Çevreciler, Yunanistan'ın dip trolüne yönelik yasağını örnek göstererek diğer ülkeleri de bu yasağı takip etmeye çağırıyor. 

Dip trolü, çevresel etkisi konusunda uzun süredir tartışmalara neden oluyor. 

Dip trolü dünya çapında yaygın olarak kullanılıyor ve doğadan yakalanan tüm deniz ürünlerinin dörtte biri dip trolünden elde ediliyor.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'in bu ay Atina'daki "Okyanuslarımız" konferansında uygulamanın 2026 yılına kadar ülkenin ulusal deniz parklarında ve 2030 yılına kadar tüm korunan okyanus alanlarında yasaklanacağını duyurması birçok kampanya tarafından sevinçle karşılandı.

Korunan alanlar tartışmanın parlama noktası

İnci kefalinin muhteşem gece yolculuğu başladı İnci kefalinin muhteşem gece yolculuğu başladı

Yunanistan'ın açıklaması Avrupa'daki tartışma ateşini daha da körükledi. Avrupa Birliği'nin ana yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, korunan alanların dipten çekilen olta takımına maruz kalmaması gerektiğini söyleyen mevcut AB mevzuatına uygun olarak, 2023 deniz eylem planı kapsamında korunan alanlarda dip trolü avcılığının aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor.

Şu ana kadar yasağı açıklayan tek AB üyesi ülke Yunanistan oldu

Oceana, komisyonun korunan alanlarda dip trolü avcılığına hâlâ izin veren ülkeler hakkında daha sert önlemler alması için kampanya yürütüyor.

Araştırmacılar iklim etkileri konusunda tartışıyor

Dip trolü avcılığının küresel etkisi konusundaki tartışmalar bilimsel standartlara göre çok şiddetli geçiyor.

Trol avcılığıyla çalkalanan çökeltilerden salınan karbon üzerine yapılan araştırmalar, uygulamanın okyanus karbon depolarının güvenliğini tehdit ettiği yönünde uyarılara yol açtı. Trol balıkçılığının havacılık endüstrisiyle aynı miktarda CO2 emisyonu ürettiğine dair 2021'deki iddiadan bu yana tartışmalar alevlendi.

Editör: Nermin İstikbal