Euractiv isimli haber sitesinde yer alan habere göre, Yunanistan 18 Şubat Perşembe günü yaptığı açıklamada, NATO müttefikleri olarak belirttiği iki tarafın uzun süredir devam eden bir deniz anlaşmazlığı nedeniyle müzakereleri sürdürdüğü bir dönemde, Türkiye'yi, Ege Denizi'nde bir araştırma gemisi konuşlandırması nedeniyle protesto ettiğini bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde Ankara, TCG A-599 Çeşme, hidrografik ve oşinografik araştırma gemisi için 18 Şubat - 2 Mart 2021 tarihlerinde Ege Denizi'ndeki hidrografik araştırmalar için NAVTEX ilan etmişti.

Habere göre Yunanistan, her iki ülkenin de potansiyel çıkarlarının olduğu uluslararası sularda 18 Şubat'tan 2 Mart'a kadar hidrografik bir araştırma yapılmasını müzakerelerin sürdüğü bu dönemde gereksiz bir hareket olarak tanımladı.

Hükümet sözcüsü Hristos Tarantilis'in gazetecilere verdiği demeçte; "Olumlu duyarlılık geliştirmemize katkısı olmayan gereksiz bir hareket." ifadelerini kullanarak Dışişleri Bakanlığı'nın sözlü şikayette bulunduğunu belirtti. Haberde, Ankara'nın, bölgenin uluslararası sularda olduğunu düşündüğünü ve oşinografik araştırmanın kıta sahanlıklarıyla ilgili anlaşmazlıkla ilgisi olmadığını söylediği iddia ediliyor. Buna göre Türkiye tarafı, iki ülke arasında 1976 tarihli bir anlaşma uyarınca izin verilen ve Yunanistan'ın da yakın zamanda bölgede yaptığı bilimsel araştırmaların aynısını Çeşme gemisinin de yapacağını söyledi. 

Emekli Tümamiral Deniz Kutluk ise; ''1976 tarihli Bern Anlaşması ile Ege kıyıdaşları Ege Kıta Sahanlığı'na dair çalışmalar yapmamak taahhüdünü üstlenmişlerdir. Türkiye de bu anlaşmaya saygılı adımlar içinde olmuştur. TCG Çeşme de ülkemizin ilgili olduğu deniz alanlarında çalışmalarını tamamlayacaktır." ifade etmişti.

TCG Çeşme'nin Türkiye denizleri için seyir haritaları üretmekten sorumlu Deniz Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığının bağlısı bir yardımcı sınıf harp gemisi olduğu bilgisini paylaşan Emekli Tümamiral Deniz Kutluk söz konusu geminin ilgi alanımızdaki denizlerde yılda 100 günü aşan sürelerle hidrografik ve oşinografik araştırmalar yaptığını belirtmişti.

Yunan yetkililer, Çeşme'nin uluslararası sularda faaliyet göstermesine rağmen, Ege'nin bu bölümünde denizcilik danışmanlığı verme sorumluluğunun Yunanistan'a düştüğünü iddia ediyor.

Geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Atina ile Ankara arasında devam eden sorunların NATO'nun bir koordinasyon ve işbirliği platformu olarak kullanılmasıyla tartışılıp çözülebileceğini söylemişti.

Editör: TE Bilişim