Yunanistan'ı Kurtarma Paketine Onay

Konuya ilişkin açıklama, Avro Bölgesi Ekonomi ve Maliye Bakanları Toplantısı’nın ardından, Avrupa Birliği Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn’den geldi.

Rehn, Avrupalı vergi verenlerin parasını Yunanistan’a akıtmadıklarını, faizli borç verdiklerini ve ikili kredilerin faiz oranının diğer Avro Bölgesi ülkelerinin borçlanma faizinden yüksek olduğunu belirtti.

Avro grubu başkanlığını yürüten Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker de kurtarma paketi karşılığında Yunanistan’la "iddialı, sıkı ve mutlaka gerekli" bir program üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ise Yunanistan’ı kurtarma paketinin Avro Bölgesi’nde güvenin yeniden tesisi ve mali istikrarın güvence altına alınmasına yardımcı olacağını kaydetti.

110 milyar avronun, 80 milyarlık bölümü Avro ülkelerinin ikili kredilerinden, kalanı IMF kaynaklarından karşılanacak.

Kredi, Yunanistan’ın 19 Mayıs’taki borç geri ödemesinden önce hazır olacak, ancak en az 3 yılda kullandırılacak.

Geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 13,6’sı kadar bütçe açığı veren Yunanistan, kurtarma paketi karşılığında bütçe açığını 2014 sonunda, Avrupa Birliği kurallarına uygun şekilde yüzde 3’ün altına indirmeyi taahhüt etti.

Editör: TE Bilişim