Apple merakla beklenen yeni akıllı telefonu iPhone 5’i tanıttı. Geniş ekranıyla dikkat çeken telefon daha ince, daha hafif ve yeni çipiyle iki kat hızlı. Yeni telefonun fiyatı iPhone 4S ile aynı olacak...

ABD’li teknoloji devi Apple, iPhone 5 devrimini başlattı. Apple CEO’su Tim Cook dün merakla beklenen yeni akıllı telefon iPhone 5’i dünyaya tanıttı. iPhone 5 için San Francisco kentindeki Yerba Buena Center’da düzenlenen tanıtım toplantısına dünyanın dört bir yanından basın mensupları ve teknoloji sektöründen isimler katıldı.

Yeni iPhone’un en dikkat çeken özelliği geniş ekranı. Telefonun ekranı yaklaşık 9.4 santimetreden 10.1 santimetreye büyüdü. Yüzde 80 daha küçük bir şarj girişine sahip olan iPhone 5, henüz Türkiye’de olmayan ultra hızlı internet şebekesi LTE’yi destekliyor. Bu sistem ABD’nin dışında, Kanada, Güney Kore, Avustralya, Singapur ve Almanya gibi ülkelerde de var.
  
Sadece cam ve alüminyum

Tim Cook’un ardından sahneye çıkan Apple Başkan Yardımcısı Phil Schiller, "Yeni iPhone tam bir mücevher. Tamamen cam ve alüminyumdan yapıldı" dedi. iPhone 4S’ten daha ince ve daha hafif olan iPhone 5, 7.6 milimetre kalınlığında. Yeni telefon iPhone 4S’ten yüzde 18 daha ince ve 112 gramlık ağırlığıyla yüzde 20 daha hafif. Geniş ekran yardımıyla Apple uygulamaları 5 satıra yayılabilecek.
 
8 saat konuşturacak

iPhone 5, A6 adlı yeni bir çipe sahip. A5 işlemcinin yerini alan bu çiple yeni telefondaki grafikler iki kat hızlı işlenecek. Yeni telefonun bataryası da daha güçlü olacak. Dolu bataryayla 8 saat boyunca konuşmak ve 3G ya da LTE internette gezmek mümkün. Telefonun bataryası stand - by’da ise 225 saat dayanacak. iPhone 4S’te olduğu gibi 8 megapiksel olan fotoğraf makinesi düşük ışıkta ve hızlı görüntüleri de yakalamak üzere tasarlandı. Ayrıca yeni kamera yüzleri tanıyacak, yüksek çözünürlüklü panaromik fotoğraflar çekebilecek. Video çekerken aynı anda fotoğraf almak da mümkün olacak.
 
Yeni telefonun fiyatı iPhone 4S ile aynı tutuldu. Buna göre 2 yıllık GSM aboneliğiyle 16 GB’lik iPhone 5 199 dolar, 32 GB 299 dolar ve 64 GB 399 dolar olacak. Telefon 21 Eylül’de ABD dahil birçok ülkede satışa sunulacak. Yıl sonuna kadar 100 ülkede raflarda olacak.
  
‘Rakip ürünler çekmecede’

Tim Cook, Apple’ın şu an 12 ülkede 380 mağazası olduğunu ve her mağazanın günde 1 milyon kişi tarafından ziyaret edildiği bilgisini de verdi. Apple’ın bugüne kadar 84 milyon iPad sattığını söyleyen Cook, tablet bilgisayarda pazar paylarının yüzde 68’i bulduğunu, kullanımda ise yüzde 91 paya sahip olduklarını belirterek, "Pekiyi piyasadaki diğer tablet bilgisayarlar ne yapıyor? Ya raftalar ya da çekmecenin en altında" diyerek rakiplerine gönderme yaptı. Tanıtımı izleyen teknoloji meraklıları arasında ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore da vardı. Apple’ın ekimde de ucuz tablet bilgisayarı iPad mini’yi tanıtması bekleniyor. ABD’li yatırım bankası JP Morgan’ın başekonomisti Michael Feroli, iPhone 5 satışlarının 4. çeyrekte ABD’nin gayrisafi milli hasılasına 0.25 - 0.5 puan arasında katkıda bulunmasını bekliyor.
 
Google haritası gitti, Siri güçlendi
 
Yeni telefonda daha net ses transferi için 2 yerine 3 mikrofon monte edilmiş. Apple’ın yeni işletim sistemi IOS 6’yı kullanan iPhone 5, sesli komut sistemi Siri’yi bir üst seviyeye taşıyor. Siri kullanarak Facebook ve Twitter’a sesli talimat verilebilecek. Yeni telefon Google Maps yerine kendi harita sistemini kullanacak. iPhone 5’te online biniş kartları, sinema biletleri gibi ‘evrakı’ saklayan Passbook özelliği de var. Apple son akıllı telefonu iPhone 4S’i geçen yıl 4 Ekim’de tanıtmıştı.

IPHONE 5

Hayal kırıklığı

Apple'ın dünkü tanıtımı, büyük bir değişiklik ve yenilik bekleyenler için hayal kırıklığı olabilir. Şirketin iPhone 5'i gizlemekte başarısız olması şaşırttı. Zira Apple'ın en büyük rakibi Samsung, Galaxy S3'ü son güne kadar saklamakta oldukça başarılıydı ve teknoloji dünyasını sahte S3'lerle yanıltmayı başarmıştı.

Editör: TE Bilişim