Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer,
TBMM Genel Kurulu’nda ‘Adana’ için söz aldı. Tümer, terörden engellilere, işsizlikten teşvik sistemine, Ceyhan Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi’nden tarım sektöründe yaşanan üretim ve ihracat sorunu ile sığınmacı kaosuna kadar birçok konuyu gündeme taşıdı.

Çukurovalı mısır ve buğday üreticisinin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatı geç açıklaması ve depolama sorunu nedeniyle büyük sorunlar yaşadığına dikkat çeken Tümer, "Çukurova’da hasadın yaklaştığı şu günlerde çiftçinin bu yıl da alın terinin heba edilmemesi adına maliyeti de göz önüne alarak fiyatlar erken açıklanmalıdır. Çiftçilerimizin Toprak Mahsulleri Ofisi’ne rahatlıkla ürün satabilmesi için randevu sisteminde düzenlemeler yapılmalı, çiftçimizin ürünlerini depolayabilmesine olanak tanımak adına gelişmiş ülkelerdeki gibi kooperatifçilik sistemine geçilmeli ve lisanslı depoculuğun kooperatifler aracılığıyla gerçekleştirilebilmesi için çalışma başlatılmalıdır.” dedi.

EN FAZLA ŞEHİT ADANA’DAN

Konuşmasına ülkemizin her yanını adeta kan gölüne çeviren, anaları, babaları, çocukları ağlatan, kardeşi kardeşe düşüren sosyolojik buhranın son bulmasını ümit ederek başlayan Tümer, “Temmuz ayından bu yana 36 güvenlik görevlisiyle Türkiye’nin en çok şehidini veren Adana’nın milletvekili olarak tüm şehitlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar, Türkiye’ye başsağlığı diliyor, ailelerin acısını bir kez daha derin bir üzüntüyle paylaşıyorum.” dedi.

ENGELLİLERİN SORUNLARINA İŞARET ETTİ

Konuşmasında engellilerin sorunlarına da dikkat çeken Tümer, “Türkiye’nin yüzde 20’sini oluşturan engellilerimiz maalesef istihdam ve engelsiz yaşam alanları konusunda büyük zorluklar yaşamaktadır. Çoğu engellimiz geçindirmekle yükümlü olduğu ailelerine bakabilmek adına asgari ücret seviyesinde dahi iş bulamazken, birçoğu da açlığa, sefalete mahkum yaşamaktadır. Türkiye’nin hemen her yerinde kaldırımda dahi yürüyecek alan bulamayan, belediye ve özel halk otobüslerinde seyahatte, engelle ve kimi zaman hakarete maruz kalarak yaşamını idame ettirmeye çalışan engellilerimizi Türkiye’ye yakışır bir yaşam standardına ulaştırmamız gerekmektedir” diye konuştu.

İŞSİZLİK VE TEŞVİK SİSTEMİ

Adana’daki işsizliğin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 13.2 olsa da gerçekte bu oranın yüzde 20’ler seviyesinde olduğuna işaret eden Tümer, “Özellikle genç işsizlerin çokluğu, geleceğe güvenle bakmalarını engellemekte ve gençlerimizi umutsuzluğa sevk etmektedir” ifadelerini kullandı.

Adana’nın rekabet etmede, teşviklerden yararlanmada ve istihdamda çok ciddi sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Tümer, “Gelişmişlik düzeyi nedeniyle teşvik kapsamında yer alamamış, bu yüzden diğer sanayi sektörlerindeki yatırımlar çevre illere kaymıştır. Sanayide yatırım ivmesi, teşvikler nedeniyle düşmüştür. Geçmişte tarım ve sanayinin beşiği sayılan Adana yoğun göç almış, fabrikaların birer birer kapanması, tarım sektörünün gerilemesi nedeniyle işsizlik oranı gün geçtikçe artmıştır. Bu gerçeklik teşvik sisteminde artık ‘işsizlik oranı’nın önemli bir kıstas haline getirilmesini zorunlu kılmaktadır” dedi.

SIĞINMACILAR, UCUZ İŞ GÜCÜ, HAKSIZ REKABET!

Türkiye’nin hemen her yanına yayılmış olan Suriyeli sığınmacı sorununun Adana’da da yoğun olarak yaşandığını dile getiren Tümer, Adana’daki kampta 14 bin nüfus olmasına karşın kent içine dağılmış sığınmacı sayısının ise bilinmediğini vurguladı. “Sığınmacıların barınma, gıda, eğitim, ikamet, sağlık gibi hizmetlerde daha çok yardıma ihtiyaç duydukları kuşkusuzdur” diye konuşan Tümer, “Ancak işsizlikle kıvranan Adana’da Suriyeli sığınmacıların ucuz işgücü, kayıtsız çalışma serbestisi ve vergi muafiyetinden dolayı gelişigüzel açtıkları işyerleri haksız rekabeti körüklediği gibi istihdama bir darbe daha vurmaktadır.” şeklinde konuştu.

“CEYHAN ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ’NE ÇİVİ DAHİ ÇAKILMADI”

Ortadoğu’daki kan ve gözyaşı ile birlikte Rusya krizinin öncelikli olarak Adana’ya ve Çukurova Bölgesi’ne büyük zarar verdiğinin altını çizen Tümer, şunları söyledi: “Adana için son derece önem taşıyan, ancak 2007’den bu yana kamulaştırmada çıkan sorunlar nedeniyle yatırıma açılamayan Ceyhan Enerji ihtisas Endüstri Bölgesi’de yer alması gereken rafineri, petro-kimya tesisleri, petrol ve doğalgaz depolama tesisleri, liman ve tersane projelerinin de bir an önce hayata geçirilmesi sadece bölge insanı için değil, ülke ekonomisi için de lokomotif bir güç olacağı unutulmamalıdır." Cihan
Kaynak: cha