Uluslararası denizcilik sektöründeki pek çok kişi, son 11 aydaki kuraklıktan kötü şekilde etkilenen Panama Kanalı için artık en kötü dönemin geride kaldığını öngörüyor.

Savarona'nın tamiratı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda sürüyor Savarona'nın tamiratı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda sürüyor

El Niño hava olayıyla daha da kötüleşen kalıcı kuraklık, küresel ticaret filosunun büyük bir kısmının uzun kuyruklar ve yüksek geçiş ücretleri nedeniyle su yolundan kaçınmaya karar vermesine neden oldu.

Üç hafta önce ACP, Panamax kilitlerine günde üç ekstra slot ekleyerek toplam günlük maksimum geçiş sayısını 27'ye çıkardı; bu, en kötünün geride kaldığının bir işaretiydi.

Clarksons Research'ün verilerine göre, küresel ticaretin %2,5'ini oluşturan Panama Kanalı üzerinden geçişlere uygulanan kısıtlamalar, tonajlı geçişlerin üçte bir oranında azalmasına neden oldu.

Geçtiğimiz ağustos ayında 160'ın üzerinde bir zirveye ulaşan kanaldan geçmeyi bekleyen 46 gemi var. 

ACP'nin son tahminleri, kanalın ortasındaki hayati önem taşıyan su parçası olan Gatun Gölü'ndeki öngörülen su derinliklerinin, yağmur mevsiminin başlamasıyla birlikte Mayıs ayı sonuna doğru hızla yükselmeye başlayacağını gösteriyor. 

Editör: Nermin İstikbal