Türk fuarı artık karadan, denize taşınıyor. Atatürk'ün ilk kez 1926'da, Türk mallarını dünyaya tanıtmak ve sanayiyi geliştirmek için 180 yolcu ve 105 mürettebat ile başlattığı yüzer fuar girişimi, 81 yıl sonra Türk ADG Fuarcılık için ilham kaynağı oldu. O dönemde, ilk sergilenen ürünler Hacıbekir lokumları, Beykoz Kundura ayakkabıları, tütün, pamuk, haşhaş ve Sümerbank kumaşları olurken, bugün 100 firmanın katılımı ile mutfak ekipmanları, halı, otel tekstil ürünleri, ses ve görüntü sistemleri gibi 15 farklı sektörün yüzlerce ürünü Karadeniz'e kıyısı olan 6 limanda sergilenecek.

Samsun feribotu olan ve 'Bluexpo' adı ile 2 Haziran'da İstanbul Sarayburnu'ndan hareket edecek olan yüzen fuar, Bulgaristan'ın Varna, Romanya'nın Köstence, Ukrayna'nın Odesa ve Yatla, Rusya'nın Soçi ve Gürcistan'ın Batum limanlarını gezecek. 16 Haziran tarihinde ise Trabzon'da sona erecek. 

 

Ziyaretçiler uçakla limanlara taşınacak

 

Fuarla Türkiye'deki bütün büyük markaları bir araya getirerek uluslararası limanlarda tanıtmak hedefleniyor. Bleuxpo 2007'ye ilgiyi artırmak için  Anadolu Ateşi de fuar boyunca izlenebilecek. Fuar boyunca gece seyir, sabah açılış gercekleştirilecek. Limanlara karadan ve havadan ziyaretçi transferini ADG Fuarcılık üstlenecek. 

 

Standlar gemiye özel

 

Yüzer fuar için Denizlines tarafından satın alınan Samsun feribotunun kullanıldığını söyleyen ADG Fuarcılık Genel Müdürü Hakan Adıgüzel, gemide hemen hemen tüm bölümlerin fuar alanı olarak kullanılacağını bildirdi.

Adıgüzel, "Gemi'nin alt kat, asma kat ve güverte bölümü fuar alanı olarak kullanılacak. Havuz içi su sporları fuarı için ayrıldı. Ayrıca, fuar için gelen Türk işadamları kamaralarda konaklayabiliyor. Her firmadan iki kişi katılabiliyor" dedi. Gemide stand kurma işinin ise kendileri tarafından düzenlendiğini belirten Adıgüzel, "Gemiye özel bir stand kuruluyor. Bunun için Akın Nalça dizaynı yapıyor. Tek başına stand kurulmasına müsaade etmiyoruz" dedi.

 

100 firma katılıyor

 

Bluexpo 2007 fuarı için 3 milyon dolarlık yatırım yapıldığını açıklayan Adıgüzel, gemi içerisinde toplam 200'e yakın kişi olacağını söyledi. 100 firmanın katılımı ile gerçekleştirilmesi hedeflenen fuarda Adıgüzel, rezervasyonların yüzde 70'inin tamamlandığını kaydetti. Bluexpo - Karadeniz EQHO 2007 Otel & Restoran Ekipmanları Fuarında, mutfak ve catering ekipmanları, oda ve banyo, plaj-bahçe mobilyaları, otel tekstil ürünleri gibi birçok sektör yer alacak. 

 

KEİ ülkeleri de dahil edilecek

 

Amaçlarının bu fuarı daha geliştirmek olduğunu ve Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerde yaymak istediklerini belirten Adıgüzel, "Karadeniz Ekonomik İş Konseyi ili ilgili planlarımız var. Karadeniz'de kıyı olan tüm ülkelerin katılım ile bir tanıtım yapılmasını hedefliyoruz" dedi.


 

Alıntı: Lojiport

Editör: TE Bilişim