Yat Fuarı'nda Başbakan Erdoğan'lı tanıtım

LONDRA'daki ‘Excel Fuar Merkezi'nde ziyaretçilere kapılarını açan ‘Londra Yat Fuarı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan damgasını vurdu. Fuarda, Başbakan Erdoğan'ın Marmaris tatili sırasında ‘Mavi Tur'a çıktığı ‘Nirvana 2’ adlı teknenin tanıtımı, Başbakan'ın teknede çekilen fotoğrafların yer aldığı katalogla yapıldı.

İngiltere'nin en büyük yatçılık ve yat turizmi fuarı kabul edilen ‘London Boat Show’, küresel ekonomik kriz nedeniyle sönük başladı. Bu yıl 55'incisi düzenlenen fuarda, Türkiye'den yatçılık ve yat turizmine yönelik faaliyet gösteren, aralarında Başbakan Erdoğan'ın 2007 yılında Marmaris tatilinde, ‘Mavi Tur’a çıkaran ‘Nirnava Turizm'in bulunduğu, Marmaris'ten ‘Martı', Fethiye'den ‘Ece Saray', Antalya'dan ‘Çelebi', Bodrum'dan ‘D-Marin', Göcek'ten ‘Budget Sailing' ve Antalya'dan ‘East Med' dahil toplam 9 firma yer aldı.

Nirnava Turizm'in kaptanı Hasan Ertuğrul, 2007 Bayram tatilinde Marmaris, Datça Körfezi ve Hisarönünü kıyılarında 20 konuğu ile 2 gün gezdirdiği Başbakan Erdoğan'ın, süper lüks yatında çektiği hatıra fotoğraflarının yer aldığı katalogu standında bulunduruyor. Yatında bugüne kadar Dünya Bankası temsilcileri, pop starlar da dahil sayısız ünlüyü konuk ettiğini ifade eden kaptan Ertuğrul, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları ‘Mavi Tur' ardından yatına ilginin arttığını söyledi. Ertuğrul ayrıca, 2008 yılında karşılaştıkları büyük talep nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın ikinci ‘Mavi Tur’ talebini üzülerek çevirmek zorunda kaldıklarını vurguladı.

Kültür ve Turizm Müşavirliği'nin fuar merkezinde kiraladığı 100 metrekarelik alanda stand açan yat ve marina firmaları, Türkiye'nin yat turizmine yönelik olanaklarının tanıtımını yaparak, turistleri Türkiye’ye çekmeye çalışıyor. Bakanlık bünyesinde son 15 yıldır fuara katılım organizasyonu Londra Turizm Müşavirliği ile Deniz Turizm Birliği’nin ortaklaşa çalışmalarıyla gerçekleşiyor.

Türk firmalar, Türkiye’nin yat turizminin tanıtılmasının yanı sıra kendi tanıtımlarını yaparak marina ve yat kiralama hizmetleri sunuyor.

Yat turizminin ortalama harcamanın en yüksek olduğu turizm türlerinden biri olması nedeniyle Turizm ve Kültür Bakanlığı turizmin çeşitlendirilmesi politikası kapsamında bu alana özel önem verdiği halde ekonomik durgunluk nedeniyle bu yılki fuara ilginin az olduğu belirtildi.

Fuara katılan ‘Çelebi Marina' yöneticisi Artun Ertem, hükümetin çabasıyla Türkiye'nin yat turizminde cazibe merkezi haline getirilmesinin önemini anlatırken, ülkedeki marina yatırımlarının son derece yetersiz olduğunu öne sürerek, “Yatırımlar tek merkezden yönetilmiyor. Bir karar alınırken birkaç bakanlığın devreye girmesi gerekiyor. Bu da işleri oldukça zayıflatıyor. Yatırımlara hız kazandırılmalı, İngiltere'nin Thames Nehri üzerinde marina sayısı Türkiye'deki toplam marina sayısından daha çok. Karadeniz kıyılarımızı da sadece balıkçı barınakları var. Bu utanılacak bir durum acil biçimde deniz turizmi politikası oluşturulmalı” diye konuştu.

Dünyayı etkileyen krizin Türkiye için büyük fırsatlar doğurabileceğini anlatan fuar katılımcılarından ‘Mart Marina'nın yöneticisi Umut Demirel, İspanya, İtalya ve Fransa’ya talebin azaldığını bu durumun Türkiye’ye olumlu etkilerinin olacağını beklediklerini söyledi. (dha)
 

Editör: TE Bilişim