Yunan armatörler siparişleri kesti

Geçtiğimiz günlerde Lloyd List internet sitesinde Liz McCarthy imzasıyla yayınlanan bir habere göre tüm Yunan armatörlerin 2008 yılı son çeyreğinde verdikleri sipariş miktarı yalnızca bir gemi ile sınırlı kaldı.

Tüm dünya tersaneleri azalan hatta kesilen gemi siparişleri yüzünden sıkıntılı günler yaşarken bu konuda belki de en kötü haber Yunan gemi işletmecilerinden geldi.

Geçtiğimiz günlerde Lloyd List internet sitesinde Liz McCarthy imzasıyla yayınlanan bir habere göre tüm Yunan armatörlerin 2008 yılı son çeyreğinde verdikleri sipariş miktarı yalnızca bir gemi ile sınırlı kaldı. Sektörel uzmanların Yunanistan basınına yaptıkları açıklamaya göre bu rakam son sekiz yılda kaydedilen (bir çeyrekteki) en düşük sipariş miktarı anlamına geliyor. Pire merkezli “George Moundreas Shipbrokers” firmasından bir yetkili basına yaptığı açıklamada Ekim, Kasım, Aralık döneminde dünya tersanelerine Yunanlı armatörlerce yalnızca bir adet sipariş verilmesinin kaygı verici olduğunu vurgulayarak, “Krize ilişkin bundan daha somut bir veri olamaz” cümlesiyle görüşlerini dile getirdi.

Söz konusu firmada analist olarak görev yapan George Banos, “Son sekiz yılın istatistikleri içinde böylesine kötü bir veriyle karşılaşmanız mümkün değil. Bunu ‘Son çeyrekte Yunan gemi işletmeciliği yerinde saydı’ şeklinde değerlendirmek de mümkün. Bahsettiğimiz dönem içinde verilen tek sipariş adı açıklanmayan bir işleten tarafından Güney Kore’de inşa edilmek üzere anlaşılan 80000 DWT’luk bir dökme yük gemisidir. Şahsi fikrim önümüzdeki birkaç aylık dönemde bu tabloda kayda değer bir değişiklik olmayacağı yönündedir. Bu istatistiğin neden önemli olduğunu size şu şekilde açıklayabilirim. 2008 yılının sadece Eylül ayında Yunanlı armatörlerce dünya tersanelerine verilen siparişler 13’ü dökme yük 6’sı tanker olmak üzere sözleşme bedeli 1 milyar 400 milyon doları bulan toplam 19 gemidir. Benzer şekilde 2008 genelinde Yunanlı armatörlerin verdikleri toplam gemi siparişi, tonajı 19 milyon 300 bin DWT’u bulan 172 gemiden oluşmaktadır. Bu 172 gemiden 91’i dökme yük, 68’i tanker ve 13 tanesi de muhtelif gemilerden müteşekkildir. Ayrıca tüm bu siparişlerin sözleşme bedeli de yaklaşık 12 milyar 300 milyon dolardır."

Ekim ayı yaklaşırken siparişlerde gözlenmeye başlanan durgunluk aynı zamanda Yunan deniz ticaretinin ilerleyen dönemde durgun bir seyir izleyeceğine de yorulabilir. Çünkü geçen yılın son çeyreğinde verilen siparişler toplamı 111 adet gemiden oluşuyordu.

Siparişlerde gözlenen bu kayda değer düşüşte gerek armatörlerin gerekse de tersanelerin finansal problemlerini çözme konusunda yaşadıkları sıkıntılar etkendir. Bu denli büyük ölçekli gemileri üstelik fazla sayıda inşa ettirebilmek kredi imkânlarınızla doğru orantılı gelişen bir süreçtir. Mevcut durumda da siparişlerin kesintiye uğraması normal. Bildiğiniz gibi Yunan ticari filosu toplam 4 bin 173 parça gemiden oluşan ve tonajı 261 milyon DWT’a ulaşan dünyanın en büyük filosudur. 2007 yılında bu rakamlar 3 bin 699 gemi ve 218 milyon DWT idi.

Yunan deniz ticaret filosunun gelişimindeki kesinti aynı zamanda global anlamdaki taşımacılığın da durgun seyredebileceği anlamına gelir. Ayrıca global gemi inşa endüstrisi için de bir şeyler söylemek gerekirse şimdilik 2009’un ilk birkaç ayını net görebildiğimizi ve sektörün durgun bir seyir izleyeceğini söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu. Konuyla ilgili yorum yapan diğer uzmanlar da açıklanan istatistiki verilerin son derece önemli olduğu ve deniz ticaretinde yaşanabilecek olası bir daralmayı işaret ettiği konusunda fikir birliğine vardılar.

 

Editör: TE Bilişim