz. 12 milyon çalışanı yok sayamazsınız, sayamayacaksınız. Kölelik düzenine karşı Ereğli halkını bir imza vermeye davet ediyoruz" dedi.
Yapılan konuşmanın ardından demir-çelik ve maden işçileri “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız” şeklinde slogan attı. Demir-çelik ve maden işçileri daha sonra kampanyaya imza vererek destek oldu.
Kaynak: iha